Proiectul de festival de street art al Asociației Art en Ville a primit răspuns pozitiv de la AFTRP (Agence Foncière et Technique de la Région Parisienne) care deține spațiul de la Fort d’Aubervilliers. Art en Ville a ales spațiul pentru întinderea lui dar și pentru moștenirea istorică: fort, cazarmă militară, depou de mașini uzate dar și gazdă a primului festival de hip-hop din Franța în 1984. Înainte de 17 mai, 50 de artiști internaționali de street art s-au perindat pe aici și au creat 60 de opere (deși la fața locului par mult mai multe) pe toate suprafețele disponibile: garduri, pereți, mașini, asfalt. Artistul cubanez Jorge Rodriguez Gerada, de pildă, a realizat pe asfalt un portret de 1.400m2 al unei pensionare din cartier, care se vede doar din aer.
Peisajul de la fața locului e post-apocaliptic. Un teren vast, ceva a venit și a distrus, au rămas doar mesaje colorate pe tot ce se putea scrie, ca picturile rupestre, doar că post-industrial. Naive și pline de viață (o mașină îmbrăcată în albinuțe), poetice, sumbre, ritualice (mașina Blue Monday) sau ironice, după artist.
Fortul Aubervilliers este o fortificație din 1846, în formă de pentagon. În anii 20, Frédéric și Irène Joliot-Curie au făcut aici experimente radioactive. În 1940, aici s-au instalat nemții când au invadat Parisul. Stația de metrou de pe linia 7 s-a deschis în 1979. Au fost planuri să se construiască aici un spital sau un velodrom, dar niciunul nu a fost dus până la capăt. Proiectul care a fost reținut pentru moment este cel al arhitectului Philippe Madec, și anume de a construi un eco-cartier de locuințe sociale. Asta ar trebui să se-ntâmple prin 2015-2020.
In Situ Art Festival a început pe 17 mai și este deschis publicului miercurile și weekendurile. Festivalul trebuia să se termine pe 14 iulie dar termenul s-a prelungit până pe 27 iulie. (Text și foto: Karin Budrugeac, edit foto: Claudiu Popescu)