GIF-uri poetice pe iPhone
Mai mult film, mai degrabă fotografii.
prima noastră încercare cu Cinemagram
Anul trecut, modelul Coco Rocha a postat pe blogul ei câteva fotografii făcute de Jamie Beck și a dat link către Cinemagraphs, site-ul lui și al artistului vizual Kevin Burg. Ce făcea fotografiile alea speciale era că o porțiune din ele era animată: pleoapa ei, o perdea, o șuviță. Mai că le-ai fi numit GIF-uri dacă aspectul lor aproape pictural nu te-ar fi dus mai degrabă cu gândul la The Daily Prophet, ziarul din Harry Potter, sau la o secundă împietrită de film în care un singur element a rămas uitat în mișcare. Spre deosebire de GIF-uri (orientate de obicei strict spre divertisment), cinemagraphs duc serios cu gândul la posibilitatea de a da viață unei fotografii.
Ajutat și de popularitatea lui Rocha, conceptul lui Beck și Burg a devenit din ce în ce mai cunoscut. Imediat după ce coolhunterii l-au etalat pe bloguri, au apărut tutoriale de tot felul care explicau cum poți obține un cinemagraph în Photoshop sau în progrămele de realizare a gifurilor. Nu e ușor și nici foarte rapid.
De anul ăsta procesul s-a simplificat însă mult prin apariția Cinemagram – o aplicație gratuită de iPhone (în curând disponibilă și pe Android) care-ți permite să obții un cinemagraph în mai puțin de 5 minute. Tot ce trebuie să faci e să apeși record și telefonul înregistrează cam 15 cadre, după care se oprește singur. Alegi apoi maximum patru cadre successive pe care vrei să le folosești. În pasul următor faci swipe pe zona din fotografie pe care o vrei animată. Ultima etapă: alegerea unui filtru cromatic – nu sunt prea multe opțiuni și majoritatea deformează rău imaginea.
Rezultatele sunt mai degrabă distractive decât spectaculoase estetic, deci nu te aștepta să te iei la întrecere cu Beck și Burg. Dar Cinemagram e un exercițiu bun de creativitate* și o jucărie suficient de solicitantă ca să te prindă o vreme. O găsești în AppStore.
*Treaba cu fumul de țigară s-a tot făcut. La fel și cea cu apă curgând.