1. Situaţia răniţilor din Colectiv nu e deloc rezolvată, birocraţia și proasta organizare pun piedică soluțiilor. Autorităţile nu au fost trase la răspundere pentru ce s-a întâmplat în Colectiv, cercetările abia încep și neregulile abia încep să iasă la suprafață. Donațiile către victime și familiile lor sau către spitale sunt un pic blocate, din cauza aceleiași proaste organizări și centralizări.
2. Nu ne-am terminat treaba pentru care am ieșit în stradă marți, 3 noiembrie, așa că vom continua să ieșim pentru revendicările astea. În Piață, mergi pregătit și, te rugăm frumos, nu lăsa gunoi în urma ta.
3. Dacă vrei să donezi sânge, trebuie să ai peste 18 ani, mai mult de 50kg ca fată, 60kg ca tip și o stare fizică bună (să nu fii răcit, de pildă). Ca fată, nu poți dona dacă ești însărcinată sau la ciclu. Mai trebuie să nu fi consumat alcool în ultimele 24 de ore, să nu fi avut operații/intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, să nu te fi tatuat și să nu fi întreținut relații sexuale cu mai mulți parteneri în aceeași perioadă - toți acești factori cresc riscul să fii purtătorul unei boli care poate să nu fie detectată la testarea sângelui tău.
Înainte de a dona trebuie să bei multă apă și să mănânci ceva lejer, adică să eviți grăsimile. Trebuie să mai știi că la o donare se recoltează 450 ml de sânge, o cantitate care se reface ca volum in câteva ore, iar celular în 2 săptămâni. Ce e și mai important să știi e că sângele tău poate salva până la 3 vieți.
Victimele de la Colectiv vor avea în continuare nevoie de sânge și plasmă, poți dona la cel mai apropiat centru, iar săptămâna viitoare, la Facultatea de Medicină. Pentru viitor, îți poți instala această aplicație pe mobil ca să știi când mai e nevoie acută de sânge (tu poți dona o dată la 6 luni).
4. Prin campania „Și nouă ne pasă” poți dona 2 euro simplu, printr-un SMS la numărul 8827. Campania este inițiată de Crucea Roșie cu sprijinul PRO TV și al rețelelor de telefonie mobilă, iar fiecare donație merge către victimele evenimentului, rudele acestora și spitalele implicate în salvarea lor. Poți dona direct aici, orice sumă îți permiți, începând de la 10 RON.
UPDATE: Cazurile particulare și metodele de ajutor sunt centralizate pe pagina de Facebook Ajutor Colectiv.
5. Dintre pub-urile care vor să ia măsuri concrete pentru protejarea indivizilor care le calcă pragul, Londophone (str. Zalomit, nr. 2) a programat pentru sâmbătă de la 14:00 un exercițiu de evacuare, pentru care are nevoie de ajutorul voluntarilor, inclusiv medici și pompieri. Durează jumătate de oră și are drept scop verificarea clădirii și a procedurii de evacuare a acesteia.
6. Probabil fiecare dintre noi s-a gândit măcar o dată dacă ar fi putut face ceva în noaptea de vineri. Cursurile de prim ajutor ar trebui să fie obligatorii, dar cât timp nu sunt, putem să le facem pe cont propriu. La Crucea Roșie un curs de prim ajutor durează 12 ore, timp în care înveți de la medici cum trebuie să procedezi pentru binele tău și al altora în situații de urgență. Costă 150 de lei și se organizează în funcție de sectorul în care locuiești. Înscrierile se fac aici.
Dacă ești elev, poți vorbi cu un profesor mai destoinic și să soliciți organizarea de cursuri de prim ajutor la tine în școală, prin programul Sanitarii pricepuți.
***
Recomandările s-au împuţinat și așa o să continue să fie. După #colectiv, reacția inițială și naturală de spaimă că puteam fi oricare dintre noi, oricând, în oricare dintre cluburile din București, nu e tocmai una productivă. Ce trebuie să facem fiecare e să ne purtăm de grijă. Până când autoritățile vor fi trase la răspundere și până când se vor încheia controalele de verificare ale spațiilor pe care le frecventăm care reprezintă pericol public și până când nu se vor mai elibera fraudulos autorizații de funcționare pentru pub-uri, club-uri, restaurante, galerii de artă, teatre, cinema-uri și oricare alt loc de pe hartă de going out a Bucureștiului, trebuie să fii un pic atent la locurile unde mergi. Alege doar spații și clădiri solide, ce nu ar trebui să fie afectate de incendii sau cutremure. Poți verifica lista oficială a clădirilor expertizate tehnic aici sau aici, mai pe scurt. Uite și un documentar pe subiect, făcut în 2011, încă valabil.
6 (şase) recomandări de weekend #colectiv
Ce poți face weekendul ăsta pentru #colectiv.
1989 vs. 2015, colaj de Ioana Pelehatăi.
Cuvinte cheie:
recomandari de weekend colectiv donare sange birocratie victime autoritati proteste noiembrie2015 revendicari piata universitatii centre de transfuzie facultatea de medicina si eu donez si noua ne pasa campanie crucea rosie cursuri prim ajutor donatie colectiv londophone sanitarii priceputi