Filmul preferat
In the Mood for Love (r. Wong Kar-Wai). L-aș putea vedea pe repeat de nenumărate ori. Modul în care muzica, culoarea și mișcările de aparat sunt folosite pentru a spune povestea este o adevarată măiestrie regizorală.
Primul film pe care îți amintești să-l fi văzut
Jurassic Park. Spielberg. La cinematograful din Sebeș care apoi a fost dărâmat și transformat în loc de parcare pentru o sală de nunți. Apropo de dinozauri..
Cel mai bun film din ultimul an
Mother! al lui Darren Aronofsky - un film-metaforă incredibil de scump despre cum ne distrugem planeta și resursele. Iar protagoniștii, Javier Bardem și Jennifer Lawrence, sunt incredibili.
Cel mai bun film românesc (din ultimul an)
Touch me not al Adinei Pintilie pentru că inventează un nou stil narativ și pentru cum regizorul se pune pe sine în fața camerei.
Cel mai bun film cu adolescenți
Divines, regizat de Uda Benyamina, pentru că in spatele tuturor neregulilor sociale care ies la suprafață, transpar ambițiile adolescenței, acea perioadă în care crezi că toată lumea poate fi a ta și în care ai tot timpul înainte. De adăugat și faptul că este despre o prietenie strânsă.
Cel mai bun film queer
Call me by your name (r. Luca Guadagnino) pentru că e un film despre iubire, senzualitate si emoție pură. Nu se poate să nu te miște.
Scurtmetrajul din selecția Arkadia Shortfest care te-a surprins cel mai tare
Cadoul de Crăciun al lui Bogdan Mureșanu. Actualitatea și relevanța acestui film, a cărui acțiune se întâmplă în ’89, te sperie și te întristează, în timp ce râzi cu gura până la urechi.
Plăcere vinovată
Guardians of the Galaxy. Un fel de turnul Babel in spatiu. Incredibil de amuzant. Iar Groot si Rocket sunt niște personaje absurde și adorabile.
Ce film ai transforma într-un horror?
Breakfast at Tiffany's pentru că are nevoie de un remake dupa atâta timp și are atât de multe mesaje disfuncționale social. Și pentru că o întâlnire între doi necunoscuți poate să aibă o mulțime de finaluri nefericite.
Regizor preferat
Wong Kar-Wai pentru motivele enumerate la primul punct. Omul acesta pictează cu poezie. Face ca o cultură atât de îndepărtată să rezoneze cu spectatorul la nivel emoțional, pentru că sentimentele sunt ceva universal valabil.
Actor & actriță preferați
Avem o școală foarte bună în România și sunt mulți actori pe care îi admir, dintre care îi menționez pe Adrian Titieni, pentru realismul și credibilitatea pe care le aduce fiecărui personaj și Vlad Ivanov pentru versatilitate și capacitatea de a-ți ridica părul pe mâini de frică și atunci când nu face nimic, iar la actrițe aș lucra oricând cu Rodica Lazăr pentru profesionalism, Olimpia Melinte pentru că este o actriță cameleonică și Iulia Verdeș pentru că are un talent înnăscut care îi permite sa înțeleagă cu ușurință orice rol, având și capacitatea de a sări de la un rol la altul.
Actor & actriță sub 25 de ani
Mădălina Stoica, pentru că are o forță incredibilă atunci când joacă și Ștefan Iancu, pentru că ne-am îndrăgostit de el în Un pas in urma serafimilor.
Dacă Titanic ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în distribuție?
Silvana Mihai și Rareș Andrici. Trebuie să îi vedeți la teatru și o să înțelegeți.
Un spațiu (real sau imaginar) în care ți-ar plăcea să locuiești, văzut într-un film
În acest moment, în peștera lui Batman, că e racoare și are internet. Office for the day.
Melodie preferată dintr-un film
Bitter Sweet Symphony - The Verve, din Cruel Intentions. O am în playlistul de ascultat pe avion. Să încercați o dată când decolați. E un sentiment.. Apropo de plăceri vinovate.
Replică preferată dintr-un film
Nae Caranfil are talentul de a scrie poante care rămân cu tine și după ani și ani. „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană” sau „Demnitatea ta? La banii tăi, tu-ți permiți să mai ai demnitate?” din Filantropica sunt deja în cultura populară și încă foarte aplicabile pentru vremurile în care trăim.
Final preferat
Cel pe care nu îl aștepți, care te lasă cu sufletul la gură. Din categoria asta, vedeti Mother!, Pororoca sau The Killing of a Sacred Deer. Și Lars von Trier are un talent special în direcția asta. A se vedea cel mai recent film al său, The House that Jack Built.
***
A 5-a ediție Arkadia Shortfest are loc între 15 și 18 august, pe plaja Corbu.
Chestionar cinema: Gabi Suciu
Încă din timpul facultății de regie, Gabi Suciu s-a apucat de producție de film. Acum are la activ zeci de filme produse, de toate duratele și genurile și este co-selecționer al Arkadia Shortfest.
Foto: George Bogdan Negrișan