1. Festivalul Bucharest Pride: #bucharestpride #sustinlgbt
Toată săptămâna e dedicată Bucharest Pride, iar această ediție stă sub semnul schimbării. Luni, la J'ai Bistrot, de la 20:30, te așteaptă un calup de 4 scurtmetraje și un mediumetraj pe această temă, venite din Suedia și Finlanda: Nordic Queer Film Night. Intrarea este liberă, iar filmele sunt subtitrate în română și-n engleză, deci nu te sfii să aduci și prieteni Erasmuși.
Programul complet al Bucharest Pride.
2. Atelier de serigrafie la Artskul
Azi începe atelierul de serigrafie de la Artskul, unde tu vei avea 3 zile ca să scoți din tine o lucrare în tehnica serigrafiei. Nu te-ngrijora, Sinboy e un profesor pe cinste. Cursul începe la 19, iar după probabil vei bea tequila cu artiștii.
Tema: haos primordial.
Taxă de înscriere: 50 lei.
15 locuri, și poate ai bulan să mai fie unul pentru tine. Înscrieri la info@artskul.ro
MARȚI, 19 mai
3. DeltaCraft: meșteșug & design
Una bucată designer și curator din Suedia, Petra Lilja, vine să ne povestească despre cum obiectele realizate manual după tehnici străvechi reprezintă noul lux. Participă și Iuliana Titov - care ne va face o mică introducere în meșteșugurile din Deltă - și Marlene Stanciu și Mihai Sibianu - fondatorii KraftMade, care vor vorbi despre cum poate fi meșteșugul transplatat în design.
Where & when: Marți, de la ora 11.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu nr.1), în cadrul Romanian Design Week.
4. Julian Assange live
Dacă n-ai ce face marți seară, poate vrei să vorbești pe Skype cu Julian Assange. Dacă da, prezintă-te la 17:30 la Frontline Club Bucharest, la The Institute (Știrbei Vodă 104 - 106). Discuția de o oră cu fondatorul WikiLeaks va fi urmată de proiecția filmului 1971, despre 8 cetățeni americani obișnuiți, care, în data de 8 martie 1971, au intrat într-un sediu FBI din Pennsylvania și au făcut publice sute de documente secrete care au dovedit un vast program de spionare și intimidare a populației desfășurat de FBI.
Dacă ai întrebări pentru Assange, poți să le dai aici până luni seară.
5. Nuovo Cinema Verona
Până în setembrie, în fiecare marți, de la ora 20, cafeneaua de la subsolul Cărtureștiului Verona se va transforma într-o mini-cinematecă de filme iconice pe care le poți savura c-un vin. În program am văzut mult Kubrick, niște Visconti, niște Fincher, niște clasice. Marțea asta o să fie Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966) film de debut al regretatului Mike Nichols. Dacă ai văzut Closer, trebuie să știi că filmul ăla e ca un Desperados, iar Who's Afraid of Virginia Woolf o Margarita.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări: inscrieri@carturesti.net
MIERCURI, 20 mai
6. Despre altruism și etică practică
Peter Singer este profesor de bioetică la Princeton și unul dintre cei mai influenți filosofi în viață. Omul are darul de a râcâi zonele de confort ale oamenilor, pentru că pune pe masă un model de altruism practic foarte exigent, susține eutanasia și infanticidul și a devenit cunoscut în anii 70 cu o carte care chestionează superioritatea omului față de alte specii. The most good you can do with applied ethics este conferința pe care o susține miercuri de la 16 la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată din cadrul Facultății de Filosofie din București.
Dacă vrei un intro la Peter Singer, ai un TED aici.
7. Cărți ieftine berechet
Pentru a-ți face stocul de cărți pe care să le faci cadou prietenilor, nu e nimic mai util decât o vizită la Bookfest. Cu atât mai mult dacă ai o pasiune pentru literatura cehă, sau vrei să ți-o descoperi. Târgul e deschis zilnic, de miercuri de la ora 10:00, până duminică, ora 20:00 (vineri și sâmbătă 21:00).
Recomandări pe neve: întâlnirea cu tânăra scriitoare cehă Kateřina Tučková, autoarea romanului Dumnezeițele din Moravia (Curtea Veche Publishing) - care spune povestea unor femei cu puteri miraculoase din Carpații Albi, persecutate de Inchiziție și mai ales, mai târziu, de regimul comunist; Cealaltă „acasă”, romanul de debut al unei piteștene de 15 ani, Diana Andreea Ilie, publicat la Editura Paralela 45; traducerea cărții lui Ben Lewis, Istoria comunismului prin bancuri (Meteor Press); traducerea din franceză a cărții de poezie a lui Gherasim Luca, Vampirul pasiv (editura Vinea); o discuție despre literatură, pescuit și Băiuțeii cu Matei și Filip Florian; trivia cu premii în cărți de la Bookblog.ro; etc.
8. Teodor Graur @ MNAC
Seria întâlnirilor din cadrul expoziției Învățământul artistic bucureștean și arta românească după 1950 (curator Adrian Guță), continuă la MNAC cu Teodor Graur, artist plurivalent, care lucrează cu obiecte ready-made pe care le modifică și instalații, dar și fotografie, video sau performance, cu ironie și o doză pregnantă de nostalgie.
Miercuri, ora 19, MNAC, intrare liberă.
9. CineȘoc: Starred Up (David Mackenzie)
Am sperat că filmul va fi un documentar, dar nefiind unul, ne consolăm cu faptul că-n rolul principal este actorul Jack O'Connell, protagonistul filmului '71, că scenaristul Jonathan Asser a lucrat ca terapeut în penitenciare și că filmul, independent, a avut reviewuri bune pe la festivalurile indie pe unde a fost. În Starred Up (David Mackenzie) este vorba despre un adolescent care este mutat într-o închisoare pentru adulți din cauză că e prea violent, iar acolo dă de tatăl lui cu care nu e în relații prea bune, dar și de o altă figură cu potențial patern, cea a terapeutului închisorii. La proiecție va fi și Iulia Rugină, care lucrează la producția unui documentar despre cea de-a doua ediție a proiectului Filme după gratii - proiecții în penitenciare.
Miercuri, 20 mai, începând cu ora 19.00, Sala ARCUB din strada Batiște nr. 14. Intrare: 10 lei.
Ne cerem scuze, ne-am entuziasmat așa de tare la Sita Sings the Blues că nu am văzut c-a fost săptămâna trecută. Programul proiecțiilor Super!
Super! mai bagă un film la Acuarela, în warm up-ul festivalului de filme făcute până în 19 ani. Despre Sita Sings the Blues am putea spune că e un one-woman-show, pentru că este scris, animat, regizat și produs de artista Nina Paley. Altă chestie mișto e că Paley l-a trecut în domeniul public în 2009, după ce a avut niște probleme de copyright* pentru c-a folosit înregistrări din 1920 cu cântăreața de jazz Annette Hanshaw. Filmul combină elemente din poemul epic Ramayana cu background istoric, secvențe de jazz și elemente din viața personală a artistei (recent părăsită de soț).
Intrarea e gratuită, dar dacă ești anxios, dă un mail cu numele tău pe superfestival@outlook.com. Filmul începe la ora 19.
*Dacă vrei să afli mai multe despre copyright, urmărește cu încredere ce fac prietenii de la CopyMe.
JOI, 21 mai
11. Solnițele Nicolae și Elena
Irina Mihaiu și Georgiana Kozma de la Kolektivul TotNoi au turnat în porțelan de Limoges chipurile împietrite în zâmbet ale soților Ceaușescu pe care le veți regăsi pe mese la terasă, sub formă de solnițe.
La Grădina Verona, de la ora 19, eveniment powered by ROD, sub umbrela Romanian Design Week.
12. O pisică la fereastră @ ODD
Un performance cu pisică este ce a lucrat artista Julie Béna pe durata rezidenței ei de o săptămână la București.
A cat at the window, la ODD (Str. Dr. Iacob Felix 72A), de la ora 19.
13. My name is Salt
My name is Salt este acest mit al lui Sisif actual, localizat la granița dintre India și Pakistan. Filmul a câștigat Marele Premiu la Pelicam anul trecut, a fost și-n top 3-ul nostru și are o proiecție specială joi, de la ora 20, la J'ai Bistrot în grădină, în avanpremiera celei de-a patra ediții festivalului, care va fi la Tulcea între 11 și 14 iunie.
14. Dream Diggers + Francesca Belmonte
The Dream Diggers* (Codin Orășeanu, Liviu Runcan, Mihnea Blidariu și Răzvan Riștea) vor cânta joi în Control în deschiderea concertului Francesca Belmonte, venită pe la noi cu ocazia albumului ei de debut solo, Anima (un intro, aici).
Bilete: 50 lei
* Băieții vor fi în formulă restrânsă, și nu tocmai, adică fără Mihnea și Răzvan, dar cu Kluster, Vapor și Aca Vivaca.
DE PUS ÎN AGENDĂ DE PE ACUM: 1) TIFF, of course - Cluj, 29 mai - 07 iunie. Un aperitiv de la ediția de anul trecut.; 2) Discuția secretă, festival de literatură la Arad (4 - 7 iunie); 3) Perfume Genius, live @ Control (4 iunie).