1. Un răsărit mișto în oraș
Nu cred că am prins vreun răsărit în Sibiu, dar tocmai mi-a venit o idee pentru următorul „o prima dată în Sibiu”. Și mi-ar plăcea să-l prind de pe una din clădirile Centrului de Afaceri.
2. O prima dată în Sibiu
Un tatuaj pe care mi-l doream demult, coroana care apare obsesiv în lucrările lui Basquiat. O am pictată pe un tricou, iar anul ăsta mi-am luat inima-n dinți și un prieten de-o mână, și m-am dus la Transilvania Tattoo (recomand) să-mi îndeplinesc micul vis.
3. Un gust pe care-l asociezi cu Sibiul
Hmmm, Sibiul are gust de tort Oreo (Lili’s Cafe), dar și de tartă cu ciocolată din piața bio (în fiecare vineri în Piața Huet) sau de tort Pralin de la Mândra D’or (în așa zisul mall al Sibiului).
4. Cafeaua la prima oră în oraș o bei…
Nu beau cafea, dar am un prieten care are un prieten care știe pe cineva care bea cafea și putem afla unde.
5. O amintire dintr-un club/bar/restaurant care nu mai există
Noaptea în care am dansat fără oprire la un party cu un dj berlinez în fostul Bohemian Flow, din Piața Mică. Genul de party-uri la care eu m-aș simți excelent sunt un fel de trifoi cu patru foi în Sibiu pentru că țin cont de loc, muzică, oameni, atmosferă și cu greu se sincronizează toate în același timp și spațiu.
6. Un loc secret pe care ești dispus să-l împarți
Crucea de pe dealul Gușteriței (la 5 km de oraș) e genul de loc ca-n filme, unde stai cocoțat cu prietenul/prietena/prietenii pe capota mașinii, rupi o bere, furi un sărut, îți strecori degetele pe unde nu-i voie și toate astea în timp ce Sibiul stă cuminte la picioarele tale. De vis!
7. Un moment în care Sibiul a fost violent cu tine
De la-nceputul lunii februarie, în Sibiu trăim după o nouă deviză: nicio zi fără vânt. Și asta nu e tot, cu vântul ăsta vin și ploile cu țigle. Iar uneori mai cad ornamente de pe clădiri, în special de pe cele din centrul istoric. În 2009, cam pe vremea asta, o femeie a murit strivită de un ornament desprins de pe o clădire situată pe Bulevardul Bălcescu (pietonala Sibiului). De-a lungul anilor au mai fost cazuri de oameni răniți de bucăți din clădiri care se dezintegrează. În presa locală nu se vorbește atât de mult și nuanțat pe cât ar trebui despre acest subiect. Așa se face că, în momentul de față, traseul de dimineață spre birou l-am adaptat astfel încât să nu trec prea aproape de clădiri cu antecedente.
8. Un moment în care te-ai simțit turist în Sibiu
Sibiul chiar este singurul oraș (dintre cele în care am locuit până acum) unde m-am simțit turist. Vreo 2 ani, cred. Primii 2 ani. Mi s-a întâmplat de multe ori să stau pe la vreo terasă prin Piața Mare și pentru câteva momente să nu realizez că eu locuiesc aici și să adopt privirea aia de turist. Și oricum, pe timpul verii nu-i chiar straniu dacă te simți din când în când turist. Bălcescu, Piața Mare și Piața Mică sunt deseori (sufocant de) pline de turiști și localnici care roiesc pe la terase sau pe la evenimente outdoor. Iar agenda Sibiului chiar e ticsită de festivaluri, târguri etc. Iarna, după Târgul de Crăciun, e o bucurie și aproape un lux să vezi Piața Mare liberă.
9. Cel mai bun cocktail îl bei...
Nu sunt un fan al cocktailurilor, dar am băut unele bune la Mojo și Pardon.
10. De unde îți iei de mâncare când ți se face foame în mijlocul nopții
Întrebarea corectă e: ce ai putea face în Sibiu după miezul nopții? Nu mare lucru, mai ales în timpul săptămânii. Și nici în weekend nu prea e gălăgie. În El Gringo (la ieșirea din Sibiu în direcția București) știu că se mai mănâncă târziu în noapte și chiar dis-de-dimineață. Totul e doar să nu ai alergie la oameni cu fețe dubioase.
