La asta visam cu ochii deschiși de o grămadă de vreme: să mă trezesc că sunt printre primele - hai să zic - 30 persoane care află de un proiect de muzică total agreabil și să pot să mă și scălămbăi în scris despre asta.
Tomma Alistar se laudă cu lansarea oficială a proiectului și prima apariție pe scenă în deschidere la Kate Boy, pe 28 septembrie, la Club Colectiv. Deosebit la proiect este că nu e vorba de un concert oarecare, ci de o invitație audio-vizuală intensă venind din zona electronicii cu aport de șmecherie luminoasă și proiecții din spatele artiștilor spre public. Tomma Alistar este gândit să fie flexibil, însă la această lansare va exista un spectacol live, care include prezența a cinci oameni, dintre care patru instrumentiști: tobe electronice, chitară, Electronic Wind Instrument (da, exact) și o vioară (!).
Din toată tundra muzicii electronice care s-a cocoțat peste toate genurile, sub-genurile și influențele posibile, Tomma Alistar este o îndrăzneală total dansabilă, recomandată cu încredere pentru pupitrul de DJ cu responsabilitate față de public și, în același timp, o promisiune deloc evazivă pentru un live-act cel puțin misterios. Momentan, proiectul își prezintă primul videoclip - Tomma Alistar vs. Rotopercutor - Urge. Tomma Alistar, înainte de a fi subiect de ascultat, discutat și comentat, este un pretext sonor. Trebuie înțeles din start că Urge nu e un titlu ales la nimereală pentru o primă piesă, lucrată alături de RotoPerCutoR. E chiar o nevoie de a fi afiliat la anonimat - pentru a exploda.
Atunci, scena va primi o lumină incertă numai din fundal înspre public, iar Tomma Alistar va fi însoțit în demersul său live de un responsabil tehnic la tobele electronice, o violonistă tributară instrumentului din lemn, un chitarist care contribuie la visul cu iz de dolce far niente și un individ care se va juca cu un device numit Electronic Wind Instrument. Dacă nu v-a convins deja factorul de inedit, aflați că nici măcar n-o să știți vreodată cine e Tomma sau cum arată.
Ca să știți și povestea cu numele… ea se trage dintr-un film din copilăria lui Toma de acum. Acolo, personajul, tânărul Toma Alistar era foarte talentat la scripca lui, a moștenit din bătrâni pasiunea pentru muzică. În adolescență se îndrăgostește de o fătucă minoritară și își promit unul altuia chestii. Degeaba, viața cu peripețiile ei o mărită pe fată prin decizia familială cu altcineva și pe el îl convertește la o viață de lăutar călător. Dar el devine cel mai mare lăutar. O legendă mai repede decât o prezență. Bani câștigă pentru a-i investi în căutarea țigăncușei sale, dar evreul antamat pentru aceasta îl înșală. Pentru că așa îi șade bine unui erou, în final, de dor, moare. Nu fără a avea un discipol cât a trăit, iar acesta relevă și motivul pentru care al nostru autohton Tomma Alistar a hotărât să se lase inspirat de poveste.
„Dacă ar fi ceva de care m-aș lega din acest film spre personaj, este acest simplu fapt că Tomma Alistar nu e numai unul, e o legendă mult prea veche (și, din același motiv, neadevărată), e un suflet rănit care povestește un laitmotiv.”
Acestea fiind spuse, urmează să observați și în clip nevoia de analog, de organic, de cărnesc (și nu carnal), de vibrație. Asta se asortează foarte frumos cu felia asta de electronica și se va prezenta cu temele făcute sâmbăta asta.
Mai multe detalii - poate - curând, în orice caz, la îndemână pe YouTube sau pe Facebook.