Luni, 7 noiembrie
1. Până vineri mai avem Festivalul Filmului Francez, unde sunt de văzut atât filme clasice gen Ascenseur pour l'échafaud, al lui Louis Malle, cu o Jeanne Moreau într-un mare fel, Mélo al lui Alain Resnais sau musicalul neobișnuit Golden Eighties de Chantal Ackerman, cât și câteva dintre noile producții franțuzești.
2. La Cinemateca Eforie sunt Zilele Filmului German, de a cărui selecție s-a ocupat criticul Mihai Fulger. Luni n-ai voie să ratezi M, capodopera lui Fritz Lang, marți ar fi de văzut Babai (r: Visar Morina), câștigător al premiului de regie la Karlovy Vary, despre un tată și fiu care încearcă să-și găsească un rost în Kosovo-ul sfărâmat de război, iar joi, finalul în forță îl asigură Tod den Hippies!! Es lebe der Punk (r: Oskar Roehler), adică Moarte hipioților! Trăiască punk‐ul, care nu credem că are neapărat nevoie de alte recomandări. Programul aici.
3. Va fi o săptămână grea pentru cinefili, pentru că în afară de cele de mai sus, azi începe și Săptămâna Filmului Maghiar, cu o selecție din cele mai noi filme ale cinemaului maghiar și concerte. Aruncați un ochi aici pentru mai multe detalii.
4. Zilele astea e de mers în Cluj, pentru că tocmai a început festivalul Temps d'Images, ale cărui spectacole și performance-uri nu trebuie ratate. De ediția #9 s-a ocupat artistul Farid Fairuz, iar tema este post-faliment.
Miercuri, 9 noiembrie
5. 20 de filme de dans în competiție, documentare, instalații de artă digitală, conferințe și discuții cu artiștii de renume invitați la Bucharest International Dance Film Festival, ajuns la a doua ediție, a cărei temă este „corpul digital”. Stați cu ochii pe event.
Joi, 10 octombrie
6. KINOdiseea International Children Film Festival a ajuns la ediția a 8-a și va include pentru prima dată o competiție internațională de filme pentru tinerii care au deja buletin: 10 filme despre maturizare, aventură și iubire, premiate la cele mai importante festivaluri internaționale. Printre altele, abia așteptăm să vedem Sparrows al islandezului nominalizat la Oscar Rúnar Rúnarsson, care spune povestea unui băiat forțat să devină bărbat într-un orășel de provincie, La drum cu tata, debutul în lungmetraj al Ancăi Miruna Lăzărescu (care a făcut scurtmetrajul multi-premiat Apele Tac) sau filmul rusesc The Pitch (r: Edward Bordukov), care abordează relațiile inter-etnice dintre tineri. Mulți dintre actorii și regizorii filmelor prezentate vor fi prezenți pentru sesiuni de Q&A-uri, așa că fiți cu ochii pe site-ul festivalului, pentru mai multe detalii.
7. La ArCub, de la ora 20:00, se joacă „Am iubit, am iertat, am pierdut”, o adaptare după Nora & Delia Ephron care vorbește despre feminitate și ce înseamnă ea de-a lungul vieții, cum o manifestăm și cum o căutăm sau o respingem. Cronică aici.
8. De la 19:30, criticul literar și scriitorul Marius Chivu își lansează la Cafeneaua Verona cel de-al doilea jurnal de călătorie: Trei săptămâni în Anzi, ilustrat cu 200 de fotografii și cu o hartă stilizată a traseului. Invitați sunt Adina Rosetti, directorul de programe Discovery Channel, Răzvan Exarhu și Juan Pablo Artaza, consulul Ambasadei peru din România.
9. Joi, de la ora 19:00, se deschide cu mare fast noul sezon expozițional de la MNAC, care include, printre altele, o retrospectivă a lui Mihai Oloș curatoriată de Călin Dan, un proiect despre producția și consumul de media realizat de Ioana Păun și Cătălin Rulea - „Totul e regizat”, sau „Cele mai frumoase cărți din România”, așa cum au fost alese de Concursul Național de Design de Carte, ediția 5.
10. Colectivul Vârsta 4 lansează un album în care vei găsi istoria de șapte ani a programului de artă comunitară demarată de artiștii Paul Dunca, Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov și David Schwartz, împreună cu rezidenții căminului de persoane vârstnice Moses Rosen: materiale teoretice, texte de spectacol și fotografii ale activităților din cadrul programului: piese de teatru și dans, ateliere de desen, colaj și fotografie, coregrafie și story-telling, petreceri, sărbători și acțiuni comunitare. Lansarea are loc de la ora 19:00, la Librăria Hecate (str. Doctor Paleologu, nr. 26)