Anul acesta am publicat 18 chestionare cinema, de la regizori care au debutat în lungmetraj anul ăsta, ca Iulia Rugină, Tudor Jurgiu și Bogdan Mustață, la regizori consacrați ca Marian Crișan, UNATC-iști de pe la toate secțiile dar și câțiva liceeni cinefili care au regizat deja primelor lor scurtmetraje: Luca Istodor, Marc Solomon și Cristi Georgescu.
Dintre ai noștri au mai completat până acum chestionarul Paul, Miruna, Noemi, Adi Bulboacă, Ioana Moraru și Ioana Mischie. Teona a promis și ea un chestionar pentru 2014. Toate chestionarele. Pentru amatorii de topuri, găsiți topul celor mai sexy gagici din filmul românesc în Caietele SUB25 #1 (autor: Paul Petrache).
Marc a văzut scurtmetraje la greu anul ăsta și a scris despre ele în rubrica Cronici scurte pentru filme scurte, un proiect SUB25 + ShortsUp. În Caietele SUB25 #1, Alexandra Safriuc, selecționer la ShortsUp, trece în revistă autoportrete în scurtmetraje și o porție bună de trivia.
Cum lipseau serialele de la rubrica Film, Crăița care le mănâncă pe pâine ne-a alimentat cu o doză bună de producții grupate tematic: seriale despre nemți, despre puști, despre conspirații, cu deadlineuri strânse și cu mame excentrice. Din motive temeinice, rubrica face o pauză dar o ținem caldă pentru autoare în 2014. Din seriale. În Caietele SUB25 #1, Crăița a intervievat câțiva oameni din spatele camerelor de filmat și pe Adrian Teleșpan despre cartea lui de debut, bestseller la Cărturești, Cimitirul.
Tot la capitolul oameni din redacție și rubricile lor, fotograful jucăuș Claudiu Popescu ne-a recomandat până acum două mizerii. Așteptăm continuarea cu sufletul la gură. Mizeriile lui Claudiu. Printre altele, în Caietele SUB25 #1, Claudiu a participat la două experimente. O lecție de skate cu Mihnea pe post de mentor și un clash între 5 fotografi închiși într-un studio și forțați să se fotografieze între ei.
N-au lipsit anul acesta de pe SUB25 nici documentarele. Ioana Moraru a început seria de interviuri dedicate documentariștilor cu Adina Popescu, iar Emilia a vorbit cu Tom Wilson despre Experimentul București.
Anim'est-ul ne-a făcut și anul acesta plinul de animație, Teona și Larisa au fost la fața locului și au relatat, plus avem interviuri cu 4 regizori români care au avut filme în competiție. Bonus: anul trecut ne-am răsfățat cu fantezii erotice cu personaje animate, anul ăsta am aruncat cu roșii în prinții plictisitori din desene.
La capitolul Topuri din filme, avem 10 propuneri de neuitat:
- 13 filme cu sinucideri cool: cadou de Blue Monday.
- 15 personaje feminine de film în pielea cărora am vrea să fim: joaca de-a Mireasa, Anna, Isabelle, Hedwig, Myrtle, Diana, Scarlett, Karen, Jane, Faye, Morticia, Mathilde, Phoebe, Audrey II, She, Louanne.
- Povești de dragoste nemuritoare din filme horror și SF: ce și cum și cu cine s-a iubit prin filme de gen.
- OST-uri tari din filme nu tocmai: 12 plăceri vinovate, dar cu muzică bună.
- 12 drumuri prin filme: road movies-uri inspiraționale
- Oh, acei psihopați irezistibili!: apetență pentru violență, bomboane și crime în masă = sex. Partea I și Partea a II-a.
- La Vie d'Adèle: 6 1/2 cronici masculine - 6 tipi și ce-au înțeles ei din filmul care a câștigat Palme d'Or anul acesta. Plus o abținere.
- Primul meu horror: filmele de groază care ne-au făcut frică de somn.
- Baie-n cadă vs.duș: clăbuci versus stropeală, o dispută veche de decenii ilustrată prin 10 scene de film, mai mult sau mai puțin clasice.
- Sex și musicaluri: pentru că cele mai tari partide de sex se întâmplă pe muzică sau în musicaluri.
-> Iar dacă tot nu v-ați săturat de filme, mai există și Cronicile filmelor anului.
Caietele SUB25 #1 se găsesc la Cărturești și la Anthony Frost.
TOP 2013 - Film
Chestionare cinema, scurtmetraje, seriale, mizerii, documentare, animații și 10 liste de bifat neapărat.
Spring Breakers