Luni, 20 februarie
1. Teatrul Apollo 111 vine cu nou spectacol din stagiunea care ne propune experimente regizate de regizori de film (sau care adaptează cinema pentru teatru). De data asta, regizorul Alexandru Maftei pune în scenă textul După Ploaie: într-o lume în care nu a mai plouat de doi ani, fumatul este complet interzis, iar corporațiile, ca simbol al autorității supreme, intervin nu doar în aspectele profesionale ale vieții angajaților, ci și în cele private. Programul aici.
2. Azi între 16:00 și 20:00 mai poți prinde performance-ul Oxigender semnat de Lala Mișosniky şi Geogiana Dobre, la Centrul Artelor Vizuale Multimedia (str. Biserica Enei nr.16), în cadrul Lunii Istoriei LGBT. Pornind de la versuri ale artistei suprarealiste Claude Cahun, cele două explorează fluiditatea genului, printr-un duo voce-mișcare care pleacă de la premisa că „dacă genul este social, cultural sau politic construit atunci el poate fi schimbat sau modificat.” Set design de Giles Eldrigde, sound design de Kjersti Vetterstad.
3. Pentru că-și schimbă total look-ul, de azi până sâmbătă redacția revistei Arta face un open doors și vinde toate numerele de până acum (2010 - 2016), cu 5 lei numărul. Între 11:00 și 18:00, strada Biserica Amzei 7-9.
4. De la 19:30 la Green Hours se joacă Opiniile unui clovn, un one man show după minunata carte a lui Heinrich Böll, cu Alex Buescu & regizat de Anca Maria Colțeanu.
5. Ediția a 7-a de British Documentary continuă să aducă unele dintre cele mai mișto și premiate documentare britanice din ultimii ani la Studioul Horia Bernea de la MȚR. De la ora 19:00, ai M̶a̶s̶t̶e̶r̶p̶y̶ ̶o̶f̶ ̶M̶o̶s̶c̶o̶w̶ ̶-̶ ̶G̶e̶o̶r̶g̶e̶ ̶B̶l̶a̶k̶e̶,̶ ̶u̶n̶ ̶f̶i̶l̶m̶ ̶d̶e̶s̶p̶r̶e̶ ̶u̶n̶ ̶s̶p̶i̶o̶n̶ ̶K̶G̶B̶ ̶c̶a̶r̶e̶ ̶ș̶i̶-̶a̶ ̶t̶r̶ă̶d̶a̶t̶ ̶c̶o̶l̶e̶g̶i̶i̶ ̶î̶n̶ ̶t̶i̶m̶p̶u̶l̶ ̶R̶ă̶z̶b̶o̶i̶u̶l̶u̶i̶ ̶R̶e̶c̶e̶.̶ Supreme Price.
6. Dacă vrei să te pui la punct cu filmele de Oscar de anul ăsta până la decernarea de duminică, Grand Cinema & More proiectează între 20 februarie și 2 martie filmele nominalizate la Oscar 2017 (inclusiv scurtmetrajele). După 26 februarie, când va avea loc premierea, vor putea fi văzute doar filmele câștigătoare.
7. Zéro de conduite (r: Jean Vigo) pleacă de la experiențele pe care regizorul le-a avut în copilărie, pentru a prezenta un sistem educațional represiv și birocratic, unde singura salvare sunt micile acte de rebeliune. Un film devenit clasic, pe care îl poți vedea de la 20:30 la Lente (Arcului).
8. Pianistul Nitai Hershkovits, câștigător patru ani consecutiv al celei mai mari burse oferite de prestigioasa American Music Foundation, va avea un concert de la ora 20:00, în Club Control. Acesta vine însoțit de Rejoicer (clape și programming) și Eyal Talmudi (saxofon).
Marți, 21 februarie
9. Spectacolul de teatru socio-politic ROVEGAN al Catincăi Drăgănescu ajunge și la Craiova. Inspirat de cartea Cireșe amare a Lilianei Nechita, spectacolul ia forma unui basm contemporan, care ficționalizează experiența unor mame nevoite să plece la muncă în Italia. ROVEGAN e un storytelling colectiv după o documentare amplă în județul Vaslui pe tema migrației motivate de sărăcie spre occident. Cu Mihaela Teleoaca, Silvana Negruțiu, Valentina Zaharia, muzica de Alexei Turcan, video și documentare Alexandra Dinca, Vlad Bîrdu, Ionuţ Popescu, o producţie Asociaţia ARENA şi Centrul de Teatru Educațional Replika și prezentat in cadrul GO WEST. platformă de teatru și dezbatere.
10. De la 21:00 în Expirat are loc un bis la concertul caritabil Subcarpați, Cred Că Sunt Extraterestru, Frații Grime și Fantome. Donație minimă recomandată: 50 de lei.
Miercuri, 22 februarie
11. Dacă ești ca noi, probabil mai ai întrebări despre OUG 13 și 14. Poți afla niște răspunsuri la România face 13-14, un eveniment Frontline Club care îi are ca invitați pe Elenina Nicuț, avocat, pe judecătorul Cristi Dănileț, jurnalistul Liviu Avram (prin Skype) și la care au fost invitați și prim ministrul Sorin Grindeanu, Victor Ciorbea, avocatul poporului, Augustin Lazăr, procurorul general, și președintele comisiei juridice a parlamentului, Șerban Nicolae. Moderator: Cristian Pantazi. La Librăria Humanitas de la Cișmigiu, de la ora 19:00.
Joi, 23 februarie
12. Seara de joi la CNDB îi este dedicată lui Isidore Isou, artist de origine română care a fondat lettrismul. De la ora 19.30, artistul este protagonistul și subiectul unui performance lettrist realizat de mezzo-soprana britanică Loré Lixenberg și compozitorul francez Frédéric Acquaviva, care va avea loc la Sala Stere Popescu din Bulevardul Mărășești 80-82 și este coordonat de Igor Mocanu. Program și detalii.
13. O fată romă de 17 ani din Harghita este găsită spânzurată în șura casei părintești, iar povestea acesteia nu poate fi descifrată nici de către cei din comunitate, nici de oamenii legii, deși fiecare are o explicație pentru moartea acesteia. Acest caz a inspirat spectactacolul companiei de teatru Giuvlipen Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa, regizat de Mihai Lukacs, cu Liana Ceterchi, Mihaela Drăgan și Zita Moldovan. De văzut joi, de la 19:30 și vineri, de la 21:30, la Macaz (Calea Moșilor 160). Biletul costă 30 de lei, cu rezervare la giuvlipen@gmail.com.
13 chestii de luni până joi
Noi premiere teatrale, documentare, pregătiri pentru Oscar și concerte de tot felul.
Zéro de conduite (r: Jean Vigo)
Cuvinte cheie:
dupa ploaie apollo 111 alexandru maftei oxigender lala misosniki centrul artelor vizuale luna istoriei lgbt green hours opiniile unui clovn british documentary zero de conduite lente grand cinema & more oscar nitai hershkovitz rovegan catinca draganescu subcarpati cred ca sunt extraterestru cndb isidore isou frontline club giuvlipen macaz mihaela dragan mihai lukacs cine a omorat-o pe szomna grancsa