Ce numeam până nu demult „perversiuni sexuale”, șușotite și rușinoase, încep să devină curiozități și practici mai asumate în societate și mai prezente pe rețelele de social media, despre care e cazul să vorbim mai deschis. Vei găsi mai jos interviuri cu trei practicante de rope bondage din România, care îți pot deschide porțile către comunitățile din România unde îți poți încerca și tu dorințele.
Pentru a naviga mai ușor prin lumea fanteziilor sexuale, mai mulți cercetători pe sexualitate le-au împărțit în categorii mari, pe teme, dintre care cele mai comune ar fi: numărul de parteneri/partenere (threesome-uri, relații deschise, orgii), controlul (bondage, role playing, tot universul BDSM), imprevizibilul (nevoia de ceva nou, de a fi surprins/ă, jucării sexuale) și tabu-ul (fetișuri, exhibiționism, voyeurism). Ca și sexualitatea, categoriile astea nu sunt fixe, ci intersecționale, îți pot plăcea mai multe deodată și preferințele ți se pot schimba în timp.
Dacă vrei să descoperi mai clar pe ce spectre ale sexualității se plimbă fanteziile tale recurente, bdsmtest este un test amplu, care îți dă la final un profil detaliat al curiozităților și aplecărilor tale sexuale. Dacă ai niște timp și vrei să navighezi prin dorințele tale exprimate sau nu, îl găsești aici.
CALL #4: FANTEZII SEXUALE
Proiectul Don't Bite Your Tongue vrea să înțeleagă mai bine cum ni se formează fanteziile şi dorinţele sexuale, dar şi modul în care le comunicăm sau cum (nu) le punem în practică cu partenerii noştri. Dacă răspunzi la întrebările din call, putem contribui la o mică hartă a fanteziilor și a dorințelor noastre sexuale. Răspunsurile tale sunt cu totul anonime.
ROPE BONDAGE
Una dintre practicile care au început să aibă vizibilitate la noi în ultimii ani este cea de rope bondage (a lega cu sfori), pe care, la fel ca pe șaorma, poți s-o găsești sub mai multe nume, ca shibaru sau shibari („a lega” în japoneză), kinbaku („a lega (oameni) strâns”, tot japoneză), bonding, roping, etc. Am întrebat trei persoane care o practică cum se simte pentru ele, ce au descoperit făcând asta și ce sfaturi au pentru oricine ar vrea să încerce.
Oana Maria, (s)witch, feminist & polyamorous
#dorința Mi-a plăcut mereu estetica bondage, mi se părea ca scoate în evidență corpul uman, îl modelează și îl sculptează minunat. Apoi, mă atrăgea și dinamica de putere dintre persoana legată și rigger (cea care leagă). Eu fiind switch (atât dominatoare, cât și submisivă), mi se părea un joc de putere grozav. Eram fascinată și urmăream mai multe conturi de genul pe instagram și după o vreme am cunoscut niște femei minunate care făceau asta și am zis sa încerc.
#frica Aveam frică de claustrofobie și de a preda controlul altcuiva, dar tocmai pe astea am vrut să le tratez prin bondage.
#sfatpentrupersoaneîncepătoare I-aș recomanda cui vrea să încerce să facă asta cu o persoană pe care o cunoaște și în care are încredere sau o persoană recomandată de cineva. Și să fie pregătit/ă să piardă controlul fără teamă, pentru că poate ajunge într-o stare de liniște și de iubire de sine incredibilă.
#descoperirea Am descoperit că bondage-ul e o formă de meditație, că reușesc să mă eliberez total de frică atunci când predau controlul asupra corpului meu unei alte persoane. Cu fiecare ședință în care treceam peste teama că frânghiile nu ma lasă să respir sau peste durerea cauzată de ele, m-am simțit mai puternică. Am descoperit că sunt mai puternică și mai flexibilă decât credeam.
Billie Rose, [they/she], rope addict, kinkster, researching ropes and finding happiness
#dorința Nu a existat un moment declanșator. Sunt cine sunt. Cel mai probabil am fost dintotdeauna cine sunt. Iar rope bondage este doar o formă de exprimare a cine sunt eu. E ca și cum ai întreba ce e la nord de polul nord? Tu când ți-ai dat seama că ești cine ești?
#frica Uite, știu că pentru mulți arată așa, că un salt cu parașuta, exciting and interesting, și numa' bun de făcut în grup, la petrecerea burlăcițelor, dar când ești pervers, arată a sex. Delicious and luscious pleasure. Arată a ceva ce îți dorești să faci și care te excită. Nu mi-a fost frică. Știam ce fac. Poate că frică a început sa mi se facă mai încolo când am început să am diverse așteptări și nu voiam să fac greșeli tehnice. Dar, altfel, nu.
