Atelierul de colaj este ținut de Ioana Stanca (24 de ani), bursieră Erasmus la Accademia di Belle Arti di Roma:
„Când vedem un colaj, se întâmplă un soi de mică lovitură vizuală, datorită faptului că este neașteptat prin structura sa. Asta îmi place foarte tare. Apoi, spre deosebire de pictură, este mai puțin riguros, pentru că mă pot juca într-un fel, mai liber, cu alaturările de obiecte, texturi si personaje.
Până la urmă, simplul fapt de a ieși pe stradă și de a fi asaltați de atât de multă informație vizuală: oameni îmbrăcați atât de divers, bannere publicitare, afișe.. creeaza un soi de colaj. Sunt lucruri cu care trăim și, atunci când începi un colaj, poți fi surprins să descoperi cum se leagă ideile și ce conexiuni neașteptate poți face.”
Temele celor cinci întâlniri:
1. Istoria apariției și dezvoltării tehnicii colajului - importanța și relevanța sa ca practică în arta contemporană.
2.Filmul, privit ca un colaj în care decupajele se completează reciproc. Exemple din cinematografie în care influența colajului se face puternic resimțită.
3. Colajul, ca posibilitate de a critica sau de a interveni în spațiul public.
4. Ce putem afla despre noi înșine având ca instrument de lucru colajul? Ne putem deconstrui portretul și apoi recompune după propriile criterii, ne putem inventa chiar o nouă personalitate.
5. De cele mai multe ori, în cazul colajului, alegem imaginile intuitiv, fie având deja în minte un fir narativ, fie prin simpla alegere îmi place/ nu-mi place. Ce se intampla însa când intră în joc și alte norme, când culoarea devine criteriul de selectare a imaginilor?
Materialele necesare pe durata cursului sunt imagini originale sau copii alb-negru și color în cantitate mare (reviste, ziare, cărți vechi preferate, printuri, fotografii etc.)
Data începere: 31 martie, ora 11.00
Numar ateliere: 5 (câte unul pe săptămână)
Cost: 250 de lei
Cost pentru studenți: 225 de lei
Cost pentru studenți: 225 de lei
Înscriere la contact@victoriei.ro