De ce cumpăr online

Sabina Alexandra Balea | 20 Iun 2012

Sabina are 22 de ani și e proaspătă absolventă de Relații Internaționale la London Metropolitan University. Când vine vorba de cumpărături, preferă Internetul Oxford Streetului.

Când chiuleam de la liceu îmi petreceam după-amiezele hălăduind cu prietenele prin magazine. De cele mai multe ori nu aveam bani pentru haine, dar petreceam ore în șir probând lucruri și învățând pe de rost marfa din Zara, Mango, Hippie Hippie Shake sau Terranova.

Acum că am terminat facultatea și că am un job și bani de haine, nu prea iau la rând magazinele de pe Oxford Street. Deși locuiesc în Londra de trei ani, merg la cumpărături foarte rar, poate de 2-3 ori pe an. Asta nu înseamnă că nu îmi cumpăr haine, dimpotrivă: teancul de cutii de pantofi crește din ce în ce mai înalt iar șifonierul este plin până la refuz. Însă toate achizițiile mele din acești ultimi ani au fost făcute online.

După o zi de muncă nu am energia să mă plimb prin magazine cărând după mine geanta grea și lovindu-mă la tot pasul de fete zgomotoase și disperate să înhațe cele mai trendy haine din Topshop. Nu doar aglomerația mă obosește în magazine, ci și cantitățile enorme de haine de cele mai multe ori organizate foarte prost. Prin ianuarie, cand au început să apară colecțiile de primăvară-vară în majoritatea magazinelor, am dat o tură foarte rapidă și am renunțat imediat pentru că aveam senzația că văd exact aceleași lucruri peste tot, amestecate într-o mare orbitoare de rozuri, galbenuri neon, jeanși mult prea scurți, rochii de dantelă și gulere Peter Pan.

Atunci când faci cumpărături online, activitatea în sine devine mult mai relaxantă, pentru că este mult mai organizată. Poți să îți alegi hainele în funcție de categorii, culori, prețuri, mărimi, și în felul acesta câștigi mult din timpul pierdut scotocind după cine știe ce rochie prin toate colțurile magazinelor. În plus, nu riști să pierzi din vedere piese pe care altădată ai fi ajuns să le vezi într-o revistă sau pe un blog și să te întrebi cum de nu le-ai ochit în magazine.

Există încă mult scepticism cu privire la cumpărăturile online, însă cred că motivele nu sunt foarte bine întemeiate. Teama că mărimile nu se potrivesc poate fi eliminată foarte ușor: dacă accesezi online magazine care există pe high street înseamnă că îți cunoști deja măsurile. A doua variantă este folosirea ghidurilor de măsurare pe care majoritatea oamenilor le ignoră. Dacă folosești un metru de croitorie și urmărești instrucțiunile oferite pe site, problema este rezolvată. A treia variantă este să cumperi de câteva ori haine până înveți ce mărimi ți se potrivesc în funcție de brand sau de magazin.

Aici intervine o altă problemă, și anume frica (sau mai bine zis lenea) de a returna piesele care nu vin bine sau nu arată la fel de bine ca online. Și aici soluția este relativ simplă: dacă programul îți permite să pierzi ore în șir la cumpărături, o jumătate de oră pentru a duce un colet la poștă nu ar trebui să fie complet peste mână. Mai mult, există varianta de a plăti o sumă anuală sau lunară pentru a beneficia de servicii precum colectarea de acasă sau de la birou și în acest caz tot ce trebuie să faci este să pui hainele la loc în pungă sau cutie.

Ca să revin la punctele pro cumpărături online, odată ce ai descoperit site-urile și brandurile preferate, poți să-i urmărești pe Twitter sau Facebook și în acest fel să fii în permanență la curent cu reducerile lor. Eu nu ies niciodată la cumpărături atunci când sunt reducerile mari în magazine, pentru că atmosfera este deprimantă, iar hainele făcute morman, călcate în picioare și azvârlite de colo-colo nu mă îmbie deloc să le cumpăr. Însă atunci când citesc pe Twitter că cei de la Asos au un flash sale la prânz sau că oferă 50% reducere la pantofi pentru câteva zile, profit și, de cele mai multe ori, găsesc lucruri frumoase și nu neapărat last season. Mai mult, în ultima vreme au apărut bloggeri specializați pe high street fashion și bargain buys care împărtășesc o mulțime de secrete cu privire la site-uri cool sau când și ce să cumperi la reduceri. Preferata mea este Barganista Fashionista (@barganistafash pe Twitter).

Și în domeniul platformelor de shopping online lucrurile au evoluat: nu trebuie să visezi la ziua în care vei putea cumpăra de pe net-a-porter, pentru că există site-uri ca shopstyle.com, de unde poți cumpăra haine H&M, Zara sau Gap, accesorii, creme, parfumuri sau chiar decorațiuni. În cazul în care cumpărăturile online nu te conving deloc, site-urile de acest gen sunt foarte utile pe post de ghid – petreci o oră uitându-te pe laptop sau pe mobil, faci o listă cu lucrurile pe care ți le dorești, verifici stocul în magazine (acolo unde se poate) și mergi la shopping știind că vei salva câteva ore, dureri de picioare și nervi.

Toate descoperirile mele în materie de cumpărături online au fost făcute citind bloguri de modă și urmărind pe Twitter sau Facebook oameni care se îmbracă foarte bine. Recent am dat peste shoescribe.com și vestiarecollective.com. Amândouă ar trebui să deschidă apetitul pentru cumpărături online și celor mai timizi.

Pe Sabina o puteți citi pe blogurile ei, The Girl With Her Pearls On și On How To Be Lovely.
Pin It email