Mai nou, conspirațiile sunt la mare căutare. Pentru că este foarte important să ai un plot complicat din start. Toate poveștile au mai fost spuse așa că ele trebuie combinate astfel încât să iasă ceva cu totul nou, unic, altfel. Și dacă lipsește tupeul creatorilor de la American Horror Story de a reinventa complet universul de un la sezon la altul, serialul nou-unic-altfel riscă să moară în chinuri pe la mijloc de sezon doi, cum a fost cazul remake-ului V (2009-2011 ABC). Sau, mai rău, să meargă înainte fără să explice nimic până nu mai există loc de întors și trebuie inventată o găselniță de final gen, ups, de fapt erau toți morți sau totul a fost un vis. Lost, anyone?
Mai jos avem două seriale, unul american, celălalt britanic, care se dezvoltă în ritmuri diferite dar sunt nou nouțe, bazate pe ditamai conspirațiile, și ambele au fost reînnoite pentru al doilea sezon.
Utopia (2013-)
Utopia Experiments este un graphic novel care cică a prevestit cele mai groaznice dezastre ale secolului trecut. Aparent, autorul era un doctor nebun și toate desenele aveau reprezentări în realitate, doar că mintea lui șuie le-a încâlcit și le-a codat înainte să le pună pe hârtie. Aparent, există și volumul doi care se ocupă de treburi mai recente...
Avem o boală incurabilă, câțiva suferinzi, vreo doi cobai, un veșnic persecutat, un it-ist care încă locuiește cu mama, un bully de 11 ani și o pereche de criminali demenți care o caută pe Jessica Hyde. Asta pe lângă crime, torturi, afaceri cu multinaționale și un iepure gigantic din când în când. A și apocalipsa anunțată.
Din cauza confuziei, a locațiilor și personajelor ciudate, primele episoade miros a Twin Peaks. Însă odată ce se dezvoltă povestea și misterele se clarifică, devine un thriller clasic, cu fugari și urmăritori. Întorsătura de situație din final funcționează dar rezolvă și problema conspirației. Adică pe sezonul doi dispare sau este complet modificat misterul dar rămânem cu aceleași personaje. De văzut dacă le iese. Pe Channel 4.
Orphan Black (2013 - )
În Orphan Black, o individă descoperă că mai există încă vreo șase femei ca ea. Dar fix ca ea, nu doar aceleași trăsături, ci și aceleași amprente (subiect disputat de oamenii de știință aflați printre spectatori). Se pare că unul sau mai mulți doctori nebuni au făcut un experiment cu clone și le-au dat drumul în libertate, prin diferite zone și condiții de viață. Doamnele, în ciuda faptului că sunt identice, au comportamente diferite și câte o însușire mai pregnantă, în funcție de ordinea în care au fost făcute. Cu cât clona este mai aproape de original, cu atât e mai normală la cap. Modelele mai târzii sunt violente, fixiste și periodic isterice. Cea mai mare descoperire a serialului este actrița Tatiana Maslany, care face un mic tur de forță și joacă câte patru personaje diferite pe episod. Primul sezon are 10 episoade care se ocupă mai mult de viețile intime ale clonelor, de problematica descoperirii că nu ești unic pe lume și cum te raportezi la existența ta atunci când afli că ești rezultatul unei producții în masă. Marea conspirație rămâne un mister iar finalul de sezon ridică și mai multe semne de întrebare. De văzut dacă sezonul doi pică complet în telenovelă sau se ridică într-o direcție clară. Din Aprilie 2014 pe BBC America.