Luni, 18 septembrie
1. Punând cap la cap elementele din colajele sale, Oana Zamfirache s-a recompus pe sine. S-a folosit de ludicul și posibilitățile infinite pe care le oferă arta colajului ca formă de expresie pentru a realiza The United States of Oana, expoziție al cărei vernisaj are loc de la 19:00 la Studio A5.
Marți, 19 septembrie
2. Muzeul Naţional al Literaturii Române sărbătorește curajul, pasiunea și sensibilitatea prin proiectul „Femei celebre”, care ne aduce aproape poveștile acelora pe care le-am iubit și care ne inspiră. Seria de povești începe astăzi, la 19:00, cu povestea actriței Corina Constantinescu. Mulți ar putea să povestească despre ea, dar nimeni nu o poate face ca actrița Ioana Pavelescu, fiica sa, prezentă la întâlnirea din această seară.
3. Tot la Muzeul Naţional al Literaturii Române, de data asta de la 20:00, în gradină, are loc seara de film și literatură. În seara asta îl au ca invitat pe un regizor care, cu fiecare film nou, ne face să-l iubim mai mult și mai mult și să așteptăm ocazia de a-i adresa întrebări și complimentele de rigoare - Radu Jude. Sfatul nostru e să îl trageți de limbă și despre documentarul lui nou-nouț Țara moartă, care abia ce s-a lansat.
4. Macaz vrea să aducă înapoi zilele de reflecție asupra cinemaului angajat, pentru ca filmele să redevină un punct de plecare pentru dialoguri constructive, care au puterea să ducă chiar la îmbunătățirea societății. Pentru asta, organizează un cerc de film politic cu proiecții de film care au puterea să pună întrebări sau chiar să ofere răspunsuri. De la 19:00 vedem Kuhle Wampe: A cui e lumea? (r. Slatan Dudow), un film puternic controversat la momentul apariției, pentru că prezintă fără ocolișuri probleme cu care societatea încă se confruntă, precum avortul sau șomajul.
5. În cadrul proiectului east GO WEST. Artă și dezbatere, are loc la Replika, la 19:00, spectacolul Rovegan. Catinca Drăgănescu ascunde sub un umor savuros o problemă pe cât de sensibilă, pe atât de dureroasă, a exodului românilor spre vest, pentru a-și găsi un loc de muncă. Această plecare înseamnă abandon, neprevăzut, înșelătorie, aspecte pe care le urmărești printre hohote de râs și lacrimi.
Miercuri, 20 septembrie
6. La Intersecțiile de Miercuri de la Scena 9 ne întâlnim, de data asta, cu o parte din echipa filmului Perfect Sănătos care tocmai a avut premiera. Vin să ne vorbească despre filmul lor în particular, dar și despre filmul românesc în general, regizoarea Anca Damian și actorul principal, Anghel Damian. La discuție, pe partea de tendințe noi în cinematografia românească, vor fi prezenți și Corina Șuteu și jurnalistul Matei Martin, așa că vom avea acces la păreri care provin din medii diferite. Întâlnirea începe la 20:00 și se termină când toate nelămuririle noastre sunt epuizate.
7. Adrian Schiop a făcut o incursiune în lumea manelelor, pentru a înțelege din interior acest univers condus de șmecherie și bani făcuți prin orice mijloace. După tot felul de întâlniri cu personaje ale acestei lumi a scos volumul Șmecherie și lume rea. Universul social al manelelor, unde urmărește evoluția manifestării acestei lumi în spațiul public. De la 19:30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, are loc o întâlnire la care va fi prezent scriitorul alături de alți invitați, printre care se numără și Vintilă Mihăilescu, care va atinge aspectul abordat în volumul proaspăt apărut.
Joi, 21 septembrie
8. Hot Lagoon Fair reunește încă o dată unii dintre cei mai interesanți ilustratori autohtoni, care vor fi de găsit între 12:00 și 23:59 la Club Sims (str. Mihail Moxa, nr. 20). Printre ei, Livia Fălcaru, Matei Branea, Sorina Vazelina, Alina Georgescu sau Volodea Biri.
9. Artistul Ovidiu Hulubei și-a propus să demonstreze insuficiența limbajului, generator de conflict prin inexactitatea sa, și să găsească alternative plauzibile. Cercetarea sa a luat forma unui film bazat pe scenariul unuia dintre studenții săi, care suferă de autism și care va face parte dintr-o instalație de la ODD - Mental Arithmetics, al cărei vernisaj are loc astăzi de la 19:00.
10. Seria de proiecții Politics of the Body organizată de Bucharest International Experimental Film Festival împreună cu MNAC revine printr-un eveniment care explorează modalități de transcendere a limitelor corpului în cinematografie, ca modalitate de apropiere de stimulii pe care îi primim și, prin aceasta, de lumea exterioară în general. Începând cu 20:30, în cafeneaua MNAC va fi proiectată o selecție de filme din edițiile trecute ale festivalului, care abordează acest subiect, plin de forță si vulnerabilitate totodată, a corpului omenesc.
11. Suntem bucuroși să anunțăm apariția unui Cineclub Queer, în cadrul căruia vor fi proiectate lunar, la Cinema Union, filme clasice cu tematică LGBT. Săptămâna asta, de la 19:00, poți vedea Sunday Bloody Sunday (r: John Schlessinger, 1971), unul dintre cele mai îndrăznețe filme ale epocii sale. Discuția de după va fi moderată de Andrei Luca și Georgiana Madin.
11 chestii de luni până joi
Cineclub Queer, șmecherie și lumea rea, expoziții, discuții și proiecții.
Still din „Notre dame de hormones”, de văzut în cadrul The Politics of the Body 2
Cuvinte cheie:
oana zamfirache muzeul national al literaturii radu jude ioana pavelescu rovegan intersectiile de miercuri perfect sanatos anca damian anghel damian adrian schiop hot lagoon fair livia falcaru the politics of the body bieff cineclub queer andrei luca sunday bloody sunday cinemateca eforie