Focus Atelier este o platformă de ateliere și dezbateri lansată anul trecut de Asociația Reciproca, care chestionează teme din societatea contemporană prin practică și dialog. Atelierele se împart în două secțiuni:
Secțiunea Atelier își propune să cerceteze și să susțină abordări pedagogice originale prin intermediul teatrului. Printr-o serie de 5 ateliere, se sondează procesul de receptare a producțiilor artistice, instrumentele specifice formulării unui feedback, lucrul cu o comunitate și balanța dintre etic și estetic din acest demers, folosirea teatrului ca instrument al schimbării sociale și pașii către deconstruirea si remodelarea percepției vis-a-vis de egalitatea de gen.
Secțiunea Schimb dă ocazia oamenilor care cunosc și stăpânesc o practică sau un meșteșug să le împărtășească cu alții. În urma unui open call, organizatorii au selectat cinci traineri cărora le vor crea condițiile necesare pentru a-și susține atelierele propuse.
De știut:
Înscrierile se încheie joi, 25 februarie, la 23:59. Te poți înscrie la mai multe ateliere, participarea este gratuită, iar motivația pe care o scrii în formularul de înscriere contează în procesul de selecție.
Opțiuni:
1 martie – Teatrul comunităților participative, un workshop susținut de Mihaela Michailov și Radu Apostol, la Reactor de Creație și Experiment, între orele 10:00-13:00. Cei doi coordonatori doresc să împărtășească cu participanții experiența lor în lucrul cu copii și adolescenți, precum și o serie de concepte esențiale inițierii practicienilor în educația prin teatru.
6 martie va fi prima zi a atelierului Knowing Your Rights and Her Story, susținut de Milena Nikolic în spațiul Tranzit.ro, între orele 10:00 și 22:00 (cu două pauze). Scopul întâlnirilor este acela de a (re)pune în discuție feminismul și diversele sale manifestări în societatea contemporană, căutând soluții pentru a combate inegalitatea de gen.
11 martie este ultima zi a workshopului coordonat de Milena Nikolic și prima zi 3 Days Design. Între 15:00 și 18:00, echipa de la Cluj Makers susține atelierul 3DD, destinat elevilor de la liceele tehnologice. Între 11:00 și 16:00, la Bastionul Croitorilor, criticul de teatru și film Miruna Runcan îi învață pe liceeni și pe tinerii pasionați de artele performative sau de cinematografie Arta de a fi spectator.
14 martie – la 15:00, încep lecțiile de Capoeira, care implică, printre altele, muzică, dansuri africane și percuție.
15 martie – de la 19:00 la 21:00, în spațiul de la Acasă, începe Atelierul de croșetat.
16-17 martie – Atelierul de scris fără să te uiți la tastatură este programat între orele 16:00-18:00. Tot atunci va începe și Atelier de casting, care se va desfășura între orele 11:00 și 15:00, la The Box, și se va încheia pe 18 martie.
18 martie – de la 10:00, în spațiul Cluj Makers, se desfășoară Atelierul de design în consumerism.
19 martie – la ora 10:00, la ZUG.zone, începe The Feedback Method, un workshop menit să-i familiarizeze pe participanți cu o metodă complexă de a le furniza producătorilor de teatru un feedback cât mai productiv.
23 martie – începe atelierul Teatru Forum & Teatru Invizibil, în cadrul căruia participanții pot deprinde o serie de tehnici și metode specifice Teatrului Oprimaților. Întâlnirile vor avea loc la Fabrica de Pensule, între orele 10:00 și 15:00.
Detalii și înscrieri pe Focus Atelier