1. Tortul de luni: 3 ani de Funky Citizens
Băieții și fetele de la Funky Citizens își sărbătoresc ziua de naștere și te așteaptă luni toată ziua să-i cunoști la o felie de tort și un pahar de ceva bun la Colivia. Tu, în schimb, îi poți răsplăti cu redirecționarea celor 2% din impozit.
Adresa: Colivia, Str. Pache Protopopescu nr. 9
2. Iluzii, de Ivan Vîrîpaev
Vîrîpaev e un regizor de teatru rus care a făcut și trei filme din care am văzut doar două, dar care ne-au plăcut foarte mult. Andreea Vulpe a pus în scenă piesa lui de teatru, Iluzii, în care joacă patru tinere speranțe ale scenei de la noi. Silvana Mihai, Cristina Juncu, Alex Voicu și Vlad Bălan interpretează patru personaje care s-au iubit (?) timp de 52 de ani.
De la ora 20, pe platoul de regie Ion Sava, UNATC, etajul III, cu intrare liberă.
MARȚI, 26 mai
3. Voi n-ați văzut nimic!
Voi n-ați văzut nimic! pornește de la cazul lui Daniel Dumitrache, un tânăr de 26 de ani care lucra ca parcagiu în Centrul Vechi și a fost ucis în Secția 10 de Poliție din București și investighează un lung șir de abuzuri ale poliției, în special împotriva persoanelor defavorizate. Alexandru Fifea a documentat timp de un an circumstanțele care au dus la uciderea lui Daniel Dumitrache, iar din echipa spectacolului mai fac parte Cătălin Rulea și David Schwartz.
Spectacolul se joacă de la ora 20, la Green Hours, iar biletul costă 15 lei în avans sau 20 de lei în seara reprezentației. Rezervări: teatru@greenhours.ro sau 0788 452485.
BONUS: Ștefan Mako de la Casa Jurnalistului a documentat și el abuzurile de la Secția 10 de Poliție într-un material pe care merită să stai să-l citești.
4. Happy Birthday, Mr. Morrissey
Marțea asta ai și alt motiv să mergi în Control în afară (dar mai ales, înainte) de băuturile la preț ok: Post Punk || Post Punk Revival || Synthwave || New Wave || Synthpop || Lo Fi || Shoegaze || Dream Pop || French Cold Wave || Post-Rock, DJ set pe vinil, dedicat lui Morrissey.
De la ora 19, pe Constantin Mille nr.4, powered by Philosopheon and Raul (New Disorder).
5. Urgența de a încetini
„Până când și ce preț?” sunt întrebările la baza cărora stă documentarul regizorului francez Philippe Borrel. Urgența de a încetini chestionează dezvoltarea accelerată a domeniilor financiar și tehnologic care ne impun un ritm care se-ndreaptă inevitabil către catastrofe ecologice, economice și sociale. Proiecția este organizată de Asociația Reper 21 și Institutul Francez și are loc în prezența regizorului.
Ora 19, Cinema Elvira Popescu, intrare liberă
6. Expoziție ESSL
10 studenți români la arte au fost nominalizați la premiile ESSL - un muzeu din Viena care acordă o dată la 2 ani premii tinerelor speranțe din arte din țările din est. Expoziția cu lucrările lor se deschide astăzi la Victoria Art Center, și tot azi se vor afla și cei 2 câștigători din România.
Vernisajul este la ora 19 la Victoria Art Center (Calea Victoriei nr.12C). Expoziția este deschisă până pe 21 iunie.
MIERCURI, 27 mai
7. Antrenart #7 la un pahar de vin cu Raymond Bobar
Dacă ești curios de cum s-a născut design-ul Decât o Revistă sau pur și simplu ești interesat de dedesubturile meseriei de art director, vino să-l cunoști în cadrul unei discuții informale pe Raymond Bobar, proaspăt întors în București pentru a realiza design-ul unui nou număr DoR (care apropo, tocmai aniversează 5 ani).
