Diferit/asemănător

Oana Hodade | 27 Noi 2018

#FMR_6, 6 noiembrie, Fabrica de Pensule, Sala Studio

E ceva cu sfârșiturile care mă tulbură sau cel puțin îmi cer să fiu mai atentă. Un fel de nostalgie a lucrurilor încă nefăcute, a tuturor posibilităților care își fac loc în câmpul minții – nu știi dacă vreodată se vor întrupa. E ultima sesiune de #FMR de anul ăsta.

Setup-ul e din noul altul. Suntem iar în Sala Studio, iar împărțiți în public și spațiu pentru cei ce vor performa. Asta e asemănător cu ce a fost data trecută, dar diferit față de cum au mers sesiunile anterioare. Și cred că sunt cei mai mulți oameni de până acum.

Se face un playlist cu cei care vor să prezinte ceva astăzi. Asta e diferit, până acum „meniul” era mai relaxat, mai spontan. Sunt cam aceiași oameni ca data trecută. A venit și W., cu unul dintre băieții ei. Și alți oameni pe care nu-i cunosc. Asta e asemănător.

Aceiași tineri dansează mult, din nou. Asta e asemănător, și diferit în același timp. Mișcările nu sunt niciodată aceleași, nici măcar pentru cea sau cel care face același dans la nesfârșit, cum nu sunt nici gândurile, nici trăirile.

oare pot să fiu și mai generală de-atât?

J. încearcă o improvizație cu 10 cuvinte de la public, asta e asemănător cu data trecută, dar cântând, asta e diferit.

M. propune un video disturbing peste care cântă, asta e asemănător cu data trecută, are o rochie neagră și W. iese cu băiatul ei din sală, asta e diferit.

Cineva spune o fabulă și cineva spune un monolog. Asta e iar diferit, dar oarecum asemănător.

Un video încheie acest #FMR: o poveste despre o fabrică pe nume FMR, un cuplu care a lucrat la acea fabrică, și cineva care, ani mai târziu, găsește o carte despre această fabrică și o dăruiește cuplului, acum în vârstă.
Fabrica de mașini de rectificat a funcționat intens timp de 20 de ani. Din câteva mii de angajați, astăzi mai are 342.

Atât din 2018.

***
#FMR – forme ușoare de performativitate e o încercare de a ne întâlni cu noi înșine și de a descoperi și alți potențiali performeri. Miercurea Lejeră de la CNDB e proiectul care a inspirat #FMR: un cadru simplu, în care nu vii neapărat cu ceva super pregătit, ci se mizează foarte mult pe spontaneitate, pe gândurile tale adunate în momentul respectiv, pe o calitate a prezenței cu tine și cu ceilalți în spațiu. #FMR – forme ușoare de performativitate, o serie de întâlniri lunare organizate de Asociația Colectiv A la Fabrica de Pensule cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Pin It email