Poate că ai impresia că genul „fantasy” nu e pentru tine. Doar un om cu job, pisică și chirie sau rate de plătit nu are timp de vise din astea în care un prinț perfect salvează o elfă trasă ca prin inel de un dragon cu probleme de temperament. Ei bine, cel mai probabil nu ai citit ce trebuie. „Ce trebuie”, în cazul de față, este seria Cântec de Gheață și Foc a lui George R.R. Martin – pe scurt, e vorba de cel mai important lucru care i s-a întâmplat literaturii fantasy de la Tolkien încoace.
Încălcând unele dintre tradițiile de bază ale genului, Martin creează o lume în care personajele nu se mai împart, sec, în ăia buni și ăia nasoi, ci una în care domină nuanțele de gri. Cavalerul onorabil îmbrăcat în armuri strălucitoare care stă călare pe un cal alb se va dovedi mult mai găunos și sadic decât mercenarul pe care până cu câteva pagini în urmă îl disprețuiai (și care, până la urmă, e chiar de treabă, ca să vezi!). Universul din Cântec de Gheață și Foc este mare, dar și coerent, cu o istorie lungă, putându-ți imagina cu ușurință că se întâmplă și alte chestii pe-acolo pe lângă ce povestește George R.R. Martin în romane.
În concluzie, dacă ai vreo pasiune pentru cărțile cu intrigi complicate, personaje cu multe fețe și ciomăgeli epice nu ezita să pui mâna pe Urzeala Tronurilor (primul volum din serie)! Îți garantez că-ți vei petrece următoarele luni bătându-ți la cap prietenii cu detalii din viața lui Eddard, Cersei sau Tyrion, neînțelegând cum naiba ai putut să citești atâtea cărți în atât de puțin timp.
Bogdan Th. O.
Am impresia ca genul „fantasy” nu e pentru mine. Prefer poveștile în cheie realistă, din lumea asta. Nu am mai servit narațiuni cu dragoni și zâne și vrăjitoare din adolescență. La Stăpânul Inelelor m-am uitat, recunosc, că prea vorbea lumea despre el. Dar mai mult pe fast-forward, până la scenele de bătaie, pentru care am o slăbiciune. Harry Potter nu am putut.
În cazul în discuție m-am păcălit cu filmul - serialul de pe HBO, ecranizare a primelor două volume. L-am văzut și brusc m-am trezit foarte curios să văd ce se întâmplă mai departe și înainte să mă pot opri terminasem de citit aprox. 6000 de pagini.
Povestea ar merge foarte bine în paralel cu o casă de pariuri dedicată. Sunt atât de multe întâmplări și atât de multe personaje încât ai la nesfârșit subiecte de presupuneri. Asta face Martin foarte bine - te pune să îți imaginezi continuări, pe care le confirmă sau infirmă (cel mai adesea infirmă). Și sunt atât de multe, în același timp, încât îți ocupă toată mintea.
***
Dacă sună interesant (și sună) dă click pe linkul de mai jos: