Noi am cerut 14 filme de la Cannes. Au început să ni se dea, plus câteva bonusuri.
- Heli este un băiat din Mexic, care duce o viaţă obişnuită, într-o familie normală. Asta până când sora lui, Estela, se îndrăgosteşte de un tânăr cadet, Beto. El se hotărăște s-o ia de soție și să fugă împreună, însă are nevoie de bani. Drogurile confiscate de superiorii săi din poliție și oficial distruse i-ar putea aduce bani buni, așa că Beto decide să le fure. Consecinţele nu sunt cele mai favorabile. Regizorul, Amat Escalante, o să fie la București.
- Inside Llewyn Davis este un film marca frații Coen, c-o distribuție foarte pop: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake și Garrett Hedlund în rolurile unor artiști care încearcă să-și găsească un loc al lor în cosmopolitul New York, făcând artă de dragul artei. Toate melodiile din film, majoritatea cântece folk vechi, au fost interpretate live de actori.
- De neratat la Les Films de Cannes à Bucarest este și Omar, de Hany Abu-Assad, Premiul Juriului secțiunii Un Certain Regard, una dintre primele producții ale unei cinematografii în formare, cea din Teritoriile Palestiniene. Omar este drama unui tânăr muncitor într-o brutărie, îndrăgostit de o fată care trăiește dincolo de zidul ce separă Palestina de Israel. Obișnuit să păcălească obiectivele de supraveghere pentru a-și întâlni iubita, Omar e capturat și devine ținta poliției militare și a serviciilor secrete. Echipă palestiniană, și mulți actori la primul lor rol.
- Având un singur actor – Robert Redford –, extrem de puține replici și imagini foarte puternice, All is Lost, al doilea lungmetraj al regizorului J. C. Chandor (Margin Call) a fost prezentat la Cannes în afara competiției. Redford, de care era îndrăgostită bunica, face un tur de forță într-un rol care îl solicită în întregime, motiv pentru care a primit aplauze puternice și ovații la Cannes. După doar două filme, J. C. Chandor a devenit unul dintre cei mai promițători tineri cineaști americani.
- Cel mai titrat regizor al anului 2013, Abdellatif Kechiche, premiat cu Palme d’Or anul acesta vine pentru prima dată la București, ca invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest. Vizita lui include o lecție de regie pentru studenții de la școlile de cinema, niște Q&A-uri, cel mai recent film al lui în avanpremieră. Cu ocazia asta revedem La graine et le mulet, câștigător a patru premii César, și Venus Noire.
După La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2/ Blue is the Warmest Colour, actrițele principale, premiate și ele la Cannes anul ăsta (Adèle Exarchopoulos și Léa Seydoux) au declarat că nu mai vor să joace niciodată într-un film al regizorului tunisian, pentru că le-a pus să facă lucruri murdare și peste limitele lor. „Cele mai explozive scene explicite de sex între lesbiene din istoria recentă”, după Variety. Kechiche și-a ales-o pe Adèle, după felul în care mușca dintr-o tartă cu lămâie.
Biletele s-au pus în vânzare deja online, pe eventim pentru CinemaPRO, și eventbook pentru Cinema Elvira Popescu, iar pentru Cinema Studio, direct de la casieria cinematografului.
Așteptăm cu interes ce urmează în program, dacă se anunță și Only God Forgives, Only Lovers Left Alive sau The Bling Ring, ne facem tatuaj cu Festivalul.