Mai știți filmele alea mișto pe care le-ați văzut la NexT? S-au suit în caravană și au plecat prin țară. Între 8 și 27 august, se plimbă prin nouă orașe unde se „afișează” sub clar de lună, în mijlocul naturii. Mai cu umor, mai cu love sau mai românești, programele din Caravana NexT sunt pe toate gusturile.
Caravana începe la Piatra Neamț și se încheie la Brașov, în cele nouă orașe fiind programate câte două seri de proiecții. Locurile alese sunt dintre cele mai neconvenționale: grădini, parcuri, ștranduri, pajiști. Traseul caravanei e cam așa: Piatra Neamț (8-9 august), Iași (10-11 august), Târgu Neamț (12-13 august), Târgu Mureș (14-15 august), Cluj Napoca (16-17 august), Oradea (19-20 august), Bistrița (21-22 august), Vatra Dornei ( 23-24 august) și Brașov (26-27 august). Caravana se întoarce în București pe 29 august pentru o proiecție specială.
Cele 30 de scurtmetraje din cadrul Caravanei NexT sunt împărțite în patru programe speciale:
Next Comedy Night, o selecție cu un pic de umor, unde au încăput, printre altele:
• Minitrip (r. Jean-Michel Vovk, 2008, Belgia, 17’) este o mică cronică a unui dezastru anunţat despre drumul haotic al echipei naţionale de bowling a Albaniei pierdută în lumea interlopă a Bruxelles- ului clandestin.
• Ștefan (r. Stanca Radu, 2007, România, 13’) vorbește despre rolul predestinat al voievodului Ştefan cel Mare care devine centrul universului pentru un băieţel care se pregăteşte pentru o serbare.
• Cel mai trist băiat din lume / The saddest boy in the world (r. Jamie Travis, Canada, 2006, 14’) spune povestea lui Timothy Higgins, cel mai trist băiat din lume, care se pregătește să se spânzure la petrecerea dată în cinstea cele de-a noua aniversări ale sale.
• Lord (r. Adrian Sitaru, România, 2009, 21’) e despre Toni care, cu toate că urăște câinii, își câștigă viața adunându-i pe cei pierduți și apoi șantajându- le stăpânii, pentru sume frumușele de bani.
NexT is Love, dragoste și cinematografie, o combinație câștigătoare. Iată câteva filme din această categorie:
• Micul cuceritor / Petit bonhomme / Little man ( r. Victor Rodenbach & Hugo Benamozig, Franța, 2013, 13’): într-o după-amiază la piscină, Henri, în vârstă de 9 ani, se hotărăște să urmărească sfatul tatălui său de-a o seduce pe micuţa Rachel, de care este îndrăgostit nebunește.
• 97% (r. Ben Brand, Olanda, 2013, 8’): printr-o aplicaţie pe telefon, Bert primeşte mesaj că fata visurilor sale se află în apropiere. Acum nu trebuie decât să o găsească înainte ca metroul să ajungă la capătul liniei.
• Adulți / Grown ups / Casitas (r. Javier Marco, Spania, 2014, 10’): Carlos şi Marta, amândoi de 35 de ani, trăiesc viaţa la care au visat dinto deauna: au o casă cu curte, un câine şi aşteaptă chiar şi un copil ... dar, de fapt, nu există viaţă perfectă.
• Tanghi Argentini ( r. Guido Thys, Belgia, 2006, 14’): un funcționar neîndemânatic are doar câteva zile să se transforme într-un maestro al tangou-ului.
Oscars Night, covorul roșu included. Iată selecția:
• Telefonul / The Phone Call (r. Mat Kirkby, Marea Britanie, 2013, 20’), povestea unei femei care lucrează la un centru pentru situații de criză și care primește un telefon de la un bărbat mai în vârstă cu tendințe de sinuciere.
• Lampa tibetană / La Lampe au Beurre de Yak / Butter Lamp (r. Hu Wei, China/Franța, 2013, 15’) e despre un fotograf și asistentul său care fotografiază locuitorii unui sat tibetan.
• Boogaloo și Graham / Boogaloo and Graham (r. Michael Lennox, Marea Britanie, 2014, 14’): James și Malachy primesc doi pui de găină de la generosul lor tată, pe care acum trebuie să-i crească.
• Parvaneh (r. Talkhon Hamzavi, Elveția, 2012, 24’): o adolescentă din Afganistan, care trăiește într-un centru de refugiați din Elveția, nu reușește să trimită bani familiei ei și o roagă pe o tânără elvețiancă să o ajute.
• Aya (r. Oded Binnun & Mihai Breziș, Franța, 2012, 39’): o femeie care așteaptă pe cineva la aeroport are o întâlnire neașteptată cu unul dintre pasagerii abia sosiți.
NexT Romanian Shorts, programul dedicat scurtmetrajelor românești, cuprinde: Muzica în sânge (r. Alexandru Mavrodineanu, România, 2010, 16’), Valuri (r. Adrian Sitaru, România, 2008, 17’0, Pui de somn (r. Paul Mureșan, România, 2014, 5’), Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină. România, 2014, 17’), Golanii (r. Bogdan Drumea, România, 2015, 16’), Nunta lui Oli (r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2009, 22’) și De azi înainte (r. Dorian Boguță, România, România, 36’).
Filmele se servesc la iarbă verde, la picnic, pe pături sau chiar în hamace. Și dacă mai trebuia un argument: intrarea este liberă.
9 oraşe + 30 de filme = Caravana NexT
Între 8 și 27 august, Caravana NexT se plimbă prin țară cu scurtmetraje pentru toate gusturile.
Cuvinte cheie:
caravana next next film festival