În România ai putea să crezi că nu există persoane în scaun rulant – nu le vezi nicăieri, pentru că navigarea marilor orașe le e aproape imposibilă. Oricum, atunci când le vezi, e doar pentru că provoacă „probleme”. Cer rampe de acces, autobuzele staționează mai mult ca să le permită să se suie, iar bordurile pe care abia le poți lua cu bicicleta se transformă în obstacole de netrecut pentru scaunele rulante.
Cam astea-s motivele pentru care Active Watch și ONPHR au dezvoltat împreună cu Modulab un pachet de mobilitate pentru scaunele rulante. L-au dat la testat, și-au notat feedback-ul și speră să-l poată propaga la scară cât mai largă. Momentan lucrează la un plan de afaceri care să atragă un investitor, dar și la optimizarea scaunului. Vor să facă roțile mai puțin aderente și le-ar plăcea să poată adapta modulul și pentru persoanele ale căror dizabilități le-au redus forța brațelor. Până una-alta, însă, persoanele cu dizabilități care l-au testat deja spun că există mari șanse ca scaunul să-i ajute cu îmblânzirea obstacolului, până acum de nesurmontat, al bordurilor din București.
Foto: Andrei Cojan
Proiectul „D’Inno Lab - laboratorul de soluții creative la problemele comunității” este realizat de Asociația CROS (Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești), în parteneriat cu Modulab și SUB25, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Mai multe detalii despre D’Inno Lab