Sergei Vasiliev documentează limbajul secret al criminalilor URSS-iști în cele trei volume ale Russian Criminal Tattoo Encyclopaedia. Pline de simbolism și subînțelesuri, tatuajele ascund o complexitate de ierarhii, manifeste, strigăte de ajutor și amenințări. KGB-ul a permis artiștilor să exploreze această lume care le furniza informații prețioase: data și locul nașterii, crimele comise, profilul psihologic.
Danzig Baldaev a lucrat între 1948 și 1981 în închisoarea din Leningrad și seria lui de desene, care completează arhiva foto al lui Vasiliev în RCTE, oferă decriptări pentru cele mai răspândite simboluri: svastica nu simboliza fascismul, ci refuzul de accepta regulile închisorii, crucile pe degete contabilizau șederile respectivului la pârnaie, o insignă pe umăr înseamnă solitary confinement.
Un criminal fără tatuaje era un criminal fără statut, iar reprezentarea frauduloasă a informațiilor era pedepsită extrem (pielea tatuată era jupuită cu un cuțit). Scriitorul Eduard Kuznetsov povestește că unui prizonier i-au fost înlăturate trei tatuaje de pe frunte, astfel încât după trei operații nu își mai putea închide ochii. Există tatuaje care se făceau împotriva voinței purtatorului, de obicei marcând victimele sexuale din închisori: pedofilii, homosexualii pasivi sau cei care (wtf?!) pierdeau la cărți. Tatuajele pe pleoape se făceau prin inserarea unei linguri dedesubt, pentru a nu zgâria suprafața ochiului.
Mean shit.
De cumpărat pe Book Depository