De la ora 20, la Acuarela Bufet (Str. Gina Patrichi nr. 3). Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la 0742 087087 și în limita a 50 de locuri.
BONUS: Interviu cu Cristi Lupșa despre noul DoR.
8. Remix artă & vin
În Dianei se remixează vinul cu artista canadiană Pascale Mercier (22), care își desfășoară în România Pascale Project (pop/lounge/house/electronic jazz), în cadrul unui turneu pentru promovarea albumului ei Just Feel Good For a Moment. Muzica ei este de degustat, spun cei de la Dianei, la un pahar de Edoardo Miroglio Rose de Noir, un rose fructat, de culoarea coajei de ceapă.
De la ora 21, pe Dianei 4, în casa cu același nume.
BONUS: Un remix de zi de luni pe care l-a făcut Pascale pentru Stereobeasts.
9. Nu ne-am născut în locul potrivit
Spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit împletește poveștile de viață a 5 persoane care au trăit experiența refugiului, cu fragmente din „Ghidul de Obținere a Cetățeniei Române pentru Cetățeni Străini”. Spectacol de Alice Monica Marinescu și David Schwartz, cu Alexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan. Spectacolul se joacă cu subtitrări în limbile engleză și arabă.
Miercuri, 27 mai, de la 19.30, la Centrul de Teatru Educațional Replika (Str. Lânăriei nr. 93-95). Intrarea este liberă și se face pe bază de rezervare.
Miercuri, 27 mai, de la 19.30, la Centrul de Teatru Educațional Replika (Str. Lânăriei nr. 93-95). Intrarea este liberă și se face pe bază de rezervare.
JOI, 28 mai
10. Working from Language / Ciprian Muresan și Enric Fort Ballester
Working for language continuă seria expozițiilor organizate de Salonul de Proiecte ce își propun să pună față în față artiști experimentați cu artiști aflați la începutul carierei. De data asta cei doi sunt Ciprian Mureșan și Enric Fort Ballester, fostul său student la Universitatea din Braunschweig, care își vor prezenta atât producții deja existente, cât și noi lucrări.
Vernisajul va avea loc de la ora 19, la Salonul de Proiecte (Calea Moșilor, nr. 62-68). Puteți prinde expoziția până pe 12 iulie.
11. 1 an de Ajungem Mari
De la ora 20, Berăria H devine Playground for Education, pentru că Ajungem MARI împlinește 1 an de educație prin joc pentru copiii din centre de plasament. Quiz-uri, baloane cu heliu, elasticul, șotron și concerte pro bono de la Șuie Paparude, Les Elephants Bizarres, Coma, Pixels și Harlequin Jack vor ajuta la strângerea de fonduri pentru cei peste 400 de copii la care ajunge în acest moment Ajungem MARI.
Intrare: 15 lei - donație pentru Ajungem MARI
BONUS: Miercuri, 27 mai, începe la Suceava cea de-a treia ediție a festivalului internațional de literatură și artă contemporană Lectora. Timp de patru zile la Universitatea Ștefan cel Mare (USV), Muzeul de Științe Naturale, centrul cultural Uzina de apă, Colegiul Național Petru Rareș și în Cetatea de Scaun a Sucevei vor fi găzduiți scriitori, artiști, directori de festival și regizori de film din România, Marea Britanie, Ucraina, Spania, Austria și Estonia. Din program: Noaptea Poeților, un spectacol multimedia de Sebastian Seifert (Spania), un film dedicat lui Emil Brumaru, documentarul Trupa fără nume despre suceveanul Sorin Dorneanu - cel mai mare colecționar de discuri, benzi audio și CD-uri din țară, expoziție Dan Perjovschi la Uzina de apă și o expoziție de afișe ale celui mai longeviv și activ cenaclu și grup literar sucevean, Zidul de Hârtie.