La IB ne place mult că au și un sistem de revânzare a cărţilor. Se întâmplă cam așa: Cumperi o carte și păstrezi bonul. O citești îngrijit, îţi dai seama că nu vrei s-o ţii în bibliotecă, așa că o duci înapoi la magazin, unde va fi pusă din nou la vânzare, la un preţ mai mic. Dacă se ivește cumpărător pentru ea, vei primi până la 40 la sută din suma pe care ai plătit-o iniţial.
Un alt lucru care ne place la micul magazin sunt conversaţiile cu Vanessa Zigmund, cititoare pasionată, care se ocupă de aprovizionarea librăriei și de vânzare. Ca urmare, am rugat-o să ne recomande câteva cărţi care trebuie citite până la 25 de ani.
Jonathan Lethem – Chronic City
Un SF inteligent, un roman postmodern despre alienarea urbană și singurătatea individului într-o lume supertehnologizată. Cel mai bun roman de până acum al lui Lethem. E bine să-l citești până nu se pierde gustul pentru SF, fie el și inteligent (puţini sunt cei care rămân cititori pasionaţi de SF o viaţă întreagă).
Gabriel García Márquez – Cien años de soledad
Pe lângă faptul că autorul e laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, este una dintre cele mai bune cărţi care s-au scris vreodată; o naraţiune ca o pădure fermecată, cu personaje memorabile şi un imaginar care a schimbat faţa literaturii moderne. E jenant să nu o fi citit până la 25 de ani și dacă o poţi citi în original, cu atât mai bine.
Matthew Green – The Wizard of the Nile
Relatarea pasionantă a încercării reporterului Reuters Matthew Green, un bun cunoscător al Africii, de a obţine o întrevedere cu Kony, numărul 1 pe lista criminalilor de război căutaţi de Curtea Internaţională de la Haga. Liderul mișcării de gherilă ugandeze LRA (același din viralul KONY 2012 al organizaţiei Invisible Children) este un personaj controversat (mistic, fundamentalist creștin, vindecător etc), acuzat de a fi răpit peste 60.000 de copii pentru a-i înrola în armata sa și de a fi comis nenumărate mutilări, incendieri și alte crime de război asupra populaţiei civile din Uganda și Sudan. Kony e căutat de peste 20 de ani.
Această carte trebuie citită, cred eu, de oricine a văzut și a fost interesat sau doar emoţionat de filmul făcut de Invisible Children. Pentru că lucrurile nu sunt niciodată atât de simple pe cât par și pentru că e bine să-ţi dai seama pe ce lume trăiești cât mai devreme. În plus, cartea se citește ca un thriller. Highly recommended!
Și una de la noi
Sebastian Horsley – Dandy in the Underworld
Horsley a fost un artist care s-a răstignit pe cruce pentru nişte experimente picturale, a scris despre sex în publicaţii britanice și și-a împărţit viaţa între droguri, alcool și prostituate, murind de o supradoză acum doi ani. Dandy e auto(nuseștieîncemăsură)biografia lui, iar numele ei provine de la un album al formaţiei de rock T. Rex. Nu mulţi oameni sunt capabili să redea întâmplări triste din viaţa lor cu un umor copleșitor, dar cartea asta narcisistă, ireverenţioasă și injectată cu imoralitate e plină de astfel de momente.
International Bookshop e pe Strada Luterană, nr.5