Pentru cine: Regizori și scenariști europeni între 18 și 35 de ani care au scris deja un scurtmetraj care să fi fost proiectat într-un festival internațional de film, iar acum lucrează la un lungmetraj. Aceștia se pot înscrie cu proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare (synopsis, exposé, treatment sau prim draft).
Cum: Aplicația se face aici cu un sinopsis al proiectului și o scrisoare de motivație, până pe 18 iunie.
Ce se întâmplă: Rezidența ține 9 zile, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din RO - Portul Cultural Cetate. În primele 5, cei 8 cineaști selectați (3 din România și 5 din afara țării) își vor dezvolta proiectele cu care s-au înscris, iar la final vor primi feedback din partea unor producători din țările lor de proveniență și vor participa la un pitch informal.
Participanții vor lua parte la un masterclass cu un regizor din Noul Val și la un workshop cu un invitat străin care va vorbi despre implicarea creativă a producătorului în procesul creației. Anul trecut, invitatul a fost Johan Knattrup Jensen, regizor danez care și-a prezentat filmele sale VR (Virtual Reality) și a vorbit participanților despre ce implică acest nou tip de cinema.
Selecționerii rezidenței sunt Andreea Borțun (scenarist și regizor, România), Bryn Chainey (scenarist și regizor, Marea Britanie/Australia), co-fondatori ai programului Pustnik și Lavinia Cioacă (critic de film, România).
***
La ediția de anul trecut au participat Giacomo Abbruzzese (Italia), Tudor Botezatu (România), Anton Breum (Danemarca), Anca Buja (România), Jacqueline Lentzou (Grecia), Emily Marcuson (Marea Britanie), Andrei Răuțu (România) și Pilar Palomero (Spania).
Dintre aceștia, Tudor Botezatu a primit finanțare de la CNC pentru dezvoltarea proiectului The Mind Patrol, Jacqueline Lentzou a fost selectată cu proiectul Selini66 în cadrul Torino Film Lab, unul dintre cele mai importante workshop-uri de film din Europa și lucrează în prezent cu scenaristul român Răzvan Rădulescu, Anton Breum este în faza de dezvoltare cu After the Attack, care urmează să fie produs de compania daneză Meta Film, iar Emily Marcuson lucrează împreună cu un regizor și un producător la proiectul Stevenson Street.
***
A treia ediție a rezidenței europene de scenaristică Pustnik are loc între 2 și 10 septembrie, la Portul Cultural Cetate. Mai multe detalii aici.