De ce merită văzut filmul ăsta?
Filmul Barbarei Kopple analizează minuțios greva unor mineri din Kentucky, petrecută în 1972, în baza insistențelor companiei angajatoare de a introduce în contracte o clauză prin care oamenii ar fi fost împiedicați să facă grevă și deci, implicit, să își ceară drepturile. Harlan County U.S.A. este asumat partizan, Kopple nefăcând niciun efort în a-și masca sprijinul față de mineri și de familiile lor, alături de care a trăit aproape doi ani, timp în care regizoarea a reușit să documenteze în special efortul soțiilor de mineri de a se organiza și de a susține cauza. Spre deosebire de majoritatea documentarelor perioadei, Harlan County U.S.A. a avut destul de multă vizibilitate comercială – a rulat în festivaluri, a avut distribuire largă în rețeaua de cinematografe și a luat și premiul Oscar pentru film documentar în 1976.
Ce ar trebui văzut înainte și ce după?
Înainte – Grey Gardens (Albert Maysles, David Maysles, 1975)
După – American Dream (Barbara Kopple, 1990)
Ce trebuie știut despre regizor?
Kopple se definește ca fiind o ucenică în tradiția lui Albert Maysles și a altor documentariști „care s-au dus undeva și au stat acolo și au privit și ascultat și au documentat întâmplările” (fragment dintr-un interviu cu Roger Ebert). A regizat majoritar documentare, dar s-a avântat și în ficțiune, televiziune, teatru, jurnalism, publicitate.
În luna martie, cinecluburile FILM MENU sunt dedicate filmelor realizate de femei regizor. Întreg programul îl găsiți aici.