Pe fundalul unor note muzicale sumbre, Nichita Stănescu rostește cu o voce gravă ,,Poeziile foarte bune care sunt compuse pe o linie melodică proastă se uită iute... Pe când o poezie proastă pe o linie melodică bună rămâne în memorie". Așa începe albumul intitulat ,,Oameni singuri" al tânărului artist cunoscut sub denumirea de Musai Soundworks. La doar 20 de ani, Mișu a uimit publicul cu albumul lansat în martie 2016, îmbinând armonios producția muzicală proprie cu fragmente poetice românești, elemente folclorice și ambientale.
Începutul
Ascultând de mic foarte multă muzică mai puțin comercială sau cunoscută, am ajuns la momentul în care am am hotărât să creez eu. Am început producția muzicală proprie în jur de 13 ani, ambiționându-mă să depășesc stadiul superficial de a suprapune sunete deja făcute de alții. La un moment dat, după câteva luni de producție am apelat și la alți artiști pentru sugestii. Aceștia mi-au apreciat compoziția, dar m-au ajutat la îmbunătățirea calității sunetului și au sugerat să mă concentrez la producție, fără să mă promovez înainte de a finaliza ceva de calitate. Referitor la numele de scenă, eram într-o perioadă influențat majoritar de folclor și un amic mi-a zis odată din senin:
„-Musai!
-Ce-i musai?
-Nu mă...Musai să ți se zică!”
La început am fost reticent, dar apoi mi-a rămas în minte și am căutat o combinație care să fie atât reprezentativă, cât și să sune bine în afara României: ,,Musai Soundworks" .
Influențe
Am fost influențat de artiști mai puțin cunoscuți la acea vreme și pe care îi respectam pentru modestia lor. Sunt de părere că oamenii care pornesc oarecum de jos si continuă să evolueze prin eforturile proprii, reușesc să ajungă departe. Cea mai mare influență au avut-o artiști precum Burial, Jon Hopkins, Burial, muzica electronică, dubstep și dnb pe de o parte, dar și de elemente folclorice sau balcanice pe de altă parte.
Despre album
Ideea de ,,Oameni singuri" vine tocmai de la a fi pe picioarele tale, dar și de la solitaritate. Cu riscul de a suna hipster, nu am vrut să fac facultatea din prima și am plecat de acasă cu gândul de a munci și a mă descurca fără susținere morală, financiară sau chiar în domeniul muzical. De la asta am pornit, asta înseamnă om singur și Musai Soundworks. Cât despre îmbinarea poeziei cu muzica, am rămas fascinat odată de ,,Șah" de Marin Sorescu, recitat în liceu. De atunci m-au prins poemele și având un CD cu poezii recitate de Nichita Stănescu, am început sa integrez câteva versuri în producția proprie. Fiecare piesă de pe album reprezintă o perioada din viața mea și am transmis asta atât prin fragmentele poetice alese, cât și melodic.
Alte proiecte
Un al doilea album îl voi lăsa pe anul viitor. Acum lucrez la un film, fiind ceva ce mi-am dorit mai mult decât producția muzicală. Acesta va avea o parte din soundtrack făcută de mine, dar totul e la nivel de plan neterminat momentan. Cel mai recent am colaborat cu Subcarpați, iar cel mai apropiat eveniment la care voi pune muzică este festivalul audio-vizual Amural, din Brașov.
***
Musai Soundworks poate fi ascultat pe contul de Soundcloud sau pe cel de Bandcamp.
Sâmbătă, 2 septembrie, îl puteți găsi la Brașov la Amural (ii).
Musai Soundworks și Oamenii Singuri
Mișu, pe numele său de scenă Musai Soundworks, îmbină muzica electronică cu poezia și folclorul într-un sound dark și angoasant. Îl puteți vedea live sâmbătă, 2 septembrie, la Brașov, la Festivalul de arte vizuale Amural.
Cuvinte cheie:
musai soundworks amural muzica electronica nichita stanescu burial jon hopkins folclor poezie