De vinerea viitoare (3 mai) avem calup de filme made in Europa în București, la Studio și Cinemateca Eforie.
Recomandările noastre
Văzute
A fost odată în Anatolia (Turcia / Bosnia şi Herţegovina, 2011, 157’)
13 mai, 19:30, Studio
Filmul lui Nuri Bilge Ceylan l-am văzut în nocturnă la Filmele de la Cannes la București, într-o stare de semi-somnolență. Era trecut bine de miezul nopții și am și ațipit, dar am visat că eram tot în stepa aia nesfârșită, cu personajele încete și intense din film. Un must re-see. Plusvaloare: Radu Jude în Dilema a zis că e un film cehovian).
Moara de vânt şi crucea (Polonia / Suedia, 2011, 95’)
08 mai, ora 21, Eforie
Lech Majewski a transpus pe film Procesiunea calvarului, tabloul din 1564 al lui Pieter Bruegel cel Tânăr. În film se împletesc poveștile a 10 personaje din cele peste 500 de figuri din tablou, și privitorul din scaun, care ajunge și el acolo, pe măsură ce se pictează tabloul. Văzut la TIFF într-o după amiază, filmul, care are o grafică incredibilă, te stoarce vizual. Ieși din sală stupefiat c-afară peisajul n-are nimic renascentist. Plusvaloare: Charlotte Rampling.
Pe neve
Turn Off the Lights (România, 2011, 77’)
04 mai, ora 20, Studio
Documentarul Ivanei Mladenovic despre viaţa de după eliberare a trei dintre tinerii deţinuţi care au jucat în Eu când vreau să fluier, fluier, al lui Florin Şerban, a avut premiera mondială săptămâna trecută la Festivalul de Film Tribeca de la New York, în cadrul secţiunii Viewpoints. Iar pe Ivana promitem s-o scoatem la o cafea curând.
Retrospectiva Filmul de Piatră
06 mai, ora 17, Studio
Filmul de Piatră este un festival dedicat scurtmetrajelor din România şi Republica Moldova. Cum ne ofticăm că l-am ratat în ianuarie la Bistrița, când au organizat și concerte, petreceri cu proiecții Sauna Party ( ! ) vrem să vedem măcar filmele câștigătoare, mai ales că despre Hello Kitty al lui Milo Simulov am auzit multe.
L’Apollonide – Souvenirs de la maison close (Franţa, 2011, 122’)
09 mai, ora 21, Eforie
Regizorul spune despre Casa plăcerilor că este o descriere onestă a vieţii într-o casă de toleranţă care își trăiește ultimele zile de funcționare în Parisul începutului de secol XX. Prostituția, bineînțeles, nu ia sfârșit odată cu închiderea bordelului. Văzut și ca o metaforă a decăderii cinematografiei, filmul a primit critici împărțite, dar toate i-au lăudat fotografia și prospețimea personajelor feminine. Ne mai place și că printre personajele masculine care sunt clienții bordelului, Bertrand Bonello a distribuit regizori consacrați, ca Xavier Beauvois, Jacques Nolot și pe sine.
Programul complet cu synopsisuri și tot ce vreți este disponibil pe siteul FFE. Prin oraș circulă și o broșură grăsuță, dacă o prindeți.
Când și cât?
Festivalul se plimbă prin țară: Bucureşti (4-13 mai), Braşov (10-13 mai), Timişoara (17-20 mai), Târgu-Mureş (17-20 mai) şi Iaşi (24-27 mai). În București, un bilet e 10 lei, iar un abonament pentru 6 proiecții 48 lei, pe care puteți să vi-l luați de luni 30 aprilie de la Studio și Eforie. Atenție doar că e ca la TIFF, înaintea fiecărei proiecţii, chiar dacă aveți abonament, nu uitați să vă luați tichetele de loc de la casierie.
La proiecţiile din Braşov, Tîrgu-Mureş, Iaşi şi Timişoara intrarea la film e liberă.
Bonus: muzică și foto
Formaţia Toulouse Lautrec deschide festivalul cu zarvă pe 2 mai cu un concert în Grădina Verona. La fine, pe 12 mai, la Sala ArCuB, e în program concertul Tarkovsky Redux by Lucian Ban, Mat Maneri, Silent Strike şi Dan Basu, anunțat ca un spectacol fusion de muzică şi proiecţii live din filme. Expoziţia foto de folclor românesc expatriat „Mândrie şi beton“ a lui Petruţ Călinescu va fi la ICR între 3 și 13 mai, cu intrare liberă.
Calup de filme europene
Povești în care binele nu învinge întotdeauna răul, iar protagoniştii nu salvează lumea de la nici un dezastru.
Apollonide
Cuvinte cheie:
festival film film festivalul filmului european cinema studio cinema eforie cinemateca anatolia radu jude bruegel lech majewski ivana mladenovic turn off the lights fluier fluier filmul de piatra apollonide toulouse lautrec gradina verona mandrie si beton petrut calinescu moara si crucea