A venit de la Madrid pentru Pride-ul din București. Ne întâlnim în lobby-ul aglomerat al unui hotel din centru, la sfârșitul unei zile în care politiciana și activista spaniolă a avut întâlniri cu comunitatea LGBT din România.
Carla Antonelli e o femeie de 55 de ani, înaltă, cu păr lung și castaniu care i se ondulează pe spate. E machiată discret și poartă un lanț subțire de aur, care se pierde în decolteul unei cămăși roșii de mătase. N-aș fi ghicit niciodată că doamna elegantă din fața mea s-a născut cu un alt sex și cu un alt nume.
La 17 ani, și-a luat inima în dinți și a recunoscut public că deși are corp de bărbat, s-a născut femeie, gândește și simte ca o femeie. În Spania de acum 40 de ani, regimul lui Franco considera homosexualitatea și transsexualitatea ilegale. Operația de schimbare de sex era un delict, de mutilare a organelor genitale, care se pedepsea cu închisoarea.
„Ieșeam din casă fără să fiu sigură că mă voi întoarce. Viața noastră devenise o chestiune de supraviețuire.” Să trăiești conform cu identitatea pe care o simțeai însemna să riști pușcăria.
În anii 80 a primit primele roluri în telenovele. Femeilor trans le era greu să-ți găsească joburi obișnuite. „Era unica ieșire pe care o aveam. Ori showbizul, ori prostituția.” Multe dintre femeile trans din „generația pierdută” a anilor 70 și 80 ajungeau să se prostitueze.
„Într-o zi m-am ridicat și am reacționat la întreaga situație. Am susținut sus și tare că avem aceleași drepturi ca restul populației, că suntem egali cu restul oamenilor.” Actrița de telenovele devenea, încetul cu încetul, activistă. „Nu mai e vorba doar de tine. Începi prin a te apăra pe tine și ajungi să aperi drepturile unui colectiv întreg.”
În 1997 a intrat în politică, în Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol. A devenit coordonatoarea Grupului Federal LGBT și a continuat să militeze pentru legi care să asigure respectarea drepturilor comunității LGBT. În 2004, după ce partidul ei a câștigat alegerile, legea căsătoriilor gay a fost adoptată, dar drepturile persoanelor trans tot nu erau garantate. Trei ani mai târziu, la presiunile lui Antonelli, congresul spaniol a adoptat legea identității de gen. Carla Antonelli a fost prima persoană trans care a obținut schimbarea legală de sex în Spania.
După aproape 40 de ani de luptă pentru propria identitate, Antonelli n-a obosit. În prezent, ca membră a parlamentului spaniol, militează pentru revizuirea legii transsexualilor din Spania. Vrea ca modificarea sexului în acte să nu mai necesite aprobări de la medici și să se aplice și în cazul minorilor.
Încheie interviul prin cuvintele lui Pedro Zerolo, unul dintre cei mai cunoscuți activiști pentru drepturile LGBT din Spania, decedat anul trecut: „Dacă socialismul nu e curajos, atunci nu e socialism.”
Carla Antonelli își trăiește viața de femeie cu un curaj care i-a ajutat pe mulți transsexuali să iasă din umbra stigmelor și prejudecăților. Legile privitoare la transsexuali adoptate de Spania devin modele pentru alte țări, pe măsură ce identitățile de gen nu se mai rezumă la paradigma binară feminin-masculin.
*am folosit cuvântul „transsexual” și nu „transgender” pentru că este folosit de Carla Antonelli în interviu.
Ștefania Matache pregătește un material despre ce înseamnă să fii transgender în România pentru Casa Jurnalistului.
Carla Antonelli luptă pentru drepturile persoanelor trans
Carla Antonelli e actriță de telenovele și prima persoană transgender care face parte din Parlamentul Spaniei.
Fotografie de Liviu Albei, inquam, de la Bucharest Pride 2016.