Pe 26 februarie anul trecut formația Specii a avut un concert în Flying Circus Club din Cluj și cineva i-a propus să filmeze câte ceva pe la concert. Matei nu avea pe atunci mari tangențe cu hip-hopul și rapul, fiind mai degrabă pe rock și alternativ. A trebuit să închirieze aparatura, pentru că nu avea cameră și să mai găsească pe cineva pentru second camera (Sebastian Florea). A filmat, a doua zi a editat, iar a treia zi a pus pe YouTube rezultatul. Clipul a fost în topul #30 la views timp de 3 zile. Cei de la Specii l-au chemat apoi la Constanța să mai filmeze un clip, după care ofertele au început să curgă: Vescan, Tranda, Maximilian și Mr. Levy. Așa au aflat de el și cei de la Okapi Sound și a ajuns să realizeze clipul pentru piesa Sophie.
În momentul în care a ajuns în București nu știa nimic despre cum va fi clipul pentru Maximilian. După un brainstorming cu băieții, a umblat după obiecte din arsenalul sexului feminin și a cooptat-o pe Sophie. Ana-Maria Cărăbuș apărea și în clipul lui Tranda – În drum spre bani, pe care îl filmase înainte și Matei a chemat-o fără să aibă vreo îndoială că se va potrivi perfect cu ideea clipului.
Clipul Sophie e o satiră la adresa adolescentelor din ziua de azi. Fața Anei este ascunsă, pentru ca orice adolescentă preocupată de propria imagine să se poată identifica cu ea. Matei speră că mesajul clipului a fost înțeles și că dintre fetele Sophie unele vor încerca să fie mai puțin superficiale.
Sunt mândru de videoclip, sunt și mai mândru de recepția lui. Așa cum nu m-așteptam ca Specii - Candy să fie un succes, așa nu m-așteptam ca Sophie să ajungă cel mai vizualizat clip de hip-hop din România și cel mai vizualizat clip în limba română din ultima vreme.
Matei mai are 3 clipuri pe rol pentru perioada următoare. Speră să aibă resursele și bugetele necesare pentru a face ceva ce nu s-a mai văzut până acum în industria muzicală românească.
95% din ceea ce știu e datorită a ceea ce am experimentat, învățat și citit de pe internet și nimic altceva. Echipamentul pe care îl am am reușit să îl cumpăr odată cu timpul. Când nu aveam echipamentul propriu, închiriam și împrumutam de la prieteni și de la diverse persoane.
Micii meșteșugari
Este primul proiect pe care Matei nu l-a făcut pentru altcineva, ci doar pentru el, și pentru care a avut libertatea absolută să creeze ceva care să-i placă lui în primul rând. A intrat într-o zi în atelierul de reparații încălțăminte al lui Ioan Mureșan din centrul Clujului și l-a întrebat dacă poate să filmeze acolo, pentru c-avea o idee pentru un mini-documentar. Întâlnirea cu mesteșugarul de 70 de ani, cărunt și cu ochi albaștri, care a fost emoționat de idee, a fost impulsul decisiv ca să realizeze un scurtmetraj despre profesia de pantofar care să surprindă mândria, respectul și pasiunea din meseria asta. În documentar apar oamenii care lucrează în atelierul lui Ioan Mureșan. Matei abia așteaptă să treacă într-o zi pe acolo să-i arate ce a realizat cu secvențele din atelier.
Este proiectul meu cel mai drag și în care am cea mai mare încredere, pentru simplul fapt că am libertatea necesară pentru a realiza ce am vrut de mult, mult timp. Cea mai mare satisfacție e atunci când realizez ceea ce mi-am propus sau mai mult decât m-așteptam, chiar dacă nu are multe view-uri, cum e cazul cu Micii meșteșugari sau Bastattoo. Iar pe locul doi vin aprecierile pe care le primesc zilnic de la tineri filmmakeri și nu numai.
Matei plănuiește să mai stea maximum 2 ani la Cluj și apoi să plece la un master în străinătate. Ce vrea să facă acum e să continue cu mini-documentarele, dar și să intre în creația publicitară.