Printre atracțiile festivalului se numără, în fiecare an, concertele. The Tiger Lillies, DakhaBakhra, Sofa Surfers, Ioan Pop și Grupul Iza sunt câțiva dintre cei care vor concerta la TIFF 2013.
Pe 3 iunie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, spectatorii TIFF vor avea parte de un show cu totul aparte – The Tiger Lillies. Un trio provocator și avangardist care combină cabaretul, vodevilul, musicalul și teatrul de stradă, The Tiger Lillies are reputația unei trupe cult și fani declarați ca Mel Brooks, Terry Gilliam sau Marylin Manson. „Nașii cabaretului brechtian punk” susțin spectacole unice, memorabile, din 1989 încoace. Trupa a fost fondată de Martyn Jacques, un cântăreț de operă care a exersat stilul castrato și care și-a trăit tinerețea în cartierul Soho, lângă un bordel, într-o lume a viciilor – sursa principală de inspirație pentru viitoarele melodii. Lumea din versurile lor – „pornografie suprarealistă”, în descrierea unor critici - e una a mahalalei, promiscuității și violenței.
Excentrice și intense, show-urile lor i-au purtat pe toate continentele, fie în compania unor trupe de teatru, fie pe cont propriu. „Nu e de mirare că e o trupă cult peste tot în lume – un show al celor de la The Tiger Lillies e o călătorie printre emoții intense, una care trece prin inima melodramei și iese la capătul celălalt, într-o bizară frumusețe”, scria „Evening Standard”. Trupa a lansat peste 30 de albume, inclusiv „Shockheaded Peter” – distins cu două premii Olivier, în 2002 - și „The Gorey End”, nominalizat la Grammy în 2003. Formația a fost subiectul unui documentar, Drunken Sailor (2007), realizat de Sergei Bodrov, regizorul nominalizat la Oscar pentru filmul Mongol.
În seara de 4 iunie, la Casa de Cultură a Studenților, va avea loc proiecția specială Earth/ Pământ (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko (1894 - 1956), cu acompaniament live DakhaBrakha. Filmul face parte din „Trilogia ucraineană”, alături de Arsenal și Ivan,serie criticată de puterea sovietică pentru realismul care submina transmiterea ideilor revoluționare și elogiată mai târziu de critica internațională, Dovzhenko fiind considerat unul dintre cei mai importanți cineaști ai perioadei.
Proiecția va fi acompaniană live de DakhaBrakha (în ucraineana veche „dă/ia”), cea mai cunoscută și apreciată trupă din Ucraina, cu peste 300 de concerte în afara țării. Fondată în 2004, la Centrul de Artă Contemporană din Kiev, de regizorul de teatru avangardist Vladislav Troițki, DakhaBrakha își definește stilul ca fiind „haos etnic”/ „ethnic chaos”. Esența muzicii lor vine din folclorul ucrainean, căruia i se adaugă jazz-ul, trance-ul, ritmurile și instrumentele din culturi cu totul diferite – de la cea indiană, la cea arabă și africană. Rezultatul e un spectacol fascinant și original, aplaudat pe scenele marilor festivaluri din lume. Cvartetul DakhaBrakha a lansat patru albume și a cântat inclusiv pe scena The Royal Shakespeare Barbican Theatre din Londra, pentru spectacolul „Macbeth”.
În seara de 5 iunie, la Hotel Continental, va concerta una dintre formațiile momentului pe scena indie rock, Sofa Surfers. Show-ul va fi precedat de proiecția filmului Trains of Thoughts, un eseu vizual despre stațiile de metrou din marile orașe ale lumii, regizat de Timo Novotny pe muzica austriecilor de la Sofa Surfers. Recunoscuți pentru mixul de rock cu electro, trip-hop, dub și acid jazz, cu tușe de R&B și soul, cei patru membri ai Sofa Surfers au avut succes de la debut, cu albumul „Tranzit” (1997), care conținea single-ul „The Plan”, devenit senzația cluburilor din Vest la acea vreme. De atunci, au susținut sute de concerte în toată lumea și au lansat opt albume, cel mai recent - și, totodată, unul dintre cele mai apreciate - fiind cel din 2012 – „Superluminal”.
Iubitorii muzicii tradiționale românești vor avea seara lor duminică, 2 iunie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, când Ioan Pop și Grupul Iza vor cânta pentru publicul TIFF.Concertul va fi precedat de proiecția filmului Balkan Melodie (2012), în regia lui Stefan Schwietert, povestea lui Marcel Cellier, cel care a călătorit în Estul Europei pentru a găsi muzicieni și ritmuri puțin cunoscute în Occident și l-a descoperit pe Gheorghe Zamfir, promovându-l pe plan internațional. Decenii mai târziu, regizorul îi întâlnește pe toți acești muzicieni. În documentar apar și îndrăgiții muzicieni din Maramureș, Ioan Pop și Grupul Iza.
La final de festival, pe 8 iunie, la Euphoria Music Hall, spectatorii TIFF se vor întoarce la stroboscoapele, laserele, fumulși ritmurile de dans din anii 80 și 90, cu Discoteca, un concept muzical nou care reînvie hiturile acelor ani. Guest star-ul serii: cântăreața Marina Voica. În aceeași seară, clujenilor și invitaților TIFF le sunt rezervate și alte surprize.