Elena are 24 de ani și muncește. Cu toate astea, s-a hotărât să se implice în activitățile comitetului asociației de proprietari de la ea din bloc - un bloc de garsoniere, de pensionari, pe-o străduță de la Dristor. Cum faci mai simplă și mai frumoasă viața oamenilor ăstora? Spațiu verde n-au, deși ar fi iubitori de natură, dacă ar avea unde. Investiții prea mari nu-și permit, deși își plătesc întreținerea la timp. Una peste alta, orice proiect implementat de Elena via Funky Citizens, ONG-ul din care face parte, trebuia să fie gândit accesibil și eficient, ca să fie și viabil.
Funky Citizens se ocupă cu participarea activă la viața civică și procesul decizional. Modulab s-a ocupat cu transpunerea în concret a ideii de înfrumusețare a vieții de bloc în Dristor. Așa a apărut la D’INNO Lab kit-ul de intervenție rapidă la bloc, care include un şablon de pictare a cutiilor poştale, mici grădini de plante aromatice pentru fiecare etaj, acces pe platforma Avizier Digital și servicii de colectare şi ridicare a uleiului uzat – cu tot cu componenta tehnică pentru facilitarea procesului. La D’INNO Lab a fost creat un un prototip de grădină hidroponică, adică o mini-grădină din care cresc plante fără sol (dar cu o sursă adecvată de lumină, apă, nisip, pietriş sau rumeguş şi o solute bogată în substanţe nutritive). Pe 21 decembrie, Funky Citizens au făcut instalația cadou blocului comunist din Dristor, în a cărui scară cresc acum busuioc, rozmarin și oregano.
Foto: Andrei Cojan
Proiectul „D’Inno Lab - laboratorul de soluții creative la problemele comunității” este realizat de Asociația CROS (Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești), în parteneriat cu Modulab și SUB25, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Mai multe detalii despre D’Inno Lab