În ultimul weekend al verii a avut loc Festivalul Cuca, în Cârtişoara, o comună undeva între Braşov şi Sibiu, la poalele Transfăgărăşanului. Festivalul s-a ţinut într-o poieniţă idilică, unde generatoarele se intimidau şi îşi dădeau demisia, iar munţii străluceau cu fală în depărtare, mai ceva ca în compunerile din copilărie. Bufetul şi farmacia din sat au făcut vânzările vieţii, crâşma din sat s-a umplut de bărboşi şi domnişoare de la oraş, iar supa taiwaneză a coexistat paşnic cu berbecuţul la proţap.
1. Cazarea lângă râu. Mulţi şi-au pus corturile chiar pe malul râului care desparte Cârtişoara în două. Beneficii incluse: spălatul pe dinţi în râu, apa rece pe faţa ameţită de noaptea dinainte, bălăcit.
2. Copiii mici care alergau fericiţi, în toate direcţiile şi nestingheriţi de nimic. Zici că erai la un Woodstock micuţ, dar într-un loc mai frumos. Dar cel mai tare era entuziasmul copiilor din sat care treceau râul şi la prima oră erau la festival. „Unde se pictează azi?”
3. Frigul crunt în cort din timpul nopţii, pe care să îl omori cu ţuică, pălincă, whiskey, cazarea în doi în acelaşi sac de dormit. Şi mai ales, soarele fantastic din timpul zilei, care te bronza instantaneu şi de care te bucurai enorm, după tremuratul în cort.
4. Supa taiwaneză, făcută în ceaun de fontă, în mijlocul Ţării Făgăraşului, la miezul nopţii, cu o fortificație umană formată din câteva nemţoaice, o franţuzoaică, câţiva părinţi tineri cu copii somnoroşi şi nea Costel, un sătean mic şi un pic nervos după un pet de bere.
5. Farmacista din Cârţişoara, supărată pe oamenii din sat care abandonează câini şi pe care îi salvează ea. Fetiţa, o căţea blănoasă şi blândă, care dormea extrem de confortabil în farmacie.
6. Spaţiul imens în care să alergi, bei bere, să te dai cu bicicletă şi să vezi munţii în fundal, sau să mergi la workshopuri de gătit, de dulgherie, sau de serigrafie.
7. Muzeul lui Badea Cârţan, un cioban care a ajuns pe la 1900 la Roma, în opinci şi care aducea în Cârtişoara, atunci parte din Imperiul Austro-Ungar, cărţi din România. Ghidul din muzeu, un bărbat gras, care vorbea rapid şi cu pasiune şi purta tricou imprimat cu semnături de fotbalişti celebri.
8. Un pic de suprarealism, intenţionat sau nu. Tulnicăresele din Apuseni, nişte doamne de pe lângă Hunedoara, aşteptând cuminţi pe scaun să cânte pe aceeaşi scenă cu Rochiţe, un DJ din Bucureşti cu o mască pe cap.
9. Tinerii din sat vs. muzica experimentală. Baloane de gumă sparte de plictiseală, câteva huiduieli şi multe râsete. Nu le-a plăcut muzica, însă asta nu i-a împiedicat să vină şi în seară următoare, încântaţi că se întâmplă ceva în satul lor.
10. Lacul Bâlea, la doar 35 de km, unde poţi ajunge cu autostopul. Însă la Bâlea sunt la fel de multe maşini ca în Dristor, deci mai bine rămâi în Cârtişoara. Asta dacă nu eşti norocos şi nu vezi o marmotă aproape de lac, cum a văzut un amic.
11. Cafeaua de dimineaţă la Plastilina, la care tânjeai îndelung, căci generatorul îşi făcea de cap.
12. Stelele de pe cer. Prea multe!