Singurul festival de film de mediu din România se prezintă în felul următor: o competiție de documentare de lungmetraj, una de documentare scurte, Black Sea Docs (competiție destinată documentarelor produse în țările învecinate Mării Negre) și Fresh Perspectives - competiție dedicată filmelor ce prezintă sau propun soluții alternative pentru un viitor durabil.
Competiția principală cuprinde 5 documentare extrem de diferite, atât ca tematică, cât și ca proveniență geografică, alese din peste 300 de filme. Good things await (r. Phie Ambo) spune povestea unui fermier danez de 79 de ani care se luptă cu autoritățile, care vor să-i retragă licența din cauza că tipul de agricultură prietenos cu mediul pe care acesta îl practică nu e pe placul lor. Marmato (r. Mark Grieco) e un documentar prezentat anterior la Sundance și care urmărește 6 ani din lupta celor 8000 de oameni din localitatea columbiană Marmato cu o companie canadiană care vrea să-i relocheze pentru a putea exploata vastele resurse aurifere din apropiere. Sună cunoscut? Walking under water (r. Eliza Kubarska) vorbește sub forma unei narațiuni magice despre tradițiile străvechi ale tribului Badjao și va fi proiectat la Pelicam în prezența regizoarei. Gaston, un bucătar care și-a propus să schimbe mentalitățile din Peru prin mâncare, este protagonistul documentarului Finding Gaston (r. Julia Patricia Perez). Black Harvest (r. Sean Clark, Jean-Louis Schuller) este centrat pe viețile a doi americani din vest. În timp ce unul dintre ei își caută un job în exploatarea gazelor de șist, celălalt luptă pentru protejarea naturii.
Una dintre noutățile noii ediții Pelicam este secțiunea Pelicam Adventure, care prezintă filme despre oameni ale căror experiențe cu natura sunt extreme. În cadrul acesteia va fi proiectat Killer Slope,în prezența regizorului Geertjan Lasche, a lui Wilco van Rooijen, unul dintre protagoniști și singurul olandez care a escaladat pe cont propriu și fără oxigen suplimentar cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent și a alpinistului român Alex Glăvan, care a cucerit șase vârfuri de peste 8000 de metri. De asemenea, regizorul Dominique Marchais, un important realizator de documentare despre mediu, va fi prezent la Tulcea, pentru a prezenta două dintre filmele sale în cadrul unei retrospective ce-i este dedicată.
După filme sunteți invitați la un concert special Robin and the Backstabbers, ce își vor lansa ultimul album, Bacovia Overdrive vol. 2: Arhanghel’sk, la Tulcea, la invitația Pelicam.
Unde puteți sta în Tulcea dacă nu vreți la hotel: Campingul va fi și anul acesta la dispoziția celor care vor să vină la festival cu cortul, pe care îl puteți pune pe malul lacului Ciuperca, unde spațiul este suficient pentru aproximativ 30 de corturi. Campingul cuprinde și o stație de închiriere de biciclete la prețuri speciale de festival.
Intrarea este liberă la toate evenimentele festivalului.
***
3 filme (foarte bune) de la Pelicam 2014
***