În rest, este un arhitect ce a pornit să măsoare lumea în lung şi-n lat prin concepte şi să o reprezinte în centimetri. Aşa a ajuns la proiectul True or False, compus din două curele ca nişte centimetre de croitorie, încolăcite perfect într-o cutiuţă galbenă: una arată adevărul, cealaltă arată un veşnic 60. Ca într-o propoziţie logică, Oana schimbă semne şi păstrează valenţe într-o joacă serioasă cu modele, clişee şi concepte înşirate cuminţi în nişte măsurători. Printre picături, ar vrea să experimenteze cu scenografia, nu s-ar da în lături de la un proiect de branding, şi dacă ar putea să facă orice, s-ar ocupa serios să reprezinte lumea aşa cum o percepe ea: prin instalaţii, desene sau fotografii. Exact, e genul ăla care le face pe toate şi pune lumea la cale în timp ce îşi plimbă copilul prin parc, când restul lumii încă nu şi-a băut cafeaua.
Oana+Boboc =?
Sunt mamă, arhitect şi soţie iubitoare. Lucrez de 6 ani în proiectare împreună cu soţul meu, suntem o echipă şi la birou. Fiind mai mică decât el, eu mereu am fost învăţăcelul şi mi-am dorit mult să văd ce pot face şi independent, să-mi descopăr identitatea. Bineînţeles că m-a susţinut şi m-a ajutat. Totul a fost firesc, copilul a crescut şi acum am mai mult timp, am avut multe idei şi m-am gândit să le realizez. Nu mi-am imaginat ce va ieşi în final, totul a rezultat pe parcurs, am tot şlefuit ideea până a ieşit ceea ce este astăzi. Pentru că este al doilea proiect personal dupa Covor Urban şi primul meu proiect de design, încă nu ştiu spre ce mă îndrept, dar simt că începe să se contureze ceva. Îmi doresc foarte mult să fac arhitectură, dar şi să-mi continui proiectele artistice şi de design.
True or False/ arhitectură sau centimetri
Încă de la prima idee avută am fost foarte încurajată de prietenii cărora le-am povestit despre curele, entuziasmul lor m-a făcut să caut soluţii pentru a transforma ideea în produs şi le mulţumesc. Legătura dintre arhitectură şi centimetrii din talie este dată de noţiunea de concept. Arhitectura de calitate are o idee în spate, la fel am încercat să fac şi eu cu setul meu.
Facultatea te formează în primul rând ca om, te învaţă să gândeşti, să fii în avangardă. După ce termini poţi face ce vrei tu în viaţă, dar experienţa acumulată şi modul în care abordezi lucurile rămân. Aşadar poţi face şi nişte curele, dacă ele au o poveste, un mesaj, iar mecanismul de gândire este la fel ca în cazul în care proiectezi o clădire. E doar la altă scară.
Frumuseţea se măsoară..
În centimetri! Glumesc. Din punctul meu de vedere frumuseţea unei femei este dată de carismă. Frumuseţea unui concept se măsoară în puterea mesajului transmis şi în profesionalismul cu care este realizat.
Momente cheie
Totul a pornit din facultate, când am învăţat cât de important este modul în care îţi prezinţi proiectul. La noi la atelier toţi eram foarte buni, iar diferenţa se facea la alt nivel – nu (numai) prin calitatea proiectului, ci printr-o prezentare grafică cât mai convingătoare şi cât mai interesantă. Atunci mi-am pus pentru prima oară nişte probleme şi a început să mă intereseze designul grafic. Ce am învăţat în acei ani am aplicat acum pentru cutie. M-a ajutat foarte mult faptul că am fost la atelierul profesorului Dorin Ştefan, unde a fost foarte greu, dar am învăţat foarte multe, apoi m-a ajutat rigoarea proiectelor de zi cu zi din biroul nostru de arhitectură. Deci cum să fac ştiam mai demult, dar nu mi-am folosit până acum cunoştinţele.
Flori, fete, filme sau băieţi
Muzică nu prea ascult, prefer să aud sunetele din jurul meu, inclusiv forfota oraşului. Îmi place liniştea şi atunci când merg cu maşina, dar niciodată nu merg singură... Altfel, abia aştept să merg la concert la Roger Waters.
Îmi plac filmele despre oameni normali cu probleme normale, preferatul meu fiind Woody Allen, sau cele cu o imagine foarte bine studiată şi cu mesaj cum sunt cele a lui Akira Kurosawa.
Îmi plac locurile cu iarbă înaltă: un lan de fân cu garofiţe sau iarba de pe un platou alpin.
Dintre cei activi în prezent, cel mai mult îmi place designerul Lars Contzen atât pentru ceea ce face, cât şi pentru imaginea foarte puternică pe care şi-a construit-o. Mi se pare un artist complet.
Universul în 5 cuvinte
În ultimii 3 ani a fost aşa (pe fundal de copil, copil, copil, copil, copil ): casă, parc, birou, lumea virtuală şi lumea mea. Presimt că începând cu această toamnă vor fi cu totul alte 5 cuvinte, printre care şi „design”.