Timishort proiectează și premiază cele mai bune filme realizate de regizori tineri din întreaga lume. Ajuns la a 4-a ediție, festivalul se va desfășura în trei locații din Timișoara: Cinema Timiș, Aula BCUT și Club Setup.
Deschiderea
Cel mai nou film al lui Radu Jude va da startul celor patru zile de film scurt, tânăr și inovator din cadrul Timishort 2012. Premiat la Festivalul Internațional de Film „București”, filmul Toată lumea din familia noastră va fi proiectat în premieră pentru timișoreni în 3 mai, de la orele 19.00, la Cinema Timiș. Intrarea este gratuită.
”Este al doilea an consecutiv în care Timishort prezintă în deschidere un film realizat de Radu Jude, şi de aceea ne bucurăm că acesta va face parte și din juriul Competiției Internaționale. În plus, vom proiecta o retrospectivă a scurtmetrajelor sale în cadrul secţiunii Focus”, spune Andreea Dincă, director al festivalului. Scurtmetrajele care vor face parte din această retrospectivă sunt: Lampa cu căciulă (2006), Dimineaţa (2007) şi Alexandra (2008).
400 de filme + party
Din peste 400 de filme înscrise, cele mai bune se vor întrece în trei secțiuni ale festivalului: Competiția Națională, Competiția Internațională și Videorama (dedicată filmelor experimentale). La fel ca în anii precedenți, Timishort oferă nu numai proiecții de scurtmetraje, ci și câte un party în fiecare seară, unde invitații vor putea socializa cu oamenii de film prezenți la festival.
Juriul internațional Timishort caută trei scurtmetraje câștigătoare
Cinci oameni de film din patru țări vor juriza Competiția Internațională din cadrul Festivalului de Film Timishort, ce va avea loc între 3 și 6 mai 2012. Ana David (Portugalia), Cristi Iftime (România), Radu Jude (România), Elad Keidan (Israel) și Krzysztof Sienkiewicz (Polonia) vor alege trei scurtmetraje câștigătoare din cele 24 selectate pentru secțiunea internațională a festivalului.
Evenimente importante
1.Filmele proiectate în cadrul celor trei secțiuni – Competiția națională, Competiția internațională și Videorama. Scurtmetrajele câștigătoare vor putea fi văzute în proiecția open-air din Piața Unirii, duminică, 6 mai, de la ora 21:30.
2.Producțiile semnate de studenți de la două școli importante de film: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) București și Academia de Arte din Estonia (vineri, 4 mai, de la ora 18 și de la ora 20, în Aula BCUT).
3.Party-urile și concertele, în fiecare seară, în Van Graph Kfe, Club Setup, D'Arc Club și El Che.
4.Filmele poloneze, atât în secțiunea dedicată cinematografiei din această țară – Focus Polonia –, cât și în cea unde se proiectează filme prezente la unul dintre cele mai importante festivaluri de scurtmetraj din Polonia, ZubrOFFka (sâmbătă și duminică, 5-6 mai, de la ora 14, la Cinema Timiș).
5.Filmele lui Radu Jude. Unul dintre cei mai proeminenți regizori români ai ultimilorani, cu peste 100 de filme prezente la festivaluri din întreaga lume, Radu Jude va avea o secțiune specială în cadrul Timishort 2012 (duminică, 6 mai, de la ora 16, la Cinema Timiș).
6.O secțiune inedită, intitulată Protest, care reconstituie printr-o serie de scurtmetraje documentare momente semnificative din cadrul protestelor ce au avut loc în București în perioada ianuarie-martie 2012 (sâmbătă, 5 mai, de la ora 20, la Aula BCUT).
***
Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent, cu susținerea Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Timișoara și Consiliului Local Timișoara. Parteneri: Open Art City, Ambasada Israelului la București, Centrul Ceh, Cuib d'Arte, Club Setup, Van Graph, Club D'arc