„Inspiring poets since 1862”, zice mai nou Julius Meinl. La 1862, când boemul[1] Julius Meinl vindea cafea, îl vedeai pe poet scrutând vitrina vreunei cafenele vieneze, cu ceșcuța alături, țigara la tâmplă și coala în față. În 2013, ai putea trece pe lângă poet în timp ce aștepți metroul la Universitate, împreună cu ceilalți 700.000 de bucureșteni care fac asta zilnic; poate că poetul își îndeasă căștile în urechi și bagă hip-hop sau alternativ; poate că nici nu crede în poezie; poate n-are coli întregi la dispoziție, doar pătrățele de post-it.
Așa că sosește în stație trenul-manifest, tapetat cu 260.000 (!) de post-it-uri cu versuri din 30 de poeme românești. „Să tranformăm metroul în cărți de poezie!”, zice Radu Pilat, Managing Partner Heist Industries (compania din spatele evenimentului). Care poezie, aia clasică? „Toată poezia bună e clasică”, spune Emil Brumaru, „pentru că există poezie peste tot”. Și în hip-hop-ul pe care Brumaru l-a descoperit în Club A, acum niște ani. Deliric confirmă: n-a citit niciodată poezie, pentru că a ascultat-o în format rap. Emil Brumaru preferă formatul print de buzunar: „Iubitul sa-i scoată iubitei din buzunar o carte de poezie. Așa se poate propaga poezia. Aș ruga toate femeile frumoase să poarte o carte de poezie în buzunarul din spate de la blugi și să observe și ele că le ajută.”
Adi Despot găsește poezia în „concubinajul dintre muzică și versuri”. Zice că fiecare poezie/melodie e un manual de instrucțiuni pentru viață, cu care cititorul intră în dialog, ca să fie sau nu de acord cu ce primește de-acolo. Un poet din rock-ul alternativ, de „citit” la sub25 de ani? Layne Staley, de la Alice in Chains, îmi scrie Despot în carnețel. Deliric îi recomandă pentru sub25 pe Jedi Mind Tricks, Cedry2k, dar mai ales pe Rakim „The God”. Rakim e exemplul perfect de poet cu street cred, dar e care a și reușit să ducă versurile la un nivel mai mare de complexitate. „Când publicul înțelege poezia din hip-hop, crește și calitatea”, explică Deliric.
Trenul cu poezie a circulat pe magistrala Pipera-Berceni, plin de post-it-uri. Cine l-a prins a plecat acasă cu bucățele de poem din Iv cel Naiv, Ovidiu Nimigean, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Sorin Gherguț, Șerban Foarță și alții.
[1] s. m. și f., adj., persoană care face parte din populația de bază a Boemiei sau este originară de acolo.