11. O stradă pe care ți-e frică să mergi
Strada din spatele blocului unde locuiesc. Chiar e genul de stradă pe care nu vrei să te aventurezi noaptea și, uneori, nici măcar ziua. E un microunivers care funcționează după coordonatele lui. Mi-a rămas imprimată în minte o imagine care pare desprinsă din film , da’ nu-i: un bărbat cu o copilă mică în cârcă urmărind o bătrână și blestemând-o de zor „mânca-ți-ar supărarea sufletul”, ceva de genu’) pentru că nu i-a dat bani. În final, doamna o pățește precum Juliette Binoche în scena de la metrou din Code Inconnu.
12. O casă în care ai vrea să stai
Ultimul etaj al clădirii de pe Bălcescu 53, un apartament (oricare) în blocul de pe Tribunei 1 și casa de pe Litovoi Vodă 22.
13. O ruină preferată
Centrul istoric al Sibiului! (sic)
14. Un nume de stradă memorabil
Centumvirilor, o stradă patrimoniu cu o panoramă foarte mișto a Orașului de Jos, mai ales de la ultimul etaj al casei de la numărul 9.
15. Recomandă-ne un loc public pentru sex
Dacă nu vă deranjează să faceți sex în aer liber lângă o cruce de 17 metri și luminată pe timpul nopții, atunci vă recomand dealul Gușteriței. Dacă sunteți mai religioși, dar cădeți adesea-n păcat și-n afara dormitorului, încercați Sub Arini, un fel de Hyde Park în provincie.
16. O carte cu care asociezi Sibiul
Nu am o carte pe care să o asociez cu Sibiul, dar am un loc din Sibiu pe care-l asociez cu cititul. Primăvara, vara, toamna nu trece nicio săptămână fără să nu ies în Parcul Cetății și să răsfoiesc câteva pagini. Uneori am citit din Sunt o babă comunistă (Lungu), alteori din O istorie a artei moderne (Gompertz). Mai nou, parcul are și o alee a celebrităților (Peter Brook, Gigi Căciuleanu, George Banu, Purcărete etc.), așa că nu te vei simți niciodată singur dacă alegi să-ți faci veacul pe-aici.
17. Un film cu care asociezi Sibiul
Cu Astra filmu’. La Sibiu am descoperit filmul documentar și de trei ani lucrez la Astra Film Festival. Așa că la Sibiu, în fiecare octombrie, când alții-și pun murăturile, noi servim cu film documentar.
18. 5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea
Sunt de găsit la Astra Film Cinema (1) joia de la 7pm, unde avem un program demențial de documentare pe care ar fi păcat să-l ratați dacă sunteți sibieni sau dacă aveți drum prin Sibiu. Sau la teatru (2), unde am văzut de curând un spectacol-fenomen – Oameni obișnuiți (regia Gianina Cărbunariu) – la fel de relevant, coroziv și bine articulat precum Solitaritate, De Vânzare sau Sado-Maso Blues Bar. Va avea premiera în curând și-l highly recomand. La Lili’s Cafe (3) unde mănânc cel mai bun tort Oreo și cea mai bună înghețată de caramel sărat. La Burr (4) unde mi s-a conturat o nouă obsesie: nachos. Și, eventual, acasă (5).
Chestionar Sibiu: Răzvan Sădean
A studiat filosofie la București și teatru la Cluj, iar acum face PR cultural. După modelul Facebook, cu Sibiu, unde locuiește de patru ani, e într-o relație complicată.
Foto: Cornel Moșneag
Cuvinte cheie:
sibiu astra film festival centrul de afaceri tatuaj transilvania tattoo oreo lili's cafe mandra d'or bohemian flow piata mica dealul gusteritei bulevardul balcescu pietonala ruine piata mare mojo pardon el gringo code inconnu sub arini parcul cetatii astra film cinema gianina carbunariu burr chestionar sibiu chestionar provincie