Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, sau, pe scurt, Divan, se ține într-un loc remote de la Dunăre, miticul „la Cetate la Dinescu”. La vreo 400km de București, în sudul Olteniei, lângă Maglavit, Portul Cetate a devenit din port agricol unul cultural și prezintă timp de 5 zile filme balcanice actuale şi de arhivă ale cinematografiei balcanice. Plus peisaj, mâncare și vin. Accesul la filme şi demonstraţiile culinare este liber (n.r: demonstrații culinare înseamnă gătit în bucătăria de vară, sub nasul curioșilor - anul trecut: berbecuț umplut cu rațe umplute cu sarmale din carne de porc).
FILME
Ultimii piraţi de la Marea Neagră / Poslednite chernomorski pirati este un film documentar bulgăresc de 73 de minute despre care am auzit diverse de bine. De altfel, e suficient și synopsisul: „Ultimii pirați de la Marea Neagră înoată în testosteron într-un tărâm al sălbăticiei şi al legendelor, departe de civilizaţie.” Cu participarea producătoarei Marticika Bojilova.
Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la realizarea coproducției româno-franceze O vară de neuitat/ Un été inoubliable, filmul va fi proiectat la Divan în prezența regizorului Lucian Pintilie. O vară de neuitat a fost nominalizat pentru Palme d`Or la Cannes (1994), iar din distribuție fac parte Kristin Scott Thomas, Claudiu Bleonţ, Olga Tudorache, George Constantin, Marcel Iureş, Răzvan Vasilescu, Ioan Gyuri Pascu.
Regizorul grec Nikos Grammatikos, al cărui film Regele/ O vasilias va fi prezentat în cadrul festivalului, se numără și el printre invitații speciali. Filmul este o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce și-a dedicat o mare parte a existenței consumului de droguri.
ALTE ACTIVITĂȚI (în afară de mâncare)
La ediția de anul acesta vor fi, în premieră, Atelierele Ideo Ideis. Asta înseamnă că timp de două zile (29 si 30 august), cei prezenți pot să lucreze cu trainerii festivalului de teatru de la Alexandria (actori sau regizori, absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București). Exercițiile sunt unele simple, de anul 1 de actorie, pe autocunoaștere, lucru în echipă și improvizație. Atelierele Ideo Ideis la Divan Film Festival durează câte trei ore, iar participarea este gratuită (înscrieri pe pagina de Facebook a Divan).
CUM AJUNGI, UNDE STAI, CE MĂNÂNCI
drum: Cu trenul până la Calafat, după care microbuz până în Cetate sau cu trenul până la Craiova, după care microbuzul de Drobeta, care oprește chiar în Cetate. Sau, desigur, cu mașina, pe DN 56 Calafat – Drobeta Turnu-Severin, la km 25 sau DJ Craiova-Cetate la km 72.
cazare: Locurile din Cetate fiind ocupate de invitații festivalului, există opțiunea hotel în Calafat (la 18km de Cetate) sau campare pe teritoriul portului. Aceasta din urmă este gratuită, în limita locurilor disponibile și sub rezerva înscrierii pe pagina de Facebook a Festivalului.
food: Un meniu dinescian, cu 3 mese pe zi, care necesită rezistență, este la 100 lei. Pentru cei cu apetitul mai scăzut există și opțiuni de meniuri la prețuri mai modeste.
Filme balcanice şi artă culinară: 5 zile la Port Cetate la Divan
Divanul degustătorilor de film și arte culinare se deschide între 26-31 august la Port Cultural Cetate, adică la Dinescu. Tema ediției: „Eroi și antieroi din Balcani”.
Portul Cultural Cetate (fotografie: Simona Rădoi)