#descoperirea Mi-am explorat mai mult partea mea dominantă, dorințele mele din poziția de top, chiar dacă inițial m-a interesat poziția de bottom. Mi-am căutat și mi-am găsit masculinitatea în vulnerabilitate și feminitatea în dominanță. Este un spațiu nou în care să îmi folosesc vocea și să fiu creativă.
#sfatpentrupersoaneîncepătoare Depinde mult de ce nu îndrăznește. Nu recomand nimănui să încerce nimic sexual de care îi este frică. That's not how sex and intimacy should work.
Contează să ai partenerul potrivit. Mulți oameni nu îndrăznesc pentru că sunt sau au fost în relații toxice cu oamenii care îi shameuiesc pentru dorințele lor intime. Rușinea internalizată este o mare problema, și le recomand tuturor celor care suferă de asta să ia contractul cu comunitatea lor de sfori/kink/leather/latex/whatever și să vină să petreacă timp cu alți oameni cu aceleași dorințe.
Kitty Rea, educatoare sexuală queer, coach de relații, mentor în BDSM & organizatoare de workshopuri despre sexualitate
#dorința Am aflat de bondage când mi-am cunoscut unul dintre parteneri, în urmă cu 8 ani. Din clipa în care mi-a propus să mă lege mi s-a părut ceva foarte mișto și interesant și am fost foarte deschisă către idee. În general sunt o persoană foarte deschisă către explorări sexuale și mi s-a părut o propunere excelentă. Și bondage-ul s-a dovedit a fi una dintre cele mai mișto experiențe sexuale pentru mine și o călătorie pe care o iubesc.
#frica Cred că fricile au fost cele normale: teama de necunoscut, faptul că pierdeam controlul asupra corpului meu. Îmi amintesc că prima oară când am încercat, am făcut un atac de panică pentru că mi-am dat seama că nu mai puteam respira pe cât de profund o făceam în mod normal și a fost dificil să mă adaptez pe moment. Dar apoi am mai încercat cu legături care nu veneau peste piept, deci nu-mi dădeau în niciun fel senzația că nu mai pot respira normal si așa m-am adaptat.
#descoperirea Am descoperit cât de minunat e corpul meu și cum el poate duce mult mai multe decât aș fi prevăzut înainte de începe. Am descoperit că e foarte plăcută senzația de a fi complet la mâna altcuiva care poate face din tine ce vrea. Deși asta e mai mult o iluzie psihologică, pentru ca evident că orice joaca cu sforile e atent negociată înainte și partenerul care te leagă știe ce are voie să facă și ce nu dinainte. Și ai mereu un cuvânt de siguranță care poate opri joaca, dacă intervine ceva sau nu te mai simți confortabil pe moment. Am mai descoprit și ce înseamnă să te simți cu adevărat frumoasă. În viața de zi cu zi nu mă simt mereu apreciată și sexy, dar în sfori mereu m-am simțit ca o zeiță.
#sfatpentrupersoaneîncepătoare E foarte ușor să cazi pradă vreunui mesaj de la un tip care pare (din pozele de Instagram sau de pe alte rețele) că știe ce face cu sfoara. Dar adevărul e că bondage e dificil pentru corp și poate să fie periculos dacă persoana care leagă nu are măcar cunoștințe de bază de anatomie. Și i-aș mai sfătui pe doritori să vină la evenimente, în comunitatea de BDSM, unde se predă bondage. De acolo pot învăța mai multe și pot cunoaște oameni care le împărtășesc interesele. Ah! Și neapărat, să nu încerce să copieze poze de pe net, că se pot răni destul de grav dacă nu au cunoștințele necesare pentru a replica legături pe care le văd, mai ales cele cu suspendare!
Recomandări
#devăzut I-a luat Adinei Pintilie aproape 10 ani să-l facă, dar filmul Touch Me Not care a luat și Ursul de Aur la Berlin, reprezintă o piatră de hotar pe un drum în care acceptăm diversitatea sexualității, a noastră și a altora, și cât de diferit resimțim intimitatea (extra read: despre intimitate, dragoste și acceptare, într-o scrisoare a Adinei către mama ei).
#deascultat Podcasturi românești despre sexualitate: Pătratul Roșu și Eropedia, al lui Kitty și George.
#decitit: Irina de la DoR îi urmărește pe Kitty, pe soțul ei Eddie, pe amantul ei George (cu care Kitty are și Eropedia) ca să înțeleagă mai bine cum poate funcționa o relație non-monogamă, axată pe iubire, respect reciproc și deschidere. Citește-l aici.
Un eseu despre consimțământ și dorință, semnat de Billie Rose, pentru Cutra.
„Derivând plăcere din durere mă face să mă simt mai puternică.” Un articol la întâlnirea dintre o practicantă BDSM și o cercetătoare pe BDSM.
