Anul trecut, Balkanik a fost mai mare ca niciodată. Cam 10.000 de oameni au venit în grădină să se bucure de muzică și de bâlciul urban, care a fost cu bragă, alviță, baclavale, cataif și murături, de mâncat tolănit pe baloții de paie împrăștiați peste tot sau de luat acasă. Meșteșugari din tot Balkanul și-au expus podoabele alese și decorațiunile lucrate cu măiestrie. Copiii s-au bucurat de spectacole cu foc, circari și jonglerii. Pe seară s-a dat drumul la muzică și s-a încins nisipul sub picioarele fetelor cu fuste lungi și colorate. Au fost trei zile și trei nopți pline cu muzică, țoale, mâncare și băutură, toate balcanice. Anul ăsta, se anunță un festival aniversar, mai mare, mai gălăgios și mai frumos.
LINE UP
Lui Shantel și celor de la Bucovina Club Orkestar le-a plăcut așa mult de noi că revin la festival și toamna asta. DJ-ul și producătorul neamț combină beaturi electonice și muzica țigănească atât de dragă bunicii lui, originară din Bucovina. Anul trecut, când a cântat el, s-a dansat până la epuziare, în ritm de chitară, vioară, trompete și trombon. Shantel mai merge și pe la Glastonbury sau Roskilde și are un BBC World Music Award, deci e un tip tare.
Fanfare Ciocârlia e formată din 12 români despre care se spune că sunt legendele gypsy brass. În 1996, un neamț tânăr, Henry Ernst, a ajuns în cătunul Zece Prăjini și a descoperit muzica țigănească. O mână de oameni care învățaseră să cânte de la tați și bunici făceau o muzică unică, dispărută în restul țării. Lui Henry i-a plăcut atât de mult încât n-a ținut-o doar pentru el. Fanfare Ciocârlia a început să se audă în toată Europa, apoi în toată lumea. Muzica lor nebunească vorbește o limbă internațională, iar concertele se transformă în petreceri-monstru. Nimeni nu sună ca Ciocârlia, nimeni nu cântă în ritmul lor amețitor, iar țambalul lui Toni Iordache i-a făcut pe străini să-și deschidă urechile către Balcani. Anul acesta sunt din nou headlineri la festival.
Kocani Orkestar vin în România pentru prima dată. Muzica lor își are rădăcini în cea interpretată cândva de fanfarele militare turcești și răspândită în țările din fosta Iugoslavie. Are un sound gypsy, cu influențe din zone diferite ale Balcanilor și ritmuri orientale. Au colaborat cu Taraf de Haïdouks la albumul live Band of Gypsyes și a ieșit o sărbătoare de ascultat cu brățări la picior și cu salbe în păr.
Amsterdam Klezmer Band vin și ei în premieră la noi. Combină muzici balcanice tradiționale, dar le împrumută și o notă personală prin compozițiile proprii, cu aromă izraelită. Spun despre ei că sunt o „mini-fanfară” formată din trei instrumente de suflat, percuție, bas, acordeon și un solist cu o voce gravă. N-au tobe și nu folosesc sintetizatore. Scopul lor e să nu te lase să stai jos când îi auzi.
Lemon Bucket Orchestra sunt 14 canadieni cu un stil autointitulat balkan-klezmer-gypsy-party-punk. Revin la festival cu albumul pe care l-au lansat în primăvară și cu proiectul lor cel mai nou, Counting Sheep. Spun povestea Euromaidanului și a revoltelor care au avut loc în 2014 la Kiev prin muzică tradițională ucraineană.
Ivo Papasov & His Wedding Band sunt printre cele mai așteptate apariții în România. Papasov este o legendă a clarinetului și a muzicii de nuntă bulgărești (Stambolovo). Opresiunea regimului și arestul din 1982 au făcut ca muzica lui Papasov să devină un simbol al libertății care lipsea din cultura comunistă bulgară. În ton cu vremurile, Papasov strecoară în folkul țigănesc muzică de film și desene animate și are ca rezultat un sound tare-tare incitant.
Kalyi Jag (Foc Negru) sunt țigani unguri care fac muzică autentică din linguri și putineie. Se lasă însă influențați și de dance house și de beaturi moderne. Asta i-a făcut să fie bine primiți de public și să ajungă pe marile scene din Occident. Muzica lor a jucat un rol important în promovarea programelor de dezvoltare a romilor din Ungaria, după cum spunea fostul președinte maghiar, László Sólyom.
***
Un festival de muzică și port balcanic vine ca o gură de aer proaspăt în Bucureștiul americanizat al lui 2015. Abia aștept să-mi pun cel puțin două fuste înflorate pe mine și basmaua cu bănuți zornăitori și să dansez din toată inima mea balcanică pe muzici inspirate dintr-o tradiție care e, măcar parțial, și a noastră.
Balkanik Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5.
Balkanik Festival: şalvari, bănuţi şi muzică din linguri
Balkanik Festival 2015, a cincea ediție, se desfășoară între 11 și 13 septembrie, la Grădina Uranus și la The Ark.
Ilustrație afiș de Aitch.
Cuvinte cheie:
balkanik festival gradina uranus the ark shantel bucovina club orkestar glastonbury roskilde fanfara ciocarlia kocani orkestar band of gypsies taraf des haidouks muzica tiganeasca amsterdam klezmer band lemon bucket orchestra euromaidan ivo papasov muzica de nunta clarinet folk tiganesc