Pe strada Alunișului miroase a dovlecei pane. Pe Crișul Alb încep să se audă greierii. Pe Stoian Militaru, vizavi de școală, printr-un pridvor de casă veche izolat cu termopan se văd câțiva băieți care stau cu ochii în monitoare și preiau comenzi pentru pizza. Am gust de cardamom în gură, pentru că Paul Dunca a lăsat să treacă pe la fiecare dintre noi cutia lui metalică în care ține cardamomul și cuișoarele, pe care le mestecă în loc de gumă de mestecat. Mi-au înghețat mâinile.
Suntem la episodul pilot al Hărții Senzoriale a Bucureștiului, un tur ghidat performativ al unor case mai puțin cunoscute, dar legate de nume relevante pentru trecutul recent al orașului: poetul George Bacovia, Mirjam Bercovici, supraviețuitoare a Holocaustului, Irina Sturza, descendentă a vechii familii românești, și soțul său, Mihai Pop, folclorist și etnolog, și dramaturgul Tudor Mușatescu. Deși cred că aș prefera să le identific după poziționare sau învecinare, și anume Berceni, Teatrul Evreiesc de Stat, Dacia și (foarte aproape de) Cișmigiu, pentru că localizarea relevă probabil aproape la fel de multe informații despre casă ca și numele pe care îl poartă. Niciuna dintre cele patru case nu compune o experiență similară precedentei sau ulterioarei – undeva o grădină e decorată cu fotografii de familie, altundeva există o instalație video cu mărturii despre deportarea evreilor în Transnistria, una dintre case este încă locuită de familia al cărui nume îl poartă, iar o alta și-a păstrat cu strictețe aspectul și conținutul de zeci de ani. Așadar, poveștile foștilor sau actualilor locatari sunt reconstituite pentru participanții la tur nu doar prin elemente concrete și trainice, ca obiecte personale sau spații, care implică văzul, auzul și tactilul, ci și prin accesarea simțurilor mai puțin stabile, respectiv gustul și mirosul. Nu explică nimeni cum mirosea bucătăria mai demult sau ce gust avea siropul rece de casă, de pildă, pentru că poți să îți faci singur o părere – fiecare oprire îi așteaptă pe vizitatori cu mostre de gustat sau de mirosit.
Harta Senzorială a Bucureștiului este un proiect al Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), curatoriat de Cristina Modreanu și ghidat de Paul Dunca, dar mai multe informații despre echipă și despre proiect (plus material de arhivă al fiecărei familii) găsiți pe site. Participarea este gratuită, tururile au loc seara, iar grupurile au un autocar la dispoziție pentru deplasare. Următoarele tururi, de pe 27 septembrie, 1, 2, 7 și octombrie, au atins deja numărul maxim de înscrieri, dar nu se știe când se eliberează un loc, așa că urmăriți pe pagina de Facebook a proiectului, vor da de veste acolo.
Fotografii de Larisa Baltă
Cum se simte Bucureştiul
Harta Senzorială a Bucureștiului caută identitatea ultimelor decenii ale orașului apelând la toate cele cinci simțuri.
Foto: Larisa Baltă
Cuvinte cheie:
harta senzoriala a bucurestiului paul dunca cristina modreanu case vechi tur ghidat george bacovia mirjam bercovici holocaust irina sturza mihai pop tudor musatescu berceni teatrul evreiesc de stat cismigiu bulevardul dacia cardamom asociatia romana pentru promovarea artelor spectacolului