(EN) We switch to English now because the DBYT artistic team is an international one. It consists of a visual artist, a choreographer, 5 performers, a composer, and a scenographer, who together will create a self-reflective space. In the research and documentation process they are joined by a researcher, a therapist and artistic consultants who will support the creative endeavour and who will be in dialogue with the public.
Let us meet three more members of the DBYT crew:
#Irina (de) Marinescu
Sometimes a pure pleasure seeker, sometimes just pure, and an all-time seeker, Irina (de) Marinescu is a creator of artistic contexts where emotions, authentic connections and experiment can manifest. She has 4 resumes: one for being an artist, one for being a producer, one for playing PR and another for the corporate top performer she once was. All of these add up in her being a good communicator, or so she strives to be. Her friends know her by her laugh, sensibility and ways of turning problems into fun memories. Not taking herself too seriously is something she explores in her recent stand-up comedy experiences.
Erotic (and not only) bio:I had this feeling, when growing up, that there’s a puzzle that I need to put together, so that I can feel complete. People kept giving me their pieces of puzzle or tried to mold me into theirs. It took me a while to understand that they had no idea what they are doing, any more than I did. I resent labels; maybe this is why I like the word queer. Just like this word, I feel that I’ve taken myself back through my labours of love and lust. I take my pleasures with all of me: mind, body and soul and I have no shame in sharing. I find that the best orgasms happen when the perception of self dissolves into the other, and it this isn’t a religious experience, I don’t know what is. If I were to give an advice it would be “follow your nose”.
#Andreea Novac
Andreea is a choreographer and performer based in Bucharest, Romania. Born in 1981, she graduated Psychology (BA) and Choreography (BA, MA) and now she is a PhD student in performing arts. Her obsessions on dance change every few years, she is passionate about dance education, performance making, dance and performance theory and lately she is a shy performance reviewer. She started to create her own work in 2008 and some of her were presented in Romania and in international contexts. She participates regularly in dance, research, composition and improvisation workshops in Europe. Artistic residencies in Great Britain, Estonia, Netherlands, Italy, Hungary, Luxembourg, France, Ireland and Romania. She received a series of scholarships to participate in the movement research workshops in Italy and Germany. She teaches regularly classes for professional and amateur dancers, actors and works in theater and film.
Erotic bio: Andreea is a curious being. And a sensuous one. She doesn't believe in dos and don'ts, binarity and conformity but in intensities, flux and desire. She commits to pleasure. She explores qualities of presence. A hedonist by choice, she investigates her sexuality with attention, inventivity and humor.
#Jack Thomson
Born in York, Jack Thomson is a British artist who practises performance, photography and film. As a performer Jack has dance work by choreographers Mark Baldwin, Shobana Jeyasingh, Izik Galli, Caroline Finn, Alexander Whitley, Kate Flatt, Anthony Middleton, Ohad Narhin and Willi Dorner to name a few. In addition he has worked with organisations such Phoenix Dance Theatre, English National Opera, Royal Opera House and The Hepworth Wakefield.
As a movement artist who also works with both still and moving images, Jack has had several exhibitions with his photographic work and was a major contributor to the publication Mode & Motion. In 2017 Jack was commissioned by Random Acts (Channel 4 - UK ) to direct and choreograph the dance film Business is Brutal, screened in 40 film festivals and winner of 'Best Interpretation’ at the InShadow Film Festival (2018) and Best Art/Artist Led film at the New Renaissance Film Festival (2018). Most recently Jack directed and choreographed We Are Ready Now, a short moving images piece commissioned by Arts Council England and BBC arts premiered on BBC4 in May 2020.
Erotic bio: It's a daily feeling, need and essential part of being human. It’s similar to the feeling of hungry, the need to sleep and the essentialness of breathing... and like from hunger arose cooking, to enhancing our satisfaction of this needs. We as humans will continue do the same with our sexual desires, taking the raw feeling and transforming it into something more. However the ‘rawness’ is sometimes all you need.... Hehehe.
***
Don’t Bite Your Tongue este un proiect colectiv de cercetare a percepțiilor asupra sexualității, ale noastre și ale altora, care se va solda cu o instalație performativă în care tema va fi explorată prin text, sunet, imagine, corp şi obiect. investighează percepţiile legate de sexualitate prin colecţionarea unor poveşti personale, crearea unor contexte de autoreflecție şi chestionarea filtrelor pe care le avem sau nu atunci când ne descoperim identitatea sexuală și de gen.
Abonează-te la newsletter ca să fii la curent cu următoarele call-uri și ce urmează în proiect. Discuția continuă și pe grupul de Facebook Don't Bite Your Tongue.
Don't Bite Your Tongue: Fantezii sexuale
Dacă poți să dai un google despre asta, există un fetiș despre asta, spune Kitty Rea, una dintre cele mai cunoscute practicante de BDSM din România.
Fotografie de Alina Ușurelu