Luni, 9 mai
Festivalul Filmului European continuă în București până la sfârșitul săptămânii, urmând să paseze ștacheta către Baia Mare, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Hunedoara și Timișoara. Pe lângă filmele românești din ultimii ani (dacă ați ratat alde Aurora sau După Dealuri, acum e momentul să vă reparați greșeala ) vor fi proiectate filme europene multipremiate din ultima vreme, cum ar fi Goodnight Mommy, al lui Ulrich Seidl, Son of Saul (r: László Nemes), Mustang (r: Deniz Gamze Ergüven), sau Kollektivet, ultimul film al lui Thomas Vinterberg. Programul complet îl găsiți aici.
Scattered Stories & Sarajevo Album - Artistul turc Seçkin Aydın, aflat în rezidență la București, va prezenta la tranzit.ro (str. Gazelei, nr. 44) instalația Scattered Stories [Istorii Spulberate], care constă în siluete realizate din șireturi și pantofi găsiți după dezastre. Programul de vizitare este miercuri & vineri: 15:00 -19:00 și joi între 6:00 - 20:00.
Marți, 10 mai
De la 17:00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov găzduiește vernisaj. Expoziția Traseul refugiaților cuprinde fotografii de Thomas Câmpean, Andrei Pungovschi și Mircea Reștea și prezintă ruta europeană a refugiaților din toamna lui 2015.
Începând cu ora 18:00, te așteaptă șase expoziții noi în Fabrica de Pensule – în Spațiul Intact, Atelier Irina M, Spațiul de artă contemporană BAZIS, Galeria BARIL, Galeria SABOT și Galeria NANO. Expoziția Cut with the Kitchen Knife through the Raw Future of 100 Years Before (titlu inspirat dintr-un colaj al artistei Hannah Höch, expus în 1920 la târgul Dada de la Paris), care poate fi vizitată în Spațiul Intact, arată că spiritul Dada e la fel de viu și tăios azi, în stare să penetreze straturile dense ale puterii și să-i expună practicile de influență și control. Cu artiști din Israel, Palestina, Anglia, Canada, America, Letonia, Bulgaria, Mexic, Slovacia și România.
Miercuri, 11 mai
Weird&Absurd Movies Night#7 - Miercuri, de la 19:30, la Piua Book Bar (str. Dionisie Lupu, nr. 76) e din nou seară de filme dubioase. De data asta e vorba de Rubber, al lui Quentin Dupieux, în care un cauciuc cu puteri telekinetice distruge ce găsește în cale, în căutarea unei domnișoare pentru care dezvoltă o obsesie. Intrarea este liberă, cu rezervare pe pagina lor de Facebook. Capacitatea este de 50 de locuri.
Molecule F Talks 2 - De la 19:00, la concept store-ul Molecule F din Promenada Mall va avea loc a doua ediție Molecule F Talks, o serie de discuții care discută despre fashion (și) prin prisma altor domenii. Invitata ediției este Flavia Lupu, artist și profesor la UNArte, care va discuta despre poziționarea modei în cadru cultural, iar moderator va fi Răzvan Ion, co-fondator al Bucharest Biennale.
Numele Geniale Dilletanten (titlu ortografiat greșit al concertului care a avut loc pe Tempodromul din Berlin în 1981) este legat de o întreagă mișcare a subculturilor germane din anii '80, care face subiectul noii expoziții de la MNAC organizate de Institutul Goethe, care cuprinde lucrările a mai mulți artiști, producători de film și designeri experimentali. Programul complet al evenimentelor îl găsiți aici.
Joi, 12 mai
De pe 12 mai până pe 5 iunie, Muzeul de Artă Arad va găzdui o expoziție de Kuchi-e, stampe japoneze din perioada Meiji (1868-1912). Expoziția este una extrem de nouă pentru România și va avea vernisajul joi, de la ora 18, în sala Ovidiu Maitec a muzeului.
De la 20:00, la WASP, are premiera spectacolul Solatium, semnat de coregraful belgian Thomas Steyaert, în interpretarea a patru dansatoare din România. „Solatium este o lucrare scenică inspirată de trupa belgiană de post-metal Amenra”, spune Steyaert. „Cele patru tinere dansatoare realizează o intrepretare fizică extremă a unor corpuri ce strigă, a unei căderi continue, a unor tipare repetitive de pierdere și amintire, pentru a găsi și transmite consolare.” Accesul se face pe bază de donații ce vor fi direcționate către Fondul de Mobilitate WASP. Rezervări la contact@waspmagazine.com.
L U N G S - Joi, de la ora 19:00, la Teatrul Green Hours se joacă L U N G S, după un text al lui Duncan Macmillan, un important dramaturg britanic, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, care anul trecut dădea lovitura cu Lumea e a mea, debutul său în film de lungmetraj. Distribuția e formată din actorii Denisa Nicolae și Liviu Romanescu, iar sinopsisul sună cam așa: „Un cuplu tânăr îşi dorește un copil. Dacă se gîndesc prea mult, n-o vor face niciodată. Dar dacă se grăbesc, poate fi un dezastru.” Biletele costă 35 le în avans) sau 40 în ziua spectacolului, iar rezervarea se face la 0788 452 485.
Începe Relief, laborator de teatru tânăr, un proiect nou-nouț marca Ideo Ideis, care aduce între 12 și 15 mai pe scena Teatrului Excelsior din București 90 de liceeni din 6 trupe de teatru care vor lucra cu 6 tineri regizori de teatru care au spectacole as we speak la teatre din toată țara (Bobi Pricop, Vlad Cristache, Alex Mâzgăreanu, Horia Suru, Erwin Simsensohn și Dragoș Mușoiu) cu 6 colaboratori muzicali unu și unu (Eduard Gabia, Lucian Maxim, Petre Ancuța, Ada Milea, Alexandru Suciu și Simona Deaconescu). Liceenii își prezintă spectacolele cu care au venit de acasă cât și câte o scenă din Shakespeare pe care o lucrează zilele astea cu cei menționați mai sus. Intrarea este liberă la toate spectacolele liceenilor și la seara de închidere. Detalii și program complet.
11 chestii de luni până joi
Artă, film, teatru, să ne țină până în weekend.
Din spectacolul „Harap Alb?!”, al trupei Drama Club din Botoșani, care va fi în cadrul Relief, vineri, 13 mai.
Cuvinte cheie:
traseul refugiaților thomas campean andrei pungovschi mircea reștea fabrica de pensule dadaism rubber quentin dupieux piua book bar wasp solatium thomas steyaert muzeul de arta arad stampe japoneze tranzit.ro refugiati lungs nae tanase flavia lupu molecule f talks molecule f razvan ion festivalul filmului european relief teatru tanar ideo ideis