Luni, 11 iulie
1. 13 trupe de teatru de adolescenți se află acum la Bacău, la cea de-a 17-a ediție de I.D. Fest (The Ingenious Drama Festival), care ține până marțea viitoare. În afară de cele 13 spectacole ale trupelor, mai sunt în concurs și 8 one man show-uri și în afara concursului, desigur, și spectacole invitate. Din juriu fac parte Coca Bloos, Isabela Neamțu, Horia Suru, Doru Mareș și Marian Râlea.
2. La Manasia Hub (str. Stelea Spătaru, nr. 13) se proiectează de la ora 21:00 Actorul și sălbaticii (r: Manole Marcus), un film cult cu un Toma Caragiu la turație maximă. Indiferent dacă știi pe de rost replici din el sau dacă buletinul tău e proaspăt făcut și nu ai auzit de el, ar fi cazul să îl (re)vezi.
3. Padre Padrone spune povestea fiului unui cioban din Sardinia încearcă să scape de tirania tatălui său și de viața dură pe care o duc și să își asigure singur educația, citind. Filmul fraților Taviani este bazat pe autobiografia celebrului lingvist Gavino Ledda și a primit Palme d'Or la Cannes, în 1977. Îl poți vedea luni, de la ora 20:00, la Mansarda Lente, de pe strada Arcului, nr. 8. Intrarea este liberă.
4. În cadrul Est Vest Cinema, în Club Control, de la 19:00, vedem filmul Goya - oder Der arge Weg der Erkenntnis / Goya sau drumul greu al cunoașterii (r: Konrad Wolf), un film din Germania de Vest care împrumută din suprarealismul unora dintre filmele lui Buñuel & co. Intrarea la fel de liberă.
Marți, 12 iulie
5. Începând cu azi, UrbanEye Film Festival organizează trei proiecții în trei zile consecutive, în cadrul Anualei de Arhitectură București. El barri s’ha de defensar urmărește lupta locuitorilor unuia dintre cele mai pitorești cartiere ale Barcelonei împotriva dezvoltatorilor imobiliari și a invaziei de turiști. 74m2 spune povestea unui experiment social despre integrare și înțelegere care a avut loc în Valparaiso, Chile. Frei Otto: Spanning the future e portretul unuia dintre cei mai importanți arhitecți ai secolului nostru. Proiecțiile au loc în grădina Casei Universitarilor (Dionisie Lupu 46) în zilele de 12, 13 și 14 iulie, de la 21:30. Subtitrările sunt în engleză. Intrarea este liberă.
6. „New Artists” este numele expoziției de artă contemporană care se deschide marți, de la ora 19:00 la ArCUB (str. Lipscani, nr. 84-90), cu o selecție de lucrări de artă contemporană semnate de șaisprezece proaspăt absolvenți ai Facultății de Arte: Francesca Badea, Raluca Băjenaru, Dimitrie Budiaci, Alin Carpen, Alexandru Dascălu, Albert Kaan, Rudy von Kronstadt, Raluca Macovei, Ioana Marșic, Bianca Mann, Alexandru Mărcuș, Cătălina Moldoveanu, Ioana Niculescu-Aron, Radu Pandele, Andreea Vlăduț și Ema Voinescu. Intrarea este liberă, iar expoziția e deschisă până pe 12 august.
Miercuri, 13 iulie
7. Cemetery of Splendour (r: Apichatpong Weerasethakul) se petrece într-un spital din Thailanda unde sunt internați soldați care suferă de o boală misterioasă a somnului. Spiritele trecutului interacționează cu cei vii ca și cum ăsta ar fi cel mai normal lucru din lume, iar halucinațiile nu mai pot fi distinse de realitate în acest film cu care veți rămâne mult timp după vizionare și care a fost prezentat la Un Certain Regard la Cannes-ul de anul trecut. Cemetery of Splendour este în exclusivitate la Cinema Elvira Popescu miercuri, de la ora 21:00, joi, de la ora 19:00, sâmbătă de la ora 17:00 și duminică, de la ora 21:45
8. De la ora 21:00, la Grădina cu filme - Cinema & more, din Piața Lahovari, nr.7, vedem 3 scurtmetraje superi-ndependente, produse sau co-produse de yours truly SUB25 și regizate de Bogdan Th. Olteanu: Duminică dimineața, Lampioane chinezești și Dumneavoastră, tu. Cele 3 filme au fost făcute cu prieteni și cu bani din salariu, așa că nu întâmplător event-ul se numește Filme (aproape) gratis. Intrarea este liberă, iar după proiecții urmează un Q&A cu regizorul. Detalii suculente și poze de la making of, aici.
9. Momentul ăla de-l aștepți de astă iarnă, când te-ai isterizat la line up-ul anunțat, e aici. Începe Electric Castle. Ediția numărul 4 e una babană întinsă pe 4 zile, cu 7 scene și mai mult de 100 de band-uri, dj-i, rapper-i și alte soiuri de muzicanți. Dacă ajungi de miercuri, cu o zi mai devreme de deschiderea oficială, ia-o la pas prin oraș pe urmele chestionarului, iar pe seară, deplasează-te la Bonțida unde se face încălzirea cu două scene deschise, de la 19:00 până-n zori de zi. La una dintre ele bagă Vița de Vie un concert aniversar de 20 de ani, restul sunt niște dnb-uri și electronice cinstite. Joi e deschiderea oficială, prima zi de festival. Până la Sigur Ros, care sunt la main stage de la 21:55, poți să te învârți prin zona de festival să te acomodezi cu setting-ul de anul ăsta, să-ți faci o poză, să caști ochii la hainele din zona de fashion, să te relaxezi printre pomi, la hide out, să te energizezi cu cafele și mâncăruri, să stai tolănit în vreun hamac sau să nu te miști deloc din primul rând, de când se deschid porțile, dacă ești groupie de Sigur Ros. După ei, sunt mișto YellLow (scena J&B, de la 23:25), Popoviciu, apoi Vlad Dobrescu (scena Red Bull, de la 00:00), plus Sun Glitters (scena Booha Mansion, de la 00:30).
Joi, 14 iulie
10. Încă o deschidere-n București. Grădina Dorobanți, plasată pe Calea Dorobanților 44, promite să fie oază cum rar găsești prin oraș. Seara inaugurală va fi îmbăiată-n bere rece și-n muzică de la GOLAN. De pe la 19:00, cât te ține.
10 chestii de luni până joi
Festival de teatru de adolescenți la Bacău, filme independente (și nu numai) de văzut, party-uri și desigur, Electric Castle.
Making of „Lampioane Chinezești”. Foto de Claudiu Popescu