Scriitorul nu a mai ajuns, dar în spațiul intim al librăriei s-a băut vin roșu, s-au mâncat macarons, iar oamenii buluciți au reușit să cumpere și cărți în limba franceză.
Kyralina e pe George Enescu, la câțiva pași de Uniter, într-o casă cu curte în care miroase a lemn alb și a hârtie caldă. Se cheamă așa pentru că toată echipa franco-română îl adoră pe Panait Istrati, „scriitorul liber, vizionar și nesupus.” Așa vrea să fie și Kyralina, și-n plus, muzicalitatea numelui suna bine, spune Sidonie Mézaize.
Sidonie a ajuns la București în 2009 pentru că iubitul ei găsise un job aici. A lucrat la Biroul de carte al Institutului Francez și cum tot n-a vrut să plece câns i-a expirat contractul, a decis să deschidă o librărie. Proiectul a câștigat un premiu al Fundației Lagardere, iar cu banii de acolo și-a permis să-nchirieze și să restaureze parțial casa de pe Enescu. O șansă de nesperat, spune ea, și pe care nu ar fi avut-o niciodată la Paris.
Așa a ajuns Sidonie la 27 de ani proprietara unei librării de carte franceză, generalistă, cu de toate: literatură contemporană, benzi desenate și romane grafice, științe umane, câteva cărți în română și germană și o cameră specială de cărți pentru copii. Se găsesc și câteva reviste pe acolo, Canard enchainé, Le Courrier International, Le Magazine littéraire, dvd-uri și papetărie. Au și alte chițimișuri, cărți poștale, bomboane, cărți de joc, și am pus ochii pe o sacoșă de pânză cu Born to be a livre. Obiectele provin de la edituri franceze care au câte o linie de produse a lor, ca Helium, MeMo, Sarbacane, Oskar, Le Rouergue, Notari, iar prețurile sunt destul de mici. De fapt nici cărțile nu sunt prea scumpe: cele de ocazie sunt între 5-10 lei, iar media la Poche cam 30 de lei.
Până să le iasă site-ul și să primească canapelele promise pentru cei care vor să bea o cafea și să citească în librărie, am rugat-o pe Sidonie să ne recomande câteva cărți franțuzești de citit sub 25 :
- Palafox, de Eric Chevillard (Ed. Minuit)
Eric Chevillard e un scriitor genial și Palafox, un proiect dement. Ce e de fapt Palafox? Un pui de găină? O girafă? Un leopard? Un singur lucru e sigur: animalul ăsta improbabil ne scutură toate certitudinile și ne duce într-o lume bizară și hilară. Prodigios!
- Aya de Youpougon, de Marguerite Abouet și Clément Oubrerie (Gallimard) - bandă desenată
Cu Aya plonjăm în Africa contemporană. O saga în 6 volume care te ține cu sufletul la gură, cu răsturnări de situație și personaje atașante, culori superbe și un glosar bonus care oferă chei de interpretare a lecturii foarte utile.
- On n’y voit rien, de Daniel Arasse (Folio essais) - istoria artei
O privire originală și amuzantă asupra istoriei artei, un studiu pasionat și pasionant, care flirtează cu ancheta. Arasse ne-nvață să ne uităm altfel, și cu umor, la un tablou, prin 6 exemple care le vor vorbi la fel de bine amatorilor cât și novicilor.
- Voyage au bout de la nuit, de L.F Céline, ilustrat de Jacques Tardi (Folio)
Discursul lui Céline e încă de actualitate. În Voyage au bout de la nuit, reinventează o limbă cu o forță oratorie egală cu cea a aventurilor lui. Viața lui, de altfel, e plină de multe altele, toate la fel de marcante și cu o valoare universală rar egalată. Ilustrațiile lui Tardi îi aduc un omagiu minunat.
- L'ami Butler, de Jérôme Lafargue (Quidam)
El e preferatul meu. Îl ador pe acest editor care mi-a devenit prieten și care și-a dedicat catalogul literaturii contemporane, franceză dar și străină. Lafargue călătorește mult, și, câteodată, scrie. L'Ami Butler e o joacă de-a v-ați ascunselea, o anchetă într-o anchetă, și care face cu ochiul celor care fac un roman, adică personajelor.
- Le Montespan, de Jean Teulé (Pocket)
Un roman foarte simpatic, care povestește c-un umor necruțător din culisele mai degrabă ridicole ale curții la epoca lui Ludovic al XIV-lea.
Ce zicală s-ar potrivi deasupra intrării în Kyralina?
Îi fur ideea unul coleg librar belgian, cu citatul ăsta numai bun al lui Henri Michaux : Hommes, regardez-vous dans le papier.
Iubiți Kyralina pe facebook.