Y tu mamá también (2001)
În traducere liberă, „Și lu’ mă-ta’ la fel” (pardon our French, dar așa a vrut Cuarón) e povestea a doi puștani, adică Diego Luna și Gael Garcia Bernal, care rămân fără prietene în vacanța de vară și se chinuie să o impresioneze pe o tipă mai în vârstă. Pornesc într-o excursie către Boca del Cielo, cea mai frumoasă și retrasă plajă din Mexic, produsul imaginației lor, disperate să braveze. Life is like the foam of the sea. You must dive into it.
Some Like It Hot (1959)
Probabil cea mai bună comedie, cu muzică, gangsteri, travesti, încurcături și schimburi de identitate. Marilyn Monroe pe plajă în California, chiar dacă poartă un costum întreg de baie, tot ne arată tot ce are ea mai frumos. Tony Curtis și Jack Lemmon nici că ar fi putut fi amuzanţi decât sunt aici, încercând să-și evidenţieze latura feminină. Bonus: domni generoși, cu iahturi și probleme oedipiene.
Cidade de Deus (2002)
Sun is for everyone, beach for a few.
Deși viața în favelele din Rio de Janeiro e o fugă de pe-o zi pe alta, Buscapé, un adolescent care se visează fotograf, se îndrăgostește de Angélica. Pe plajă, îi face rost de ceva bun de fumat, în speranța că așa o va face să uite de prietenul ei, și primește la schimb un sărut, care îl apără o perioadă de pericolele din Cidade de Deus.
[Miruna Potop]
Submarine (2010)
Varianta british și mai artsy a lui Juno, cu Alex Turner pe fundal. La 15 ani, când conștiinţa de sine începe să te transforme într-o ciudăţenie constant ameninţată de pericolul vreunui arătător mai vigilent din curtea școlii, Oliver Tate își scrie scenariul autobiografic. E-o legătură strânsă între sfârșitul primei relaţii serioase, posibilul divorţ al părinţilor și cât de adânc e oceanul. Până la 9000 de metri poţi să te scufunzi cu toată suferinţa pe care problemele serioase – alea care o să conteze și la 38 de ani – ţi-o provoacă. Plaja din Swansea, Wales, în culori roșiatice, de toamnă, și paltoanele duffle-coat îţi dau poftă de vreme răcoroasă.
Cast Away (2000)
Toate lucrurile pe care le vezi de pe mal, în larg, se îndepărtează pe măsură ce înoţi înspre ele, până când îţi dai seama că eşti singur de-a binelea. Pe Tom Hanks îl poţi privi foarte bine, timp de vreo oră, fără soundtrack sau alte personaje, mâncând cocos și pești cruzi, sau încercând să facă focul doar din lemne. Naufragiat pe-o insulă părăsită, are aceeași faţă de copil din Big, chiar și cu barbă și plete blonde. Iar Vineri e, aici, o minge de volei Wilson cu un rol mai important decât ai crede.
The Beach (2000)
Majoritatea celor care pleacă în vacanţe vor să facă alte chestii decât cele obișnuite, dar ajung să se comporte ca niște turiști banali. Cu chestia asta în minte, Richard îi convinge pe Etienne și Françoise, un cuplu de francezi cazat la același hotel mizerabil din Bangkok, să pornească în căutarea plajei-paradis despre care a aflat de la un wacko sinucigaș. Paznici înarmaţi în câmpuri pline de marijuana au grijă ca micuţa comunitate de turiști hipioţi condusă de Sal (Tilda Swinton palidă și stranie), pe insulă, să nu se mărească. Iar dacă treci de ei, ajungi la marea cea mai albastră, nisipul cel mai fin și regulile cele mai sinistre. Până și cei care nu-l plac pe Leo se referă de obicei la filmul ăsta ca la o excepţie în ceea ce-l privește.
[Elena Ș]
The O.C. (2000 si-un pic)
The O.C. a avut-o pe Mischa Barton înainte să joace într-un videoclip al lui Enrique Iglesias sau să se apuce de făcut genţi. Pe Adam Brody înainte să devină idolul adolescentelor care nu vor băiatul rău cu mașină mare, ci geekul care știe la ce concerte să-i ia bilet și care s-ar face oricând de râs ca să-i arate că o iubește. Pe Death Cab for Cutie live înainte ca ei să cânte pe coloana sonoră la Twilight, iar Ben Gibbard să se cupleze cu Zooey Deschanel. A avut Bright Eyes, Sufjan Stevens, Jeff Buckley. A avut petreceri pe plajă, bătăi pe plajă, săruturi (bisexuale) pe plajă și, pentru unii dintre cei care erau în liceu când l-au văzut prima oară, va continua să fie serialul ideal de vară, cu Forever Young pe fundal.
La Collectionneuse (1967)
Haydée jucată de Haydée (Politoff) defilează cu tunsoarea ei impertinentă, în costum de baie, de parcă ar avea tot timpul nisip sub tălpi. Vorbește bosumflat, zâmbește intrigant, fură filmul. Iar când soarele, camera și degetele lui Patrick Bauchau se plimbă pe pielea ei, înţelegi de ce nu poate fi vară fără o plajă din Rohmer.
Eagle vs Shark (2007)
Un tip în costum de vultur și o tipă în costum de rechin se luptă pentru un trofeu la un joc pe calculator. Ea îl lasă pe el să câștige și el se face că nu vede. Pe urmă fac awkward sex. Pe urmă se cuplează: Lily și Jarrod, doi tocilari cu accent neozeelandez dubios pe care o misiune de răzbunare a lui Jarrod îi duce în orășelul de la malul oceanului unde locuiesc ai lui. Un tată care se preface că nu poate merge, o soră grasă și soţul ei care fac treninguri și cosmetice îndoielnice, un copil pe care Jarrod l-a făcut cu logodnica fratelui său mort. Bonus: o bălăceală în speedos de la Jarrod care dinamitează tot sexinessul mării.
[Gabriela P.]
» citeste mai departe
18 filme cu plajă
Valuri, soare, iubire, chinuri, aventuri pentru o vară de plonjeuri cinematografice.
Cuvinte cheie:
diego luna gael garcia bernal diego cuaron some like it hot marilyn monroe rio de janeiro submarine tom hanks leonardo di caprio the beach plaja the oc adam brody death cab for cutie eagle vs shark grace kelly vacanta argentina woody allen barcelona hors de prix polanski bitter moon pierrot le fou anna karina almodovar elena anaya paz vega zidane eric rohmer nisip topuri si liste lista film