1. O stradă preferată
George Vraca. Îmi place și numele, și personajul, și teatrul, dar îmi plac mai ales cele trei clădiri cu stiluri arhitecturale total diferite; un colț de Barcelona lângă-un gang de poștă.
2. Un răsărit mișto în capitală
Nimic sofisticat, la mine-n garsoniera cu vedere spre Cișmigiu, ascultând muzici tradiționale grecești și spărgând nuci, lângă cel mai frumos băiat din lume.
3. O prima dată în București
Traversam Calea Victoriei la intersecția cu Dacia, mă grăbeam spre o lectură de poezie în ce atunci încă era Muzeul Literaturii, când, de la vânt sau de la tocuri, m-am împiedicat și-am căzut în barbă. A fost prima dată când am simțit istoria orașului direct în mandibulă.
4. Un gust pe care-l asociezi cu Bucureștiul
Salată de vinete cu ceapă, că tot miroase tot orașul zilele astea a vinete coapte.
5. Cafeaua la prima oră în oraș o bei
Dacă e zi din săptămână, la Origo. Dacă e weekend leneș, cu băieții de la și la Anthony Frost English Bookshop.
6. O amintire dintr-un club/bar care nu mai există
Se făceau petreceri cu parolă la etajele 3/4 ale TNB-ului (unde în niște veri de demult se țineau târguri de carte), iar la una dintr-astea un băiat m-a țintuit pe-un perete și-am început să ne sărutăm ca-n filme. Eram răcită și sugeam faringosept, i-a plăcut gustul.
7. O poveste de la un meci văzut pe stadion
Un meci din divizia a cincea (ASF Frăția București vs. AS Unirea Joița), în care unul dintre portari era ciung și unul dintre antrenori negru-african. Terenul era undeva la capătul orașului, unde metroul iese la suprafața preț de-o stație; am pierdut prima repriză pentru că ne-am rătăcit printre fabrici semi-părăsite, dar măcar nu am fost mușcate de câini, cum a pățit-o un alt spectator. Frăția a luat bătaie, dar a jucat clar mai bine, și dacă nu mai bine, măcar mai cu inimă, că oricum jucătorii nu ar fi primit prime de joc și dacă ar fi câștigat. La final, băieții au pus-o de-o miuță, noi, fetele, ne-am suit într-un taxi al cărui șofer ne-a spus ștrengărește că dacă vrei să omori pe cineva ăsta e un loc bun unde să îl aduci. Din depărtare venea furtuna și se vedeau lanuri de rapiță înflorită.
8. Un loc secret pe care ești dispusă să-l împarți
Insula de pe Lacul Morii, că și mie mi-a fost făcută cadou.
9. Un moment în care Bucureștiul a fost violent cu tine
La Perla, pe trecerea de pietoni, un tip mi-a sustras telefonul din ghiozdan. Era vara lui 2004, aveam un Nokia 5110 cu carcasă verde, care când suna scotea sunete de broscuță. L-am văzut trecând pe lângă mine, cu telefonul meu în mână, l-am prins de braț și i-am zis să mi-l dea. Și mi l-a dat.
10. Un moment în care te-ai simțit turist în București
La turul organizat de A.R.C.E.N - Cu bastonul prin București. E pe traseu o casă a Brătienilor, ceva absolut spectaculos, pe care puțini o știu, unde am revenit într-o zi de luni, s-o admir pe îndelete.
11. Cel mai bun cocktail îl bei la
Origo. Manhattan (mulțumesc, Ana!).
12. O casă în care ai vrea să stai
Cărturești Verona, fără doar și poate.
13. Un loc pe care-l asociezi c-o fostă relație și cum te raportezi la la el acum. Îl eviți? Mai mergi acolo?
În față la Hotel Opera, pe Brezoianu. Era iarnă și foarte târziu, băusem mult, un băiat trăgea de mine să mă ducă la el acasă și să ne împăcăm. Se tot deschideau ușile de la hotel sau poate asta e o amintire adăugată ulterior, eu nu voiam, dar de fapt voiam. La ceva ani după m-am mutat pe strada care cotește pe lângă hotel, în primele zile amintirea asta revenea ori de câte ori treceam spre casă. Apoi s-a diluat, până când am înlocuit-o cu o alta în care un băiat mă săruta tot acolo în timp ce cu mâinile își căuta căștile de la iPhone. Acum e doar o intrare la un hotel.
14. O ruină preferată
Grădina Capitol. Am văzut odată acolo iepuri albi. Și cea mai dragă rochie am cumpărat-o dintr-un târg cu lucruri vintage ținut tot acolo în 2008.
15. O anecdotă c-un vecin
Am găsit pe ușă într-o seară un bilet pe care scria „vecino, nu uita de plăcintă”, însoțit de un număr de telefon. Nu am apucat niciodată să fac plăcinta aia. Ar fi fost cu mere.
16. Un loc public pentru sex
Toaletele din subsolul The Ark. E-așa betonată clădirea aia, că nu trece nimic dincolo de ziduri.
17. O carte cu care asociezi Bucureștiul
Jurnal, Mihail Sebastian: interbelic, Micul Paris, Capșa, Leni Caler, liliac iarna. Tot ce-a fost orașul ăsta mai frumos.
18. 5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea și de ce
Pain Plaisir - baghetă cu trufe negre.
Origo - cafea.
Matache - boabe de cacao & caju crud.
Aiurart - vernisaje cu vin pe acoperiș.
Anthony Frost English Bookshop - cărți, Radio Paradise și prieteni.
***
Mimo pe blogul Cărturești
Mimo pe Ginger Group
Chestionar Bucureşti: Cătălina Miciu (Mimo)
31 de ani, comunicator & cronicar cultural pe gingergroup.ro & blogul Cărturești, născută și crescută în Otopeni, cu 5 ani jumate de București la (hiper)activ.
Mimo, de Cătălin Georgescu.