1. O stradă preferată
Calea Victoriei
2. O prima dată în București
Prin clasa a zecea am ajuns prima dată în București, cu ceva timp de plimbare. Eram pe lângă Cercul Militar, așa că m-am aventurat și m-am trezit în pasajul Villacrosse. Lumina aia galbenă pătrunsă prin acoperiș, senzația de labirint cu muzică orientală și parfum de narghilea mi-au lăsat o primă impresie ca-n La Țigănci. Am decis că o să-mi placă viața la capitală.
3. Un gust pe care-l asociezi cu Bucureștiul
E mai degrabă un miros. E mirosul ăla de subsol, de metrou, combinat cu vanilia de la patiseriile din stații.
4. Cafeaua la prima oră în oraș o bei
În fiecare sâmbătă în care nu plec din oraș sunt la The Coffee Shop din Amzei. Mi-am făcut un ritual deja, cu două prietene de genul ăla cu care cafeaua durează uneori până la 4.
5. O amintire dintr-un club/bar care nu mai există
Nu era chiar bar, ci mai degrabă o semi-terasă-semi-cantină - Jeg, din Politehnică. Loc de adunare pentru fetele de la Jurnalism și băieții de la Poli. Lucram în timpul facultății, deci era sărbătoare când aveam timp de stat pe-acolo. Îmi amintesc de meniul lor cu „piept de pui fără sutien” și de o bere baută în miezul unei zile de început de vară, după care m-am întors la redacție cu vârfurile degetelor un pic amorțite. Mi-a părut rău că s-a închis și studenților de-acum le-a rămas doar legenda.
6. Un loc secret pe care ești dispus să-l împarți
Curtea Bisericii Stavropoleos, pentru liniște.
7. Un moment în care Bucureștiul a fost violent cu tine
La Unirii, la semafor, un dubios mi-a pus mâna pe fund. Prietena mea s-a dat câțiva pași în spate, eu am fost șocată vreo câteva secunde. Când mi-am revenit, l-am luat pe individ la șuturi în fund și i-am servit câteva înjurături. Toate astea în timp ce îmi protejam cu grijă geanta cea nouă (aveam priorități). Am profitat de faptul că era ceva lume în jur și m-am răzbunat cu șuturile pe toate pipăiturile de prin tramvaie, până când verdele semaforului l-a salvat pe dubios.
8. Un moment în care te-ai simțit turist în București
În facultate, când am organizat un fel de treasure hunt cultural prin București și am aflat o mulțime de povești și legende de aici. Cum ar fi că în locul fântânii Sărindar din fața Cercului Militar a fost pe vremuri o mănăstire cu același nume, sau că mânerele ușilor de la Palatul Telefoanelor sunt în formă de telefon retro - detaliu pe care nu le vezi - sau că Pache Protopopescu a fost primarul care a introdus iluminatul stradal pe timp de noapte în București.
09. O casă în care ai vrea să stai
E o casă de munte pe strada Paris, toată numai lemn vechi și ferestre mici. Mi se pare ruptă din alt peisaj și alte vremuri. Mereu m-am întrebat cum o fi înăuntru. Trec zilnic pe lângă ea și încă adun curaj să sun la poartă și să cer un tur.
10. Povestește-ne o anecdotă c-un vecin
Casa în care locuiesc e în aceeași curte cu casa proprietarei, o doamnă de 85 de ani. Când merg să plătesc chiria nu mă lasă să plec până nu iau câteva bomboane, curmale, nuci sau alte lucruri pe care le țin de obicei bunicile în casă. Are casa plină de cărți, citește tot ce apare nou. Mi-e dragă mai ales când mă roagă să-i schimb bateria de la telecomandă sau să-i cobor din pedală scaunul de birou.
11. Un nume de stradă memorabil
Aveam vreo 14 ani și plecam de la Tulcea la un liceu în alt oraș, cu escală în capitală. Eram cu mama, pline de bagaje, și încercam să găsim autogara de pe strada Fluviului. Am nimerit mai întâi pe strada Afluentului, atunci ne-am dat seama că eram pe calea cea bună.
12. Recomandă-ne un loc public pentru sex
Cișmigiu, la ceas de seară. Cine e acolo la ora aia, ori n-a mai făcut de mult, ori face prea des. Deci e ok.
13. O melodie cu care asociezi Bucureștiul?
Amy Winehouse - Valerie. Pentru că-mi amintește de o noapte de acum mulți ani în care am dansat în club A până dimineață, deși era luni și era clubul gol. Alte vremuri.
14. O carte cu care asociezi Bucureștiul?
Nu cred că asociez nicio carte cu Bucureștiul. Dar când trec pe Pitar Moș sau Popa Nan mă gândesc mereu la La Medeleni, asociez amintirea cărții cu amintirea vremii când am citit-o, în copilărie/
15. 5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea
Alt Shift, The Coffee Shop, Nasser2, Elvira Popesco și în Herăstrău, unde alerg de obicei.
***
Carmen, Lung și la subiect
Chestionar Bucureşti: Carmen Albişteanu
Carmen Albișteanu, 26 de ani, tulceancă, de 7 ani în București și recent cu mutație și-n buletin. Fost jurnalist, momentan 90% freelancer în marketing online, 5% antreprenor și 5% ONG-ist. Proporții variabile.
Carmen, fotografie de Pepe Pont în Herăstrău, la Roaba de cultură
Cuvinte cheie:
chestionar bucuresti carmen albisteanu calea victoriei cercul militar pasaj villacrosse la tiganci narghilea metrou subsol patiserii vanilie the coffee shop cristina modreanu terasa jeg politehnica biserica stavropoleos treasure hunt fantana sarindar palatul telefoanelor strada paris tulcea cismigiu valerie amy winehouse la medeleni popa nan pitar mos alt shift nasser cinema elvira popescu herastrau