2. De vineri până duminică, mergi la Galeria Posibilă (strada Popa Petre, nr. 6) ca să-ți faci singur o carte. Atelierele Selecție personală îți pun la dispoziție 2.000 de fotografii anonime, un copiator și topuri de hârtie și te lasă să-ți construiești propria poveste, după interpretarea pur subiectivă a fotografiilor. Intenția este promovarea lucrului efectiv cu obiectul fotografic, mai puțin experimentat de publicul larg. Evenimentul este o continuare a seriei Petite Histoire a artistei Nicoleta Moise.
3. Se deschide expoziția Working from Language a artiștilor Ciprian Mureșan și Enric Fort Ballester, la Salonul de Proiecte. Face parte dintr-o serie care își propune să pună în dialog artiști aflați la începutul carierei și artiști experimentați. Mureșan și Ballester au lucrat împreună la Universitatea de Artă din Braunschweig, primul ca profesor, iar al doilea, ca student. Ceea ce îi leagă este interesul pentru funcția comunicativă a limbajului. Pe parcursul expoziției, cei doi artiști vor realiza noi lucrări, prezentate alături de câteva deja existente.
4. Niciun weekend fără să ne ținem pe poziții. Vineri, de la 19:30, în Parcul Izvor, are loc marșul bicicliștilor, Masa Critică. Manifestul își propune să promoveze mijloacele alternative de transport și să atragă atenția asupra problemelor de siguranță cu care utilizatorii lor se confruntă în trafic. Are loc în ultima vineri din fiecare lună, în mai multe orașe din lume.
5. Citizens! vin în Colectiv vineri, după 21:00, să ne arate cum sună noul lor album, European Soul, proaspăt lansat în aprilie. Londonezii revin la noi cu soundul lor care combină electro-pop-ul anilor 70 cu synth-pop-ul anilor 80. Alex Kapranos, Solistul de la Franz Ferdinand, spune despre ei că „într-un deceniu sunt doar trei sau patru trupe care contează cu adevărat. Citizens! îmi sună ca una dintre ele.” 55 lei intrarea.
6. La ODD, tot vineri, dar de la 21:30, se pune de SĂRITURI ÎN PLIN - ODD Night #6, seară de poezie, vizualuri și muzică pusă de Mugur Grosu, Somnoroase Păsărele și Mitoș Micleușanu, cu care să spunem bun rămas primăverii.
7. Transylvaliens Fest dă party vineri, de la 22:00 încolo, la SWAP (Mihai Bravu, nr. 32), ca să ne arate cam ce vibe are festivalul. Trance psihedelic, goa, progressive, vin la pachet cu arte vizuale și o pădure de pe lângă Sibiu, în iulie. Până atunci, ne bucurăm de un teaser în București.
8. Sâmbătă și duminică, de la 11:00 la 20:00, Parcul Grădina Icoanei devine spațiu cultural și își schimbă numele în Grădina cu artiști. O să fie un târg de obiecte handmade, ateliere de ceramică, de colorat, jocuri, dans și cânt, căței de adoptat, expoziții de văzut, iar de băut, limonadă.
9. La Clinceni, pe Aerodromul Aurel Vlaicu, se continuă tradiția Airshow-ului, dedicat copiilor. Forțele Aeriene Române, Hawks of Romania, Blue Wings Romania și alți invitați vor face tumbe și triplu șuruburi cu avionul, toată ziua de sâmbătă, începând cu 10:30.
10. Sâmbătă, în Control, MEET THE FASHION TEAM - Târg de Design Românesc. Fashionteam susține designerii români și vrea să le faciliteze comunicarea cu magazinele, showroom-urile și boutique-urile unde să-și poată promova și susține creațiile, dar și cu publicul larg, pasionat de designul autentic.
11. Tot sâmbătă, dar de la 21:00, e concert Luna Amară în Colectiv, cu deschidere de Rockabella. Ne place că Luna Amară continuă să fie relevanți, deși s-au apucat de muzică acum 15 ani. 20 de lei biletul.
12. La Fabrica Pionierul (Tăbăcarilor, nr. 7), sâmbătă de la 20:00, se lansează numărul 10 al Gazetei de Artă Politică - Locuirea în rate: chirii, credite și cămine. Gazeta de Artă Politică este un proiect independent, care apare în print și online din februarie 2013.
13. Petrecere duminicală pe timp de zi, începând cu orele 17, la deschiderea oficială a Gastrobarului DESCHIS (Splaiul Unirii, nr. 160). Muzică de la Nicecream.fm și groapa cu nisip pe post de ring de dans.
14. Joi la MȚR a avut loc vernisajul expoziției de grafică Tuș în traistă, a artistei clujene Rada Niță. Despre lucrările ei, Simona Sora spune: „Aflată între o Polonie vrăjită, populată de spirite ale casei și fete ale pădurii, și o Românie mitologică, intens personală, arta Radei Niță se construiește pe granița subtilă dintre vis și halucinație; de acolo ne parvin ecourile propriilor angoase, imaginile propriilor temeri, figurile propriilor neliniști.” De văzut weekendul ăsta sau până pe 14 iunie, în Sala Acvariu.
BONUS (incontestabil):
De weekendul ăsta are loc exodul de la Bucureștiu la Cluj, pentru că azi a început a 14-a ediție a Transilvania International Film Festival, adică TIFF. Programul îl găsiți aici, iar dacă vreți povești care să vă convingă să vă suiți în mașină spre Cluj până pe 7 iunie, tiffari împătimiți îți împărtășesc pasiunea pe blogul TIFF.