Când ţi-a venit ideea să faci Dancing Bucharest?
Anul trecut, in septembrie. Totul a fost simplu și rapid. Sunt norocos că am prieteni care practică dansul profesionist sau care se duc la cursuri de dans contemporan sau balet și mi-a fost foarte ușor să încep proiectul. Seara mi-a venit ideea și a doua zi am început să iau legătura cu ei. Toți au fost încântați.
Ceva asemănător văzusem în Sankt Petersburg – oameni dansând pe stradă, însă nu era un proiect pe termen lung. Şi bineînțeles, Ballerina Project m-a inspirat. Iar dacă acolo se poate, de ce să nu se poată și aici? Și în România sunt oameni inzestrați și senini care merită mai multă atenție.
Vrei să te axezi pe un anumit tip de dans, sau din contră?
Încerc să fac o documentare a tuturor tipurilor de dans: de la contemporan la balet. N-aș putea să-i ignor pe cei foarte buni care practică, de exemplu, dansul irlandez. Plus că ar deveni repetitiv și plictisitor să promovez o singură formă de dans.
De ce ai adus şi elementul arhitectural în proiect?
Eu sunt din Bucureşti şi am vrut să arăt şi segmentele lui plăcute. Există multe locuri care pot fi exploatate, nu e totul atât de gri cum încearcă unii să demonstreze. Apoi, fotografia în aer liber e mai frumoasă, mai vie, te indrăgostești mai repede ea, decât de una realizată într-un studio cu un fundal fad și lumină artificială.
Care sunt reacţiile?
Sunt mulți fani din provincie și chiar din alte țări, iar lucrul ăsta mă motivează să continui proiectul și să încerc să-l fac mai reușit. Îmbucurător e că traficul e constant, iar lumea revine să vadă ce fotografie a mai răsărit.
Dar și mai important e că-i simt pe câțiva dintre cei pe care îi fotografiez, mai încrezători în sine după ce o fotografie e foarte apreciată.
Chiar, ce planuri ai cu proiectul?
Planurile sunt multe, însă încerc să nu mă grăbesc. Proiectul nu are niciun deadline. Dancing Bucharest este încă la început, dar sper că după un an de zile să trag o linie și să văd unde se află și în ce direcție l-aș putea indrepta. Mă gândesc că aș putea să scot și o carte în viitor, cu fotografiile din proiect.
Te-ai gândit să pui şi alte oraşe să danseze?
M-am gândit, însă deocamdată îmi e destul de greu să fac asta și prefer să-l dezvolt în București. Există fotografi foarte buni și în Cluj, Brașov sau Timișoara, pe care, cu ocazia asta, îi provoc să înceapă și ei. Sunt convins că sunt dansatori talentați și în celelalte orașe și proiectele vor avea cum să crească. La final, le-am putea combina, și cine știe ce va ieși?
Dancing Bucharest