Dragobetele este sărbătoarea dragostei la români, echivalentul St. Valentine, import anglo-saxon. Se pare că este o tradiție dacă. Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii, omologul lui Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, sau Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.
Prima sărbătoare a primăverii cuprindea ritualuri greu de reprodus în spațiul urban. Sau poate nu. Perechile de adolescenți se întâlneau la intrarea în biserică (asta putem înlocui cu Kulturhaus sau Expirat) și plecau prin pădure să culeagă flori (asta e mai greu de înlocuit, dar dacă tot vă vedeți la intrarea în club, frumos îmbrăcați, puteţi culege laude).
O altă tradiție consta într-un soi de cross country. Fetele fugeau peste câmpii, iar baieții după ele. Dacă prindeai o fată ea trebuia să te sărute. Asta ni se pare o prostie – evident că o prindeai, căci era foarte incomod îmbrăcată (fuste lungi etc.).
După culesul de flori ale primăverii, alt obicei semnificativ era oferirea lor. Sună cool, dar luate de la florăreasa din colț nu mai sunt chiar atât de speciale. Vă recomandăm mai degrabă să consultați rubrica Item și să alegeți ceva – după buget și după interese.