Sprijinit de gardul cu puțin mai înalt decât el al culoarelor de acces de la B’ESTFEST, Andrei Demeter urmărește o scenă care se întâmplă la doi metri de el: o femeie a venit cu brățara din material textil în mână, spunând că a tăiat-o pentru că o deranja în timpul somnului. Andrei e aproape sigur că nu va fi lăsată să intre: oricine are abonament ştie că brățara trebuie ținută la mână pe întreaga perioadă a evenimentului. E duminică seara, ultima zi de festival, și debutul lui Andrei în echipa de ticketing, unde, timp de 8 ore cât durează tura lui, trebuie să rupă bilete, să dea instrucţiuni, să le pună brățări noilor veniți (suficient de strânse cât să nu poată fi date jos, suficient de largi cât să nu incomodeze) și să le verifice cu atenție pe ale celor care au abonament – să nu fie din alţi ani, înnodate, sfâșiate, sau cu orice alt semn care să indice scoaterea lor.
Pentru el, un puști de 17 ani cu tricou gri de la MTV + ProFM și converși albaștri prăfuiţi, ăsta e primul eveniment la care e voluntar. De Brigada de Vountari a aflat în martie, de la un prieten care se ducea la interviu și care i-a explicat, printre altele, că eşti răsplătit cu intrare gratuită la concerte. Lui Andrei nu i-a trebuit mai mult să aplice. „Cred că a fost prima oară când a trebuit să folosesc CV-ul”, spune, adăugând că n-a avut mare lucru de scris în afară că e elev la Iulia Hasdeu la mate-info, că a fost în programul GROW al Școlii de Valori, că ştie engleză şi franceză (pe prima mult mai bine decât pe-a doua), că e responsabil, serios. După două zile de interviu şi încă patru de ros unghiile aşteptând un răspuns, Andrei a aflat că a fost acceptat. Până acum nu s-a putut implica din cauza şcolii (a avut teză la mate fix când au cântat Depeche Mode), dar cum au început înscrierile pentru B’ESTFEST a dat mail că vrea.
Joi a fost în echipa de pre-producție, şi a montat corturi (i-au arătat băieții cum). Înainte să vină se gândea „mă, e greu, mor pe-acolo”, dar și-a dat seama că poate învăța rapid ce are de făcut și că oamenii din Brigadă sunt pe placul lui. Când pentru munca de joi a primit o invitație la festival, i-a scris coordonatorului-şef că vrea să fie voluntar și-n zilele următoare, așa că vineri a supravegheat intrarea în camping, iar sâmbătă s-a ocupat de verificarea sanitară („dacă eu puteam să fac acolo, însemna că e OK”). La concerte n-a năvălit, că el e mai mult cu dubstepul, dar dacă s-ar fi nimerit vreun preferat pe tura lui, n-ar fi fost problemă. În Brigadă se știe: dacă un voluntar vrea cu tot dinadinsul să meargă la un concert, nu există să nu se găsească cineva care să-i țină locul.
Brigada de Voluntari (BdV) s-a înfiinţat în 2008, cu scopul de a pune umărul la evenimentele muzicale din România. În cinci ani, a participat la mai mult de atât – festivaluri de muzică, megaconcerte prcum Lady Gaga sau AC/DC, competiţii sportive, conferinţe – şi a ajuns la un efectiv de aproape 1000 de oameni.
La ediţia din 2013 a B’ESTFEST, BdV a mobilizat 300 de voluntari împărțiți în 14 echipe, care au lucrat în ture și au acoperit tot parcul în care se desfăşoară festivalul: au prins bannere, au montat corturi, au direcţionat lumea venită cu autobuzul, au supervizat parcarea şi campingul, au dat căști la silent disco. Cum fac la orice eveniment, au avut timp și să se împrietenească și să se distreze. Câteva zeci au stat în camping pe toată perioada festivalului, dormind puțin, stând la povești până dimineața.
Nu toți voluntarii sunt de vârsta lui Andrei. Mulți lucrează deja și ar putea să se rezume la a fi spectactori. „Noi preferăm să fim aici prin Brigada de Voluntari”, spune Ştefăniţă Soare, un buzoian de 26 de ani care anul ăsta a coordonat echipa de camping entrance. „Vrem să funcţioneze totul OK.”
Şi pe el l-a ademenit acum un an şi ceva colegul de apartament care era în Brigadă şi care îi povestise de concertele Rammstein, Massive Attack sau Metallica. Odată intrat, prima misiune a avut-o la Cirque du Soleil şi de atunci a pus umărul inclusiv la TEDxBucharest şi la Andrea Bocelli. Îi place sentimentul pe care-l are la finalul unui eveniment la care a participat şi el. „Ştii că totul a ieşit bine şi datorită ţie.” Și îi plac oamenii. Petrecerile, într-ajutorările de pe grupul BdV, întâlnirile fericite, cum a fost cea cu un alt voluntar alături de care a pornit de curând o firmă de web design.
E trecut de 7, amenințarea de furtună pare tot mai slabă, iar parcul începe să se umple cu tineri în țoale hipster-hipioate și localnici cu copii în brațe. Ştefăniţă, așezat pe o bancă din food court, arată complice către copertele roșii ale unui ediţii din Pădureanca lui Slavici, și deschide cartea în care a strâns câte 5 lei de la voluntari. E ziua unui băiat din echipa de HR și, de îndată ce-l prind liber, îi vor face cadou o săritură de 100 de lei de pe macaraua de bungee amplasată în parc, ceva ce nu ar avea curaj să încerce altfel.
Luni o iau de la capăt, unii cu vacanța, alții cu serviciul, dar mai au o seară și-o noapte în care să ajute lucrurile să se întâmple şi pentru ei, şi pentru festival.
Brigada de la B'ESTFEST
Cu mic, cu mare, Brigada de Voluntari e rotiță esențială în mecanismul festivalului încă din primul ei an.
Foto: Alex